We komen met de Canicula in Culemborg terecht als we via het Merwedekanaal en de Lek naar het Noorden varen. Je ziet de gigantische spoorbrug al van ver. De voorganger van deze brug had bij de opening in 1868 de langste overspanning ter wereld, en werd daarom ook wel ‘het wonder aan de Lek’ genoemd. Vlak na de brug vaart de pont heen en weer.  

De Culemborgse pont is een gierpont, zoals je die op de rivieren veel meer ziet. De pont wordt door een kabel over de rivier getrokken. De kabel, gemarkeerd door kleine bootjes, zit stroomopwaarts verankerd, zodat de pont heen-en-weer kan ‘gieren’. Je ziet ‘m voorbij komen in de video.

Aanleggen in Culemborg

Jachthaven De Helling is een gezellige haven en ligt op een steenworp afstand van het centrum. ’s Avonds wordt de haven sfeervol verlicht met gekleurde lampjes. Hier ons jachthavenscorelijstje.

  • Het sanitair zit bij het havenkantoor, naast het restaurant.
  • Wifi: ja
  • Het stadscentrum is naast de haven, de supermarkt is 20 minuten lopen
  • Schaduw: niet
  • Geen blote voeten in het gras. Om de haven ligt een helling
  • In de haven worden geregeld concerten georganiseerd
De Helling heeft een passantenkade van 170 meter
   
Verdwenen kasteel

Het is zeker geen straf om aan te leggen in Culemborg. Het is een monumentaal stadje met een rijke historie. Opvallende gebouwen zijn het stadhuis, de Binnenpoort en de Kasteeltuin, waar je de fundamenten van het verdwenen kasteel van de graven van Culemborg kunt bekijken. Het terrein is nu een romantische plek met veel fruitbomen.

Het kasteelterrein is nu een openbaar historisch cultureel stadspark
Wat is er te doen in Culemborg:

Maak een gratis stadswandeling langs alle historische gebouwen en plaatsen.  Je komt dan ook langs het weeshuis dat gebouwd werd van de erfenis van Elisabeth. Dit weeshuis was in 1560 het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland.

Pak de fiets van het dek (of huur er een paar) en maak deze fietstocht Rondom Culemborg van 24,7 kilometer. 

Ga even zitten bij de leuke pipowagen hoog aan de Veerweg bij de haveningang. Daar heb je goed zicht op de pont en alle voorbij varende mede-watersporters.

Tip extra: Heb je geen zin om te koken? Ga dan naar Grieks restaurant Knossos aan de Herenstraat. Het pand oogt niet imponerend, maar het eten is verrukkelijk!

Het imposante stadhuis van Culemborg

Aanlegplaatsen in de buurt: (Nog meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina)

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het heel leuk als je een berichtje stuurt!