De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Laat je inspireren!

Arkel aan de Linge

We komen in Arkel terecht vanuit Gorinchem over de Linge. Arkel is niet echt bijzonder met z’n naoorlogse woningbouw. De plek van WSV De Gors des te meer! 

Bovenaanzicht jachthaven De Gors in Arkel.

Het is dat we zeer gesteld zijn op ons plekje bij De Haan Watersport in Workum, anders was deze jachthaven onze onbetwiste nummer 1. Na een loeihete vaardag worden we naar een schaduwrijk plekje geleid door een vriendelijke havenmeester.

Bij het aanmelden wordt zelfs een kopje koffie geserveerd.

En we hebben nergens gelegen voor minder geld…. 7 euro 20. De douche is gratis, alleen voor electriciteit moet je 50 cent betalen. Een mooi ruim opgezette jachthaven pal aan de Linge, waar je heerlijk kunt zwemmen. Aan de kade zijn zwemtrapjes gemonteerd.

Aanlegplaatsen De Gors, Arkel - De Canicula
Om de ligplaatsen aan het schiereiland van jachthaven De Gors wordt bijna gevochten, vertelt de havenmeesteres
Wat is er te doen in Arkel?

Niet veel, is onze bescheiden mening. De bebouwing is vrijwel helemaal na-oorlogs. Maar dat is geen probleem, want Gorinchem is dichtbij. Het is ongeveer 4 kilometer fietsen, zelfs met onze kleine bootfietsen een afstand van niks.

Je kunt daar bijvoorbeeld het Hendrick Hamelmuseum bezoeken. Voor ons een onverwachte maar aangename ontmoeting met deze zeevaarder. Kijk maar even mee….

Deze fietstocht langs de Linge vereist iets meer, maar wellicht heb je inmiddels een elektrische bootfiets… De officiële route begint in Vuren, maar je kunt natuurlijk ook in Arkel beginnen.

Jachthaven De Gors aan de Linge. Helemaal rechts op de foto gaat de Linge bakboord uit naar Gorinchem. Stuurboord gaat richting Merwedekanaal.
  • Geweldig sanitair. Verrukkelijke douche!
  • Privacy: je ligt in boxen, dus normaal
  • Wifi: goed
  • Supermarkt: plm 600 meter afstand
  • Schaduw: voldoende
  •  Zoals gezegd, fijne klantvriendelijke havenmeester(es)
  • Niet op alle plekken met de voeten naast de boot in het gras, maar wij wel!
  • Geen geluidsoverlast gesignaleerd

Het Land van Arkel 

Arkel ligt tussen de Linge en het Merwedekanaal, vlakbij Gorinchem. Van de grootse geschiedenis van Arkel is in het plaatsje weinig tot niets terug te vinden.  De heren van Arkel waren in de vroege middeleeuwen de onbetwiste heersers in het gebied. Ze bouwden zelfs een groot kasteel in Gorinchem. In 1412 kwam er een eind aan de pret en werd het Land van Arkel onderdeel van Holland. Het kasteel werd door hun grootste vijand met de grond gelijk gemaakt. 

Een video van onze vaartocht over de Linge bekijken? Dit is de routebeschrijving.

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken? (Nog meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina)

Heb je aanvullingen, tips of wil je jouw verhaal delen? Stuur dan een berichtje!

Ik hoop dat je het artikel leuk vindt. Ik stel het zeer op prijs als je me een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op mijn YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, juli 2018