We komen met de Canicula in Culemborg terecht als we van de Linge naar het noorden varen, via het Merwedekanaal en de Lek. Je ziet de gigantische spoorbrug al van ver. De voorganger van deze brug had bij de opening in 1868 de langste overspanning ter wereld. Vlak na de brug vaart de pont heen en weer.  

De Culemborgse pont is een gierpont, zoals je die op de rivieren veel meer ziet. De pont wordt door een kabel over de rivier getrokken. De kabel, gemarkeerd door kleine bootjes, zit stroomopwaarts verankerd, zodat de pont heen-en-weer kan ‘gieren’. Je ziet ‘m voorbij komen in de video.

Verdwenen kasteel

Culemborg is een monumentaal stadje met een rijke historie. Opvallende gebouwen zijn het stadhuis, de Binnenpoort en de Kasteeltuin, waar je de fundamenten van het verdwenen kasteel van de graven van Culemborg kunt bekijken. Het terrein is nu een romantische plek met veel fruitbomen.

Stadhuis Culemborg - De Canicula
Boven de toegangsdeur van het stadhuis de beginletters van de namen van Elisabeth, vrouwe van Culemborg en haar man Antonis. Elisabeth liet het stadhuis bouwen.
Wat is er te doen in Culemborg:

Maak een gratis stadswandeling langs alle historische gebouwen en plaatsen.  Je komt dan ook langs het weeshuis dat gebouwd werd van de erfenis van Elisabeth. Dit weeshuis was in 1560 het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland.

Pak de fiets van het dek (of huur er een paar) en maak deze fietstocht Rondom Culemborg van 24,7 kilometer. 

Ga even zitten bij de leuke pipowagen hoog aan de Veerweg bij de haveningang. Daar heb je goed zicht op de pont en alle voorbij varende mede-watersporters.

Tijdens de stadswandeling valt op dat Culemborg wel een extra hovenier kan gebruiken. Het centrum oogt slordig met overal onkruid en hoog opgeschoten bomen waar je ze niet zou willen hebben. Dit is een momentopname natuurlijk….

De Helling heeft een passantenkade van 170 meter.

Aanleggen in Culemborg

Jachthaven De Helling ligt op een steenworp afstand van het centrum. Hier ons jachthavenscorelijstje.

  • Het sanitair is aan de andere kant van de haven, naast het restaurant.
  • Op onze locatie aan de kade voldoende privacy
  • Wifi: niet
  • Het stadscentrum naast de haven, de supermarkt is wel even lopen
  • Schaduw: niet
  • Geen blote voeten in het gras. Om de haven ligt een helling
  • In de haven worden geregeld concerten georganiseerd

Aanlegplaatsen in de buurt: (Nog meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina)

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het heel leuk als je een berichtje stuurt!