Vroeger kon je nog dwars door Vreeswijk over de Vaartse Rijn de Lek op, maar de Oude Sluiskolk aan het eind is inmiddels afgesloten. Ervoor in de plaats kwam de… Koninginnensluis. Die bleek al snel te klein voor de steeds groter wordende binnenvaartschepen. In 1938 werden daarom aan de oostkant van Vreeswijk de Prinses Beatrixsluizen aangelegd. Drie sluiscomplexen dus, op steenworp afstand van elkaar, allemaal op dit historische plekje aan de boorden van de Lek.

Dwars door Vreeswijk stroomt de Vaartse Rijn. De vaart en de mooie Oude Sluiskolk zijn niet meer bevaarbaar
Aanleggen in Vreeswijk

Je komt door het voormalige vissersdorp op de vaarroute tussen Utrecht en de Lek. We gaan aanleggen in de passantenhaven op de splitsing van het Merwedekanaal en de Vaartse Rijn. Die haven wordt beheerd door de vriendelijke en gastvrije leden van watersportvereniging Plettenburg. Het sanitair is uitstekend. De jachthaven beschikt ook over een wasmachine en een droger.

Je kunt ook aanleggen buiten de sluis in de voormalige veerhaven van Zeilvereniging De Lek. Daar zijn niet heel veel passantenplaatsen, dus reserveer even een plaatsje via het nummer 030-6062970.

De passantenhaven naast de invaart van de Vaartse Rijn
   
Oude Sluiskolk

Het is een kwartiertje lopen naar de gezellige winkels en terrassen rond de Oude Sluiskolk, maar dan heb je ook wat. Hoog bovenop de dijk kijk je uit over de druk bevaren Lek en kun je Vianen zien liggen aan de andere kant van de rivier. Aan de Dorpsstraat is een kleine supermarkt. En wil je eten langs de gezellige, met bomen omzoomde sluiskolk, of liever met weids uitzicht over de dijk? Het kan allemaal op dit historische plekje.

Gezellige terrassen vind je rond de Oude Sluis
Wat is er te doen in Vreeswijk

Wandel over de Voorhavendijk naar het uitzichtpunt. Je kunt daar mooi over de Lek én naar schepen van en naar de Beatrixsluizen kijken.

In voormalig Fort Vreeswijk is nu het Vreeswijks Museum gevestigd. Naast gebruiksvoorwerpen uit de streek vind je er ook van alles over de scheepshistorie.

Pak de fiets en ga met de veerpont naar Vianen. Wandel daar langs de stadsmuur, de stadspoort en de historische panden langs de Voorstraat.

In deze video varen we vanuit Vreeswijk naar Kinderdijk

En in deze video varen we vanuit Vianen langs Vreeswijk over de Lek naar Wijk bij Duurstede

Jachthavens in de buurt bekijken?

Meer mooie aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!