We varen met onze Canicula vanaf Arnhem de IJssel op. Of eigenlijk af. Langs de rivier liggen mooie Hanzesteden. Die willen we wel eens zien en daarom gaan we aanleggen in Doesburg langs de Gelderse IJssel.

Het is warm. Heel warm. Het treft dan ook niet dat in de passantenhaven geen zuchtje wind waait en geen schaduw te vinden is. Maar dat kan gebeuren en geeft niet. Wat wél geeft is dat het water van de haven bedekt is met een vieze grijze laag drab. En dat de installatie van de naastgelegen gieterij aanhoudend lawaai produceert.

De Canicula Doesburg jachthaven aanleggen
De passantenhaven in Doesburg ademt nog steeds de sfeer van een industriehaven
Aanleggen in Doesburg

Dat waren de moppers. De douche is goed, het stadje is mooi. De passantenhaven is op loopafstand van het oude centrum. Hij is aangelegd in de oude overslaghaven van Doesburg. Bij de betaalautomaat aan het havenkantoor moet je afrekenen voor de overnachting. Daar kun je bovendien een jachthavenbetaalkaart kopen voor stroom en water. De kaart heb je ook nodig als je het terrein weer op wilt.

Als je je abonneert op ons YouTubekanaal kun je al helemaal gratis onze vaartochten bekijken!

De specs van de jachthaven:

  • Sanitair: goed
  • Privacy: je ligt in boxen
  • Wifi: nee
  • Schaduw: geen
  • Havenmeester: prima
  • Winkels/horeca: op loopafstand
  • Blote voeten in het gras: nee
  • Geluidsoverlast: van de naastgelegen gieterij
   
De Canicula Doesburg arsenaal
Het Arsenaal was ooit onderdeel van een middeleeuws klooster, later werden er soldaten gehuisvest. Tegenwoordig is het een cultureel centrum.
Vestingstad

Doesburg is strategisch gelegen op de plek waar de Oude IJssel uitmondt in de Gelderse IJssel. De plaats is dan ook lange tijd een belangrijke vestingstad. Dat zie je nog steeds terug aan de tientallen monumenten die de stad telt, zoals zoals de Waag en het Arsenaal. Als je langs de stad vaart zie je behalve de middeleeuwse Martinikerk eigenlijk alleen moderne bebouwing. Dat komt omdat de stad is ontstaan op een rivierduin langs de Oude IJssel. 

Lees ook: Het ontstaan van de Gelderse IJssel

De Canicula Doesburg Roggestraat
Gezellige terrassen in de Roggestraat achter de Martinikerk
Wat is er te doen in Doesburg

De middeleeuwse stad vráágt om een wandeling langs de monumenten. Volgens de website van Doesburg kun je in de zomervakantie- en herfstvakantie elke dinsdag- en donderdag om 15.00 uur aansluiten bij een gids, die vertrekt vanaf de VVV. Die VVV is trouwens op maandag dicht.  

Wandel door de uiterwaarden van de IJssel langs deze route van 10 kilometer.

Van glasmuseum tot mosterdmuseum, Doesburg heeft musea in alle smaken. Kijk zelf even welke je het meest aanspreekt!

In deze video varen we over de Gelderse IJssel langs Doesburg

Ha lezer!

Mocht je toevallig iets willen kopen bij Bol.com, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Design en lifestyleDesign en lifestyle
 

Wil je meer groen?

Het voordeel van de passantenhaven is dat je dichtbij het centrum ligt. Even voorbij Doesburg ligt jachthaven het Zwarte Schaar in een arm van de IJssel. Vaar je nog een stukje verder in deze IJsselarm dan kun je ook aanmeren bij jachthaven Dorado Beach. Je krijgt geen recensie, want wij zijn er nog niet geweest. Wil je toch liever naar een omgeving met meer groen? Als je vóórdat je de passantenhaven invaart naar stuurboord gaat stroomt daar achter de sluis de Oude IJssel, met meteen aan bakboord watersportvereniging de Oude IJssel. Een paar kilometer verder vind je jachthaven Bommen Berend, een geweldig grasgroen plekje in een dode arm van de Oude IJssel!

Lees ook: Varen over de Oude IJssel

In deze video kun je meevaren op onze vaartocht over de Oude IJssel!

Overnachtingsplaatsen in de buurt bekijken? 

Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Maart 2018