Vreeswijk is een voormalig vissersdorp aan de Lek.  Na de aanleg van het Merwedekanaal in 1892 werd het dorp een belangrijke plaats voor de scheepvaart. Vreeswijk is door de eeuwen heen gevormd rond nieuwe waterwegen en sluizen als de Oude Sluis, de Koninginnensluis en de Prinses Beatrixsluis. Sinds 1971 is het een wijk van Nieuwegein en varen de schepen om het dorp heen.

Zicht op de Oude Sluiskolk van Vreeswijk
Aanleggen in Vreeswijk

We liggen in de passantenhaven die wordt beheerd door de leden van watersportvereniging Plettenburg. De wisselende havenmeesters zijn vriendelijk en gastvrij.

De passantenhaven naast de invaart van de Vaartse Rijn (niet toegankelijk)
Het jachthavenscorelijstje:
  • Sanitair: helemaal goed
  • Privacy: aan de lange steiger prima. Anders lig je in boxen.
  • Winkels: Een halve kilometer lopen
  • Schaduw: niet
  • Havenmeester: nauwgezet
  • Blote voeten ih gras: nee
  • Geluidsoverlast: niet geconstateerd
De Canicula ligt aan de overkant aan de lange steiger van de passantenhaven. De beheerder van de haven heeft liever dat we in de box op de voorgrond gaan liggen om ruimte te houden voor grotere boten… We beloven onmiddellijk te vertrekken als die grote boot zich aandient.

Oude sluis

Het huidige Vreeswijk is ontstaan rond de Oude Sluis op de kop van de Vaartse Rijn. Dat is ook meteen de gezelligste plek van het voormalige vissersdorp, met restaurants en winkels. Als je de dijk op loopt heb je een mooi zicht op de druk bevaren Lek. 

Gezellige terrassen vind je rond de Oude Sluis

In deze video varen we vanuit Vianen langs Vreeswijk over de Lek naar Wijk bij Duurstede

Jachthavens in de buurt bekijken?

Meer mooie aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!