Deze vaarroute voert van Gouda via Dordrecht naar de Biesbosch. Je verlaat de Biesbosch bij de sluis in Werkendam en gaat dan via de Merwede naar Gorinchem. Van Gorinchem vaar je naar Arkel, Vianen en via de Hollandse IJssel terug naar Gouda. 

Een overzicht van de totale vaarroute - De Canicula
Een overzicht van de totale vaarroute

Specs: Met gemiddeld vijf vaaruren per dag en 8 tot 9 kilometer per uur kun je deze vaartocht in drie dagen maken. Het is leuker om wat extra tijd te nemen en onderweg plaatsen als Gouda, Dordrecht en de Biesbosch te verkennen. Tot Gorinchem is de route ook door diepstekende en hoge schepen te varen. De laagste brug in Gorinchem is de Peterbrug van H28. De Korenbrugsluis staat meestal open. Je kunt eventueel ook door de grote sluis. De maximale diepgang is 1.70 op een enkele plek.

Wil je meer info? Mail dan naar marieke@decanicula.nl

Stadhuis Gouda - De Canicula
Het imposante stadhuis van Gouda met de Waag op de achtergrond
   

Gouda

Kijk voordat je vertrekt even rond in Gouda. De stad heeft véél meer te bieden dan kazen, kaarsen en stroopwafels. Alleen al een blik op het imposante stadhuis is de moeite waard. Gouda heeft prachtige grachten en vooral veel kleine grachtjes. Zelfs de Sint-Janskerk lijkt een slotgracht te hebben… 

De Museumhaven en de Mallegatsluis in Gouda - De Canicula
De Museumhaven en de Mallegatsluis in Gouda 

Meer info over Gouda

Routebeschrijving: Ga vanuit de Museumhaven en de Mallegatsluis stuurboord uit de Hollandse IJssel op. Je passeert Nieuwerkerk en Ouderkerk aan den IJssel. Bij Krimpen aan den IJssel vaar je onder de imposante stormvloedkering en de Algerabrug door. Je neemt bakboord uit een stukje Maas mee en vaart dan stuurboord uit de Noord op. 

De Noord is een druk bevaren scheepvaartroute tussen Ridderkerk en het rivierenkruispunt bij Dordrecht. Video!

Vervolg routebeschrijving: Je ziet Dordrecht al van verre. Vanaf de Noord een klein stukje stuurboord uit, steek dan de rivier over in de richting van de Grote Kerk. Een bord aan de kade verwijst naar jachthaven Maartensgat. Die zit verstopt achter de Mazelaarsbrug.

Roep de havenmeester op met de bel aan de meerpaal. Hij doet de brug zelf open en vertelt dan meteen waar je mag aanleggen. Je kunt ook leuk overnachten in de naastgelegen Nieuwe Haven van de koninklijke Dordtse roei- en zeilvereniging.

   

Dordrecht

De historische binnenstad staat op een eiland. Het havenkwartier met z’n pakhuizen en koopmanswoningen ligt tussen de Grote Kerk en het Groothoofd. Dit Groothoofd was vroeger dé aanlegplaats voor schepen. De Groothoofdspoort zie je al van verre.

Meer info over Dordrecht

De Groothoofdspoort met daarop de Stedemaagd

Vervolg routebeschrijving: Vanuit de jachthaven stuurboord uit het Wantij op. We gaan eerst naar de Sliedrechtse Biesbosch. Om de Otterpolder heen de Kikvorskil op, vervolgens de Dode Kikvorskil en de Zoetemelkskil. Je passeert vier aanmeerplaatsen. Je kunt doorvaren tot aan de uitkijktoren en dan moet je weer terug. 

In deze video varen we vanaf de Noord naar de Sliedrechtse Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het bestaat uit twee delen: de Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch, waarvan de Sliedrechtse Biesbosch deel uitmaakt. Het bezoekerscentrum is aan het Moldiep in de Sliedrechtse Biesbos. Je kunt aanleggen aan een van beide passantenplaatsen (max drie uur). Gebruik de nieuwste kaarten vanwege de steeds veranderende ondieptes in de Biesbosch. Nog beter: de waterkaarten-app van de ANWB.

Vervolg routebeschrijving: Vaar terug en schut in de Ottersluis. Steek de Nieuwe Merwede in zuidelijke richting over en schut in de Spieringsluis. De hele Brabantse Biesbosch ligt voor je! Zoek vooral zelf een leuke route uit! Wij varen in zuidelijke richting en ronden De Paardenkop richting de Rietplaat. Daar kun je leuk liggen. Maar er zijn méér ligplaatsen in de buurt. [Einde vaardag 1].

Biesboschsluis

Vervolg routebeschrijving: Vaar verder in noordelijke richting. Hou de ondieptes in de gaten. Via de Biesboschsluis bij Werkendam varen we stuurboord uit de Nieuwe Merwede op. Het is een klein uurtje varen naar Gorinchem. Steek daar de rivier over naar de Jachtensluis. Meteen ná deze sluis is de Lingehaven. Je kunt ervoor kiezen daar te blijven, Gorinchem is een leuke stad. Wij varen verder naar jachthaven De Gors in Arkel aan de Linge. [Einde vaardag 2]

Jachthaven De Gors ligt prachtig langs de Linge

Tip: De Linge is een prachtige rivier om te bevaren. Dit is de beschrijving van de route naar Geldermalsen: Lummelend over de Linge. Mét video!

   
Hollandse IJssel

Vervolg routebeschrijving: Vanuit de jachthaven in Arkel stuurboord uit het Merwedekanaal op. Je kijkt uit over de boomgaarden. Tot Meerkerk is de bebouwing langs het kanaal afwisselend, daarna wordt het wat saai. In Vianen de Grote Sluis door, de Lek over en de Koninginnensluis in. Maak na de Plettenburgse brug een scherpe bocht naar bakboord. Via een openstaande sluis kom je op de Doorslag. Die is aan het begin erg smal, dus let goed op tegenliggers.  Na een scherpe bocht kom je op de Hollandse IJssel.

Tip: Deze vaarroute kun je verlengen met het Rondje Utrecht-Woerden-Vinkeveen-Utrecht. Sla daarvoor af bij Hekendorp (gewelfde Goejanverwellesluis H18-24. Wij kunnen daar met de Canicula van 2.10 maar nét onderdoor. Dat komt vooral door de ronding in de tunnel) of pak de route op in Gouda.

We passen nét onder de brug bij de Goejanverwellesluis
Aanlegplaatsen Gouda

Vervolg routebeschrijving: Je passeert IJsselstein. Je kunt daar aanleggen aan bakboordzijde.\Even verder ligt jachthaven Marnemoende. Vandaar is het een half uurtje terug fietsen naar IJsselstein. Verder langs Montfoort, Oudewater (met heksenwaag in het museum) en dan is Gouda in zicht. Je krijgt dan nog twee sluizen: op de Hollandse IJssel de Waaierschutsluis en de Mallegatsluis om Gouda binnen te varen. Passeer de Guldenbrug en de Pottersbrug. De ligplaatsen zijn in de Kattensingel. Is die vol, dan heeft de havenmeester altijd wel een ander plekje.

De Canicula aan de Hoge Gouwe in Gouda
De Canicula aan de Hoge Gouwe in Gouda
Aanleggen langs de route?

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Marieke, mei 2018