De Maas is op veel plaatsen een mooie rivier om op te varen. Ze ontspringt in Frankrijk en stroomt 950 kilometer verder door België en Nederland. In ons land kunnen we er zo’n 300 kilometer van genieten, hoewel het stukje Grensmaas tussen Maastricht en Maasbracht onbevaarbaar is. Gelukkig ligt daar het Julianakanaal en kun je de Maas weer oppakken bij sluis Linne, waarna je langs de Maasplassen en Roermond komt. Langs de Maas liggen op diverse plekken grote recreatieplassen waar je heerlijk een paar dagen kunt aanleggen om de omgeving te verkennen en de vestingsteden te bezoeken.

In deze video kun je onze vaartocht vanuit ’s Hertogenbosch naar België bekijken

Bezoek Heusden of ’s Hertogenbosch

Want langs de Maas liggen verschillende steden die onderdeel zijn van de Zuiderwaterlinie, de langste aaneenschakeling van forten, vestingsteden en inundatiegebieden van Nederland. Deze linie moest ons land beschermen tegen de Spaanse en later tegen de Franse aanvallen. Heusden, ’s Hertogenbosch en Grave zijn van die vestingsteden. Ze zijn goed bewaard en je kunt er op mooie plekken aanleggen, binnen of buiten de vestingmuren. 

De Zuiderwaterlinie telt diverse aantrekkelijke vestingsteden aan de Maas om aan te leggen - De Canicula
De Zuiderwaterlinie bestaat uit vestingsteden en forten die Nederland moesten beschermen tegen aanvallen uit het buitenland.
Rustige recreatieplassen

Niet alle Maashavens zijn vestingsteden, maar de meeste stadjes langs het water zijn het bezoeken meer dan waard. En heb je even geen zin om aan te leggen in een stad, zoek dan de rust op van recreatieplassen als het Leukermeer, de Gouden Ham bij Maasbommel of de Kraaijenbergse Plassen. Je vindt ze hier op een rijtje, aangevuld met informatie over de omgeving. Let op: ze zijn niet compleet, langs de route zijn nog veel meer leuke aanlegplaatsen. Maar daar zijn we nog niet geweest… We kunnen niet wachten!

Aanleggen langs de Maas van zuid naar west

De kaart is het beste te bekijken met de browsers Google Chrome, Safari of Firefox.

Heusden aan de Maas - De Canicula
Zicht op de Maas vanuit Heusden. Foto: Ineke Roos

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt! En je kunt er misschien andere watersporters mee helpen!

Marieke, februari 2024