De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Omdat we nog lang niet alle wateren hebben bevaren beschrijft gastschrijver Ineke Roos een aantal havens in Zuid-Nederland.

Door Ineke Roos

Aan het Gewande bij Rosmalen kun je de boot aanleggen bij WV Neptunus. Het is een hele gezellige haven met een clubgebouw en aardige havenmeesters. Het sanitair is prima.

WV Neptunus Gewande - De Canicula
WV Neptunus organiseert wedstrijden, evenementen en cursussen. Foto: Google Maps
Wolharige mammoet

De omgeving is mooi, je kunt er leuk fietsen. Een mooi tochtje is via de Empelsedijk naar sluis Empel in het Máximakanaal. Of naar het nabij gelegen archeologisch en paleontologisch Museum Hertogsgemaal,  waar een skelet van een wolharige mammoet te zien is. Met bootfietsen zijn deze tochtjes goed te doen.

Museum Hertogsgemaal - De Canicula
In dit voormalige gemaal exposeert Museum Hertogsgemaal bodemvondsten uit de omgeving. Foto: Google Maps

Hier vind je meer aanlegplaatsen langs de Maas. Let op: dit overzicht is niet compleet. Het zijn alleen aanlegplaatsen waar we zijn geweest!

 

   
Dijkdorp

Gewande is een dijkdorp uit de veertiende eeuw. De inwoners werden eeuwenlang geteisterd door de overstromingen van de Maas. Behalve een mooi eind fietsen is er weinig te doen. Een grote supermarkt is op 10 minuten fietsafstand. Heb je een bijboot, dan kun je een lekker stuk op het grote meer varen. Een klein dingetje, bij zuidoosten wind ruik je de varkensstallen in de omgeving…

Varen op de Maas. Foto: Ineke Roos

We varen verder de Maas op. Naar Maasbommel….

Aanleggen in de buurt?

Op de kaart onderaan de pagina vind je meer mooie aanlegplaatsen. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Februari 2018