De Maas is een mooie en fijne rivier om op te varen. Tot aan Lith stroomopwaarts is eb en vloed nog een beetje merkbaar. Langs de Maas liggen op diverse plekken grote recreatieplassen waar je heerlijk een paar dagen kunt aanleggen om de omgeving te verkennen en de… vestingsteden te bezoeken.

Bezoek Heusden of Grave aan de Maas

Langs de Maas liggen verschillende steden die onderdeel zijn van de Zuiderwaterlinie. De linie is de langste aaneenschakeling van forten, vestingsteden en inundatiegebieden van Nederland. Ze moesten ons land beschermen tegen de Spaanse en later tegen de Franse aanvallen. Heusden, Den Bosch en Grave zijn van die vestingsteden. Ze zijn goed bewaard en je kunt er op mooie plekken aanleggen, binnen of buiten de vestingmuren.

De Zuiderwaterlinie telt diverse aantrekkelijke vestingsteden aan de Maas om aan te leggen - De Canicula
De Zuiderwaterlinie bestaat uit vestingsteden en forten die Nederland moesten beschermen tegen aanvallen uit het buitenland.
Rustige recreatieplassen

Niet alle Maashavens zijn vestingsteden, maar de meeste zijn het bezoeken meer dan waard. En heb je even geen zin om aan te leggen in een stad, zoek dan de rust op van recreatieplassen als het Leukermeer, de Gouden Ham bij Maasbommel of de Kraaijenbergse Plassen. Je vindt ze hier op een rijtje, aangevuld met informatie over de omgeving. Let op: ze zijn niet compleet, langs de route zijn nog veel meer leuke aanlegplaatsen. Maar daar zijn we nog niet geweest… We kunnen niet wachten!

Aanleggen langs de Maas van zuid naar west

De kaart is het beste te bekijken met de browsers Google Chrome, Safari of Firefox.
Heusden aan de Maas - De Canicula
Zicht op de Maas vanuit Heusden. Foto: Ineke Roos

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt! En je kunt er misschien andere watersporters mee helpen!

Marieke, maart 2018