Een Friese dame terug uit Duitsland

Onze Canicula is een St. Tropez: een polyester cabin cruiser uit 2003 van 9.20 meter en 3 meter breed. De romp van de boot is gebouwd in Polen, daarna is de Canicula in Heeg afgebouwd door Van Roeden Watersport. Onze boot is de derde St. Tropez die is gemaakt.

We vonden haar in 2016 via de website van de ANWB in Bremen. Hoewel we een spitsgatter zochten, zijn we bij het zien van de Canicula meteen verkocht. De boot is luxe uitgevoerd, heeft veel bergruimte en brede gangboorden rondom.

De Canicula op de Engelenvaart bij Heerenveen
Lage doorvaarthoogte

Het grootste voordeel van het schip is de lage doorvaarthoogte. Met de cabriokap omhoog 2.20, met de kap naar beneden 2.10 meter. Voor ons is dat belangrijk, omdat we graag op veel plekken willen varen en met deze afmetingen ook onder lage vaste bruggen door kunnen varen. De diepgang is tachtig centimer, de motor is een Volvo Penta 55 PK 4-cylinder. We varen ongeveer acht a negen kilometer per uur.

De St. Tropez II zoals die bij Van Roeden Watersport in Heeg wordt gemaakt is zelfs nog lager. Met neergeklapt windscherm en cabriokap is die 1.75 meter hoog.

Wat zit in de cabine?

In de cabine is een zitgedeelte gemaakt, met banken en een tafel. Ze zijn gemakkelijk in een groot tweepersoons bed te transformeren. Ook de keuken (koelkast, fornuis, spoelbak) zit in de cabine, net als het toilet met wasgelegenheid. Er is voldoende opbergruimte voor servies, pannen en etenswaren. 

De keuken van St. Tropez de Canicula
Permanent bed

Onder de banken zijn opbergvakken voor bijvoorbeeld kleren. Wij gebruiken de banken als permanent bed met over de bootkussens een opdekmatras. Daarom zijn deze opbergvakken niet gemakkelijk te bereiken. We gebruiken ze dan ook alleen voor spullen die we niet vaak nodig hebben.

In de geluiddichte cabine kan ik ook de voice overs voor de video’s opnemen
Zon en wind

Wij bivakkeren voornamelijk in de kuip. Daar zit het stuurgedeelte en de mooie ruime achterzit. Onder de banken zijn grote, goed toegankelijke bergvakken. De tent kun je neerklappen, maar je kunt ook alle delen oprollen. Heel handig als bescherming tegen zon en wind.

De achterzit is heerlijk ruim
Warmwaterdouche

Er is zelfs een douche aan boord, met warm water uit de boiler. Het is een buitendouche, die te gebruiken is als je op het zwemplateau gaat staan. De St. Tropez is geschikt om langere tijd mee weg te gaan. Wij varen al jaren elke zomer een week of vier door heel Nederland en zijn buitengewoon tevreden met en over het schip.

Mooie vaarroutes bekijken? Dat kan hier!

Het dashboard van de Canicula
Vaarbewijs

Voor een schip met deze afmetingen heb je op de Nederlandse binnenwateren geen vaarbewijs nodig. Maar het is wel handig om een beetje te weten hoe de vaarregels in elkaar steken. Daarom heeft Pieter toch z’n vaarbewijs gehaald. Als je de cursusboeken koopt via deze link krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website in stand te houden.

 

Wil je weten wat nog meer handig is aan boord? -> klik dan hier. En als je op de banner hieronder klikt, dan kom je op ons YouTubekanaal. Elke drie tot vier weken zie je daar een nieuw filmpje. We vinden het leuk als je je abonneert!

Vragen of opmerkingen? We horen het graag! (Ga met de pijltjestoetsen naar het volgende vak, als je te snel op enter klikt dan is je bericht weg voordat je er erg in hebt…)