Op deze website geven we veel informatie over varen. Hier ook wat info over ons. Wij zijn Pieter en Marieke Rosier uit Assen. Tot een paar jaar geleden woonden we samen met onze twee zoons in een huis op het Drentse platteland, met een enorme tuin, veertien kippen, drie schapen en twee katten. 

Inmiddels zijn de jongens op kamers, wonen wij in een stadshuis met een postzegeltuin en zijn van alle dieren alleen de katten nog over. Want in 2015 kopen we een sloepje. We zijn meteen verslingerd aan varen en gaan het liefst elk weekeinde het water op. Dat blijkt al heel snel niet samen te gaan met een grote tuin en betekent dan ook een einde aan ons leven op het platteland.

Lees ook: Dan verkopen we toch gewoon het huis?

De Canicula Noorderkolk Zwolle
De Canicula in de Noorderkolk bij Zwolle
Waarom een website over varen?

Vanaf het eerste moment dat we in de boot stappen, worden we geraakt door de manier waarop je Nederland beleeft vanaf het water. De vestingsteden, oude zeesluizen en historische plaatsen. De brede rivieren, smalle slootjes en kanalen met meerkoetjes, futen en zwanen. De spectaculaire zonsopkomsten en zonsondergangen, de pure schoonheid van onze geweldige natuur waar je als ‘landtoerist’ vrijwel geen weet hebt. En op al die plekken mag je gratis, of voor maar een paar euro, aanleggen. We willen dat graag aan iedereen laten zien.

Nationale Motorbootvaren Prijs

En dat we daarin redelijk slagen blijkt in het vroege voorjaar van 2023. De Stichting Bevordering Motorbootvaren is zó onder de indruk van onze website en ons YouTubekanaal dat we de Nationale Motorbootvaren Prijs winnen. Leuk detail; vorig jaar ging deze prijs naar Omroep Max voor het programma Denkend aan Holland. We verkeren dus in goed gezelschap en we zijn heel erg vereerd! Wil je meer weten? Lees hier ons interview in het tijdschrift Motorboot.

Een vaarbewijs halen hoeft niet met een schip dat kleiner is dan vijftien meter en dat niet harder vaart dan twintig km per uur, maar is wél verstandig. Als je de cursusboeken koopt via deze link krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website in stand te houden.

 

Filmen en schrijven

In het dagelijks leven houdt Marieke zich bezig met schrijven, televisie- en radiomaken bij de regionale omroep van Drenthe. Daarnaast besteedt ze ieder vrij uurtje aan de website en het maken van de populaire vaarvideo’s. Tenminste, als ze niet aan het varen is. Maar ook tijdens de vaartochten gaan camera’s en laptop natuurlijk mee!

We maken soms ook een video op aanvraag, bijvoorbeeld deze op verzoek van VVV Waterland van Friesland

Aan het roer

De kapitein zit aan het roer. Hij heeft er, als rasechte Fries, al heel wat vaaruren opzitten en is in bezit van klein vaarbewijs en marifooncertificaat.  Hij maakt alle manoeuvres die nodig zijn voor een nieuwe video en figureert ook af en toe in een filmpje. Al is dat niet z’n grootste hobby…

De Canicula Turfroute Hemrik
Op de Turfroute ter hoogte van Hemrik
Doneren? Graag!

Het maken van de video’s en onderhouden van de website kost natuurlijk tijd (ongeveer tachtig uur per video) en geld (apparatuur, muziekabbonnement en provider). We waarderen het daarom zeer als je ons steunt met een financiële bijdrage. Dat kan voor de prijs van een glaasje rosé via Buy Me a Coffee. De betaling gaat via creditcard. Klik op de link en het wijst zich vanzelf. Wij én alle andere watersporters zijn je er dankbaar voor!

Nieuw bij De Canicula

Via de Facebookpagina Varen met de Canicula laten we altijd weten dat we een nieuwe video of een nieuw artikel op de website hebben geplaatst. Wil je op de hoogte blijven? Dan moet je die pagina wel even “liken”. Je kunt ook daar reacties schrijven op de foto’s, video’s en blogs. Sommige reacties zetten we op de website. We vragen altijd of je dat goed vindt!

Ruim 8.000 mensen hebben zich inmiddels geabonneerd op ons gratis YouTubekanaal. Is dat ook wat voor jou? Klik op de banner hieronder en vervolgens op abonneren. Dan zie je onze nieuwe video’s meteen op YouTube verschijnen als ze klaar zijn!
Kun je ook meevaren?

Die vraag krijgen we regelmatig. Maar helaas… dat gaat niet. De Canicula is te klein om gasten een comfortabele vaartocht te kunnen bieden. De vaarroutes die we beschrijven zijn dan ook bedoeld voor mensen met een eigen- of een huurboot. Lees ook de meest gestelde vragen.

Samenwerken?

Het aantal watersporters neemt al jaren af. Dat vinden we jammer, want er gaat niks boven Nederland vanaf het water. Het doel van deze website is de watersport toegankelijker te maken. Als jij een bedrijf hebt met watersport, boten of toerisme en je wilt op onze website adverteren of aandacht voor jouw product of dienst, stuur dan een berichtje. Dat kan via onderstaand formulier maar ook via marieke@decanicula.nl

Assen, Marieke, februari 2023