Wat moet je wel, wat is verstandig en wat is handig om bij je te hebben als je een vaartocht gaat maken. De ANWB wateralmanak deel 1 bijvoorbeeld, is verplicht om aan boord te hebben. Zwemvesten zijn niet verplicht, maar wel verstandig. Ben je een fan van de bbq, dan is een cobb misschien een hele fijne aanvulling op je keukenuitrusting. We zetten hier een aantal artikelen voor jou op een rijtje, spullen die wij ook gebruiken. Als je ze via deze pagina aanschaft, krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om deze website in stand te houden.

ReizenReizen
 

ANWB wateralmanak deel 1

Wat je verplicht aan boord moet hebben is de ANWB-wateralmanak deel 1. Daar in staat het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) van Nederland en België.  Verder veel praktische informatie, zoals vlagvoering en vaaraanwijzingen. Dit is de nieuwste versie -> 2021-2022. Overigens is het BPR ook digitaal beschikbaar, maar als de accu van je laptop leeg is en je hebt geen oplader bij je, dan schijn je strafbaar te zijn…

 

Er is ook een ANWB wateralmanak deel 2 met een compleet overzicht van vaarwegen en watersportplaatsen in Nederland en België. Met onder andere informatie over jachthavens, brandstoftankplaatsen en bedieningstijden van bruggen en sluizen. Wij gebruiken ‘m eigenlijk nooit. Alle info is inmiddels op diverse apps te vinden, waaronder de Waterkaarten App. Maar voor het geval je papier handiger vindt:

 

Haal je vaarbewijs!

Handig om te doen: je vaarbewijs halen. Je hebt ‘m niet nodig als je vaart in een schip korter dan 15 meter dat niet sneller kan dan 20 kilometer per uur. Maar het is wel heel prettig om wat te weten van de regels op het water, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je mede-watersporters en niet te vergeten de beroepsvaart. Pieter heeft onderstaand boek uit z’n hoofd geleerd en bij het CBR z’n vaarbewijzen gehaald.

 

Papieren kaarten bij de hand

Wij houden altijd papieren waterkaarten bij de hand voor het geval de iPad met de navigatie-app uitvalt. Bekijk hier alle ANWB kaarten mét onze favoriete vaarroutes, video’s en mooie aanlegplaatsen!

Niet verplicht, maar wel verstandig

Tijdens vaartochten over groot, open water dragen we ze altijd, onze Besto reddingsvesten. En op het binnenwater van Friesland heb je ‘m niet nodig, een marifoon. Maar vaar je net zoals wij door heel Nederland, dan is het een heel handig apparaat! Hier onze ‘verstandige’ tips.

Leesvoer

Niks heerlijkers dan na een dagje varen met de blote voeten in het gras lekker wegzwijmelen in een boek. Wij lezen alles, van Grisham tot Nicci French tot Peter Buwalda tot Ken Follett. Maar het liefst hebben we toch boeken die te maken hebben met water. Hier onze selectie.

Lekker!

Geen geknoei meer met houtskool maar superschoon bbq-en dankzij de aluminium bakjes in de Cobb. Wat wij vooral heel fijn vinden is dat de Cobb koel van buiten is en je ‘m dus heel gemakkelijk kunt verplaatsen als de wind ineens uit een andere hoek gaat waaien. Je kunt ermee grillen, roken, bakken en dankzij de meegeleverde briketten, zelfs koken. Vier kilo schoon aan de haak, wij zeggen: doen!

 

KokenKoken
 

Ook video’s maken?

Voor het maken van een goede vaarvideo komt méér kijken dan alleen een mobiele telefoon. Wil je weten welke apparatuur wij gebruiken? We hebben de camera’s en microfoons op deze pagina op een rijtje gezet.

Mode

Vragen? Stel ze via het formulier