Over de Rijn naar Arnhem

Na twee sluizen en een prachtige tocht langs de Utrechtse Heuvelrug komen we aan bij Arnhem. De jachthavens even voorbij…Arnhem zien er niet echt aantrekkelijk uit. Daarom varen we meestal verder, de IJssel op. Dit jaar besluiten we toch een nachtje over te blijven. Als we even verderop een restaurantje ontdekken aan het water, zijn we helemaal tevreden!

Varen met de Canicula - Over de Rijn naar Arnhem
De jachthaven van Zeil- en Motorbootvereniging Jason
Aanleggen in Arnhem

In de Haven van Malburgen even voorbij Arnhem richting de IJssel zijn twee jachthavens voor passanten, Zeil- en Motorbootvereniging Jason en Liman Valkenburg. Ter hoogte van de Nelson Mandelabrug kun je ook aanleggen bij Watersport Centrum Arnhem. Je kunt over de brug naar het centrum lopen, maar er vaart ook een pontje heen-en-weer vanaf de naastgelegen Stadsblokkenwerf.

Statige stad

Rijke Hagenaars bouwden er grote buitenhuizen. Ook handelaren die in Indië fortuin hadden gemaakt, kozen de Gelderse hoofdstad als nieuwe woonplaats. Dankzij deze grote huizen en de mooie ligging langs de Nederrijn en de Veluwe heeft Arnhem de uitstraling van een statige, groene stad. 

En zie je de grote flat met de oranje luifels hoog oprijzen boven de Nederrijn? Dat is de Hulkesteinflat, waar ik vroeger bij familie logeerde. Toen had ik nog geen idee dat ik er ooit nog eens langs zou varen….

   
Slag om Arnhem

In de stad word je op diverse plekken herinnerd aan de Slag om Arnhem in 1944, de grote luchtlandingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek kun je er alles over vinden. Iets dichterbij het centrum kun je ook terecht voor info over de Slag om Arnhem. Op de plaats waar 75 jaar geleden het hardst werd gevochten, bij de John Frostbrug aan de Rijnkade, is een informatiecentrum ingericht. Op deze website kun je er alles over lezen.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Arnhem
De aanblik van de Rijnbrug nadat de Britse parachutisten waren teruggedreven. In 1978 werd de brug vernoemd naar de Britse officier John Frost die de opdracht had de brug te veroveren.

De Slag om Arnhem en het gevecht om de Rijnbrug is verfilmd in de beroemde film A Bridge Too Far. Als je dacht dat in de film de Rijnbrug te zien is, heb je het verkeerd… Omdat van de oorsponkelijke bebouwing naast de Rijnbrug in Arnhem na de oorlog niets meer over was, is de IJsselbrug in Deventer als stand-in gebruikt.

Wat is er te doen in Arnhem

Je kunt leuk winkelen in Arnhem, vooral in de binnenstad met de Ketelstraat, Roggestraat, Vijzelstraat en Rijnstraat. De straten zijn autovrij.

Onder de koopmanshuizen tussen de Rijnstraat en de Rijn zijn eind jaren negentig van de vorige eeuw veel oude kelders herontdekt. Ze zijn gerestaureerd en samengevoegd tot een groot complex. Je kunt ze bekijken via de ingang aan de Oude Oeverstraat in Arnhem.

Deze stadswandeling van 3 kilometer brengt je langs nog meer historische plaatsen in de binnenstad van Arnhem.

Met een glazen panoramalift kun je naar de top van de toren van de Eusebiuskerk. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad, de Rijn en de Veluwe.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Arnhem
De John Frostbrug in Arnhem. Foto: Wikipedia/Mark van der Horst CC BY-SA 4.0

Aanmeren in de buurt? Op de kaart aan onderaan de pagina vind je nog meer leuke aanlegplaatsen.

En heb je tips of aanvullingen? We stellen het zeer op prijs als je een berichtje stuurt. Wie weet kun je er andere watersporters mee helpen.

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie/het vaarrondje leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, januari 2019