De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Laat je inspireren!

Vestingstad Gorinchem

Voordat we aan onze vaartocht over de Linge naar Geldermalsen beginnen, meren we aan in Gorinchem. De tocht langs de historische bebouwing van ‘Gorcum’ is prachtig en we komen terecht in de Lingehaven, midden in het centrum.

Lingehaven Gorinchem - De Canicula
Zicht op de Lingehaven vanaf de sluis. Rechts het witte sanitairgebouw. Daar kun je ook de was doen.

Kom je vanaf de Boven Merwede, dan beland je meteen na de sluis in de Lingehaven. Kom je vanaf de Linge, dan vaar je een stukje door de stad, onder de Korenbrug, de Visbrug en eventueel nog de Peterbrug door, afhankelijk van waar een ligplaats vrij is. Het kost geen moeite je voor te stellen hoe hier vroeger de schepen met graan en andere handelswaar heen-en-weer voeren.

In dit filmpje komen we Gorinchem binnen vanuit het Noorden

Aanleggen in Gorinchem

De gemeentelijke Lingehaven heeft plaats voor ruim tachtig passanten. Komend vanaf de Linge kun je aanleggen tussen de Korenbrug (H 3.60) en de Lingesluis. De Visbrug en de Peterbrug die je ook kunt passeren zijn allebei H 2.85. Alle voorzieningen zijn aanwezig. Het havenkantoor zit bovenaan de Lingesluis. Vanaf die plek heb je een prachtig uitzicht over de Boven Merwede.

  • Sanitair: mooi gebouw, netjes en schoon
  • Privacy: je ligt in smalle boxen, het is vaak druk
  • Wifi: weten we niet meer
  • Winkels: klein supermarktje op loopafstand
  • Schaduw: bomen langs de kade
  • Havenmeester: Zit in kantoor bovenaan sluis
  • Blote voeten in het gras: nee, stenen kade
  • Geluidsoverlast: kans is aanwezig

Je kunt ook aanmeren in de haven van WV De Merwede, langs de Boven Merwede in de Voorhaven richting Grote Merwedesluis. Alle voorzieningen zijn aanwezig.

Lingesluis vanaf de Boven Merwede - De Canicula
De Lingesluis vanaf de Boven Merwede. Vanaf deze plaats vertrekken veerboten naar Woudrichem en slot Loevestein aan de overkant van de rivier

In 2016 komen we met de Canicula voor het eerst in Gorinchem. We zijn heel benieuwd naar deze historische plaats maar het regent, dus een stadswandeling zit er niet in. Daarnaast is het hoogseizoen én weekeinde, de haven is vol en heel erg druk. De volgende dag maken we dat we wegkomen. Met spijt in het hart. Maar we komen terug, beloven we onszelf. In 2018 is het zover!

Gorinchem - De Canicula
Zicht op Gorinchem op een tekening van Braun en Hogenberg uit ca. 1580.
Gorinchem

Gorinchem is in de middeleeuwen de hoofdplaats van het Land van Arkel. Door de strategische ligging aan de rivieren groeit de stad uit tot een belangrijk handelscentrum met een hoofdrol voor de Lingehaven, waar koren en graan wordt verhandeld. De naam van de Korenbrug herinnert daaraan. Er zijn veel monumentale panden te bewonderen, zoals de Grote Kerk, de Grote Toren, het Hugo de Groot-poortje en het Tolhuis.

Gorinchem Tolhuis- De Canicula
Bij dit tolhuis uit 1598 moesten schippers op de Boven Merwede betalen om hun tocht over de rivier te kunnen voortzetten.

Gorinchem is de grootste vestingstad van Nederland met een nog vrijwel complete vestingwal uit 1600. Samen met Woudrichem aan de andere kant van de rivier zorgde Gorinchem voor de bescherming van de Waal en de Merwede tegen de vijand. Een deel van de kazernes, artillerieloodsen en andere militaire gebouwen uit die tijd is bewaard gebleven.

Hier een video over vestingstad Gorinchem

De Blauwe Toren

Bij opgravingen eind 2016 worden buiten de Waterpoort de fundering van een toren en een stadsmuur gevonden. Op die plek stond vroeger het machtige kasteel van Karel de Stoute. De grootste toren was aan de buitenkant bekleed met blauw hardsteen en werd daarom de Blauwe Toren genoemd. Eind zestiende eeuw werd het slot afgebroken om plaats te maken voor de vestingwallen.

Gorinchem Blauwe Toren - De Canicula
Het oorsponkelijke slot van Willem VI van Holland werd door Karel de Stoute rond 1465 uitgebreid met de Blauwe Toren. Deze tekening van Jacob van der Ulft is hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op fantasie…
Wat is er te doen in Gorinchem?

Vanuit Gorinchem kun je met voet- en fietsveren naar Woudrichem en Slot Loevestein naar de overkant van de Boven Merwede. De fiets mag gratis mee. In Woudrichem woonden vroeger veel riviervissers. Informatie daarover kun je vinden in het visserijmuseum.

De Grote Toren beklimmen natuurlijk! Dan moet je wel op zaterdag aanmeren, want je mag alleen dan het uitzicht bewonderen. Info bij de VVV.

En als je dan toch bij de VVV bent, haal dan meteen een stadswandeling. Je kunt een tocht maken langs de highlights van Gorcum. Je kunt natuurlijk ook op eigen houtje een rondje maken over de stadswallen en de enige overgebleven stadspoort bewonderen.

Gorinchem Dalempoort - De Canicula
De Dalempoort is de enige overgebleven stadspoort van Gorinchem. Op de achtergrond korenmolen De Hoop. Je ziet ze staan vanaf de Boven Merwede

Tip extra

Bij de VVV kun je voor 2,50 ook de Hamelwandeling kopen. Hamel wie? Wij hebben nog nooit van deze man gehoord… Hendrick Hamel ‘ontdekte’ per ongeluk Korea! Klik voor meer info over de avonturen van deze Gorcumse zeevaarder op onderstaande afbeelding. 

Sperwer Henrick Hamel - De Canicula

Canicula vaarroutes

Je komt door Gorinchem tijdens de vaarroute Gouda-Biesbosch-Gorinchem-Gouda

Je bent dan ook vlakbij de vaarroute Lummelend over de Linge

Aanleggen in de buurt?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt en kunnen we ook andere watersporters helpen.

We hopen dat je het vaarrondje leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je ons een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, juli 2018