We komen in Arkel terecht vanuit Gorinchem over de Linge. De plaats is niet echt bijzonder met z’n naoorlogse woningbouw. De plek van WSV De Gors des te meer. Je kunt in Arkel mooi aanleggen aan de Linge! In deze video kun je onze vaartocht over de Linge bekijken.

Aanleggen in Arkel

Na een loeihete vaardag worden we naar een schaduwrijk plekje geleid door een vriendelijke havenmeester. Bij het aanmelden wordt zelfs een kopje koffie geserveerd. De jachthaven is niet duur: 7 euro 20 voor onze 9 meter. De douche is gratis, alleen voor electriciteit moet je 1 euro per 2 kw betalen. Een mooi ruim opgezette jachthaven pal aan de Linge, waar je heerlijk kunt zwemmen. Aan de kade zijn zwemtrapjes gemonteerd.

Om de ligplaatsen aan het schiereiland van jachthaven De Gors wordt bijna gevochten, vertelt een van de havenmeesters. De ene havenmeester gunt je er graag een plekje, de ander houdt de plaatsen liever vrij voor het geval er nog grote schepen arriveren.
   
Wat is er te doen in Arkel?

Niet veel, is onze bescheiden mening. De bebouwing is vrijwel helemaal na-oorlogs. Maar dat is geen probleem, want Gorinchem is dichtbij. Het is ongeveer 4 kilometer fietsen, zelfs met onze kleine bootfietsen een afstand van niks.

Je kunt daar bijvoorbeeld het Hendrick Hamelmuseum bezoeken. Voor ons een onverwachte maar aangename ontmoeting met deze zeevaarder. Kijk maar even mee….

Deze fietstocht langs de Linge vereist iets meer, maar wellicht heb je inmiddels een elektrische bootfiets… De officiële route begint in Vuren, maar je kunt natuurlijk ook in Arkel beginnen.

Jachthaven De Gors aan de Linge. Helemaal rechts op de foto gaat de Linge bakboord uit naar Gorinchem. Stuurboord gaat richting Merwedekanaal.
 Jachthaven
  • Geweldig sanitair. Verrukkelijke douche!
  • Privacy: je ligt in boxen, dus normaal
  • Wifi: goed
  • Supermarkt: plm 600 meter afstand
  • Schaduw: voldoende
  • Wisselende havenmeester(ess)en. De een is wat gastvrijer dan de ander
  • Niet op alle plekken met de voeten naast de boot in het gras, maar wij wel!
  • Geen geluidsoverlast gesignaleerd
Spijk is de eerste plaats die je tegenkomt als je bij Arkel de Linge opvaart

Het Land van Arkel 

Arkel ligt tussen de Linge en het Merwedekanaal, vlakbij Gorinchem. Van de grootse geschiedenis van Arkel is in het plaatsje weinig tot niets terug te vinden.  De heren van Arkel waren in de vroege middeleeuwen de onbetwiste heersers in het gebied. Ze bouwden zelfs een groot kasteel in Gorinchem. In 1412 kwam er een eind aan de pret en werd het Land van Arkel onderdeel van Holland. Het kasteel werd door hun grootste vijand met de grond gelijk gemaakt. 

Hier kun je onze eerste vaartocht over de Linge bekijken en dit is de routebeschrijving.

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken? (Nog meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina)

Heb je aanvullingen, tips of wil je jouw verhaal delen? Stuur dan een berichtje!

Ik hoop dat je het artikel leuk vindt. Ik stel het zeer op prijs als je me een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op mijn YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, juli 2018