De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Laat je inspireren!

Vreeswijk aan de Lek

Vreeswijk is een voormalig vissersdorp aan de Lek. Sinds 1971 is het een wijk van Nieuwegein. Na de aanleg van het Merwedekanaal in 1892 werd Vreeswijk een belangrijke scheepvaartplaats. Het dorp is door de eeuwen heen gevormd door de aanleg van waterwegen en sluizen als de Oude Sluis, de Koninginnensluis en de Prinses Beatrixsluis.

Zicht op de oude sluiskolk in Vreeswijk - De Canicula
Zicht op de oude sluiskolk in Vreeswijk
Oude sluis

Het huidige Vreeswijk is ontstaan rond de Oude Sluis op de kop van de Vaartse Rijn. Dat is ook meteen de gezelligste plek van het voormalige vissersdorp, met restaurants en winkels. Als je de dijk op loopt heb je een mooi zicht op de druk bevaren Lek. 

Jachthaven Vreeswijk - De Canicula
De Canicula ligt aan de overkant aan de lange steiger van de passantenhaven. De beheerder van de haven heeft liever dat we in de box op de voorgrond gaan liggen om ruimte te houden voor grotere boten… We beloven onmiddellijk te vertrekken als die grote boot zich aandient.
Aanleggen in Vreeswijk

We liggen in de gemeentelijke passantenhaven, die wordt beheerd door leden van de naastgelegen watersportvereniging Plettenburg. Sommige leden doen wel heel erg hun best de zaken naar hun hand te zetten. Maar ze hebben allemaal hele goede bedoelingen en zijn gastvrij.

Het jachthavenscorelijstje:
  • Sanitair: zijn we niet geweest
  • Privacy: aan de lange steiger prima. Anders lig je in boxen.
  • Winkels: Een halve kilometer lopen
  • Schaduw: niet
  • Havenmeester: nauwgezet
  • Blote voeten ih gras: nee
  • Geluidsoverlast: niet geconstateerd

Jachthavens in de buurt bekijken?

Meer mooie aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!