Vanuit Arkel varen we Gorinchem binnen. De tocht langs de historische bebouwing van ‘Gorkum’ is prachtig en we kunnen aanleggen in de Lingehaven, midden in het centrum. Met een beetje fantasie kost het beslist geen moeite je voor te stellen hoe hier vroeger de schepen met graan en andere handelswaar heen-en-weer voeren.

Aanleggen in Gorinchem

De gemeentelijke Lingehaven heeft plaats voor ruim tachtig passanten. Komende vanaf de Linge kun je aanleggen tussen de Korenbrug (H 3.60) en de Lingesluis. De Visbrug en de Peterbrug die je ook kunt passeren zijn allebei H 2.85. Alle voorzieningen zijn aanwezig. Het havenkantoor zit bovenaan de Lingesluis. Vanaf die plek heb je een prachtig uitzicht over de Boven Merwede.

Je kunt ook aanmeren in de haven van WV De Merwede, langs de Boven Merwede in de Voorhaven richting Grote Merwedesluis. Ook daar zijn alle voorzieningen aanwezig.

Lingehaven Gorinchem - De Canicula
Zicht op de Lingehaven vanaf de sluis. Rechts het witte sanitairgebouw. Daar kun je ook de was doen.

   

Lingesluis vanaf de Boven Merwede - De Canicula
De Lingesluis vanaf de Boven Merwede. Vanaf deze plaats vertrekken veerboten naar Woudrichem en slot Loevestein aan de overkant van de rivier
Wat is er te doen in Gorinchem?

Vanuit Gorinchem kun je met voet- en fietsveren naar Woudrichem en Slot Loevestein naar de overkant van de Boven Merwede. De fiets mag gratis mee. In Woudrichem woonden vroeger veel riviervissers. Informatie daarover kun je vinden in het visserijmuseum.

De Grote Toren beklimmen natuurlijk! Dan moet je wel op zaterdag aanmeren, want je mag alleen dan het uitzicht bewonderen. Info bij de VVV.

En als je dan toch bij de VVV bent, haal dan meteen een stadswandeling. Je kunt een tocht maken langs de highlights van Gorkum. Je kunt natuurlijk ook op eigen houtje een rondje maken over de stadswallen en de enige overgebleven stadspoort bewonderen.

Gorinchem - De Canicula
Gorinchem op een tekening van Braun en Hogenberg uit ca. 1580.
Land van Arkel

Gorinchem was in de middeleeuwen de hoofdplaats van het Land van Arkel. Door haar strategische ligging aan de rivieren groeide de stad uit tot een belangrijk handelscentrum met een hoofdrol voor de Lingehaven, waar koren en graan werd verhandeld. De naam van de Korenbrug herinnert daaraan. Er zijn veel monumentale panden te bewonderen, zoals de Grote Kerk, de Grote Toren, het Hugo de Groot-poortje en het Tolhuis.

Gorinchem Tolhuis- De Canicula
Bij dit tolhuis uit 1598 moesten schippers op de Boven Merwede betalen om hun tocht over de rivier te kunnen voortzetten.

Gorinchem is de grootste vestingstad van Nederland met een nog vrijwel complete vestingwal uit 1600. Samen met Woudrichem aan de andere kant van de rivier zorgde Gorinchem voor de bescherming van de Waal en de Merwede tegen de vijand. Een deel van de kazernes, artillerieloodsen en andere militaire gebouwen uit die tijd is bewaard gebleven.

Gorinchem Dalempoort - De Canicula
De Dalempoort is de enige overgebleven stadspoort van Gorinchem. Op de achtergrond korenmolen De Hoop. Je ziet ze staan vanaf de Boven Merwede

De Canicula YouTube banner

Tip extra

Bij de VVV kun je voor 2,50 ook de Hamelwandeling kopen. Hamel wie? Wij hebben nog nooit van deze man gehoord… Hendrick Hamel ‘ontdekte’ per ongeluk Korea! Klik voor meer info over de avonturen van deze Gorkummer zeevaarder op onderstaande afbeelding. 

Sperwer Henrick Hamel - De Canicula

Canicula-vaarroutes

Je komt door Gorinchem tijdens de vaarroute Gouda-Biesbosch-Gorinchem-Gouda. Je bent dan ook vlakbij de vaarroute Lummelend over de Linge

Aanleggen in de buurt?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt en kunnen we ook andere watersporters helpen.

We hopen dat je het vaarrondje leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je ons een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, juli 2018