We komen met de Canicula in Doesburg terecht als we vanaf Arnhem de IJssel opvaren. Doesburg is een mooi bewaard Hanzestadje, hebben we gelezen. Dát willen we wel eens zien. Het is warm. Heel warm. Het treft dan ook niet dat in de passantenhaven geen zuchtje wind waait en geen schaduw te vinden is. Maar dat geeft niet.

Wat wel geeft is dat het water van de haven bedekt is met een vieze grijze laag. En dat de installatie van de naastgelegen gieterij aanhoudend lawaai produceert.

Doesburg, passantenhaven - De Canicula
De passantenhaven in Doesburg ademt nog steeds de sfeer van een industriehaven
Aanleggen in Doesburg

Dat waren de moppers. De douche is goed, het stadje is mooi. De passantenhaven is op loopafstand van het oude centrum. Bij de betaalautomaat aan het havenkantoor moet je afrekenen voor de overnachting. Daar kun je ook een jachthavenbetaalkaart kopen voor stroom en water. De kaart heb je ook nodig als je het terrein weer op wilt.

  • Sanitair: goed
  • Privacy: je ligt in boxen
  • Wifi: nee
  • Schaduw: geen
  • Havenmeester: prima
  • Winkels/horeca: op loopafstand
  • Blote voeten in het gras: nee
  • Geluidsoverlast: van de naastgelegen gieterij
Doesburg, Arsenaal - De Canicula
Het Arsenaal was ooit onderdeel van een middeleeuws klooster. Later werden er soldaten gehuisvest. Tegenwoordig is het een cultureel centrum.
Vestingstad

Door de strategische ligging aan de monding van de Oude IJssel in de Gelderse IJssel is Doesburg lange tijd een belangrijke vestingstad. Dat zie je nog steeds terug. De stad telt 150 monumenten zoals de Waag en het Arsenaal.

Roggestraat Doesburg - De Canicula
Gezellige terrassen in de Roggestraat achter de Martinikerk
Wat is er te doen in Doesburg

De middeleeuwse stad vráágt om een wandeling langs de monumenten. Volgens de website van Doesburg kun je in de zomervakantie- en herfstvakantie elke dinsdag- en donderdag om 15.00 uur aansluiten bij een gids, die vertrekt vanaf de VVV. Die VVV is trouwens op maandag dicht.  

Wandel door de uiterwaarden van de IJssel langs deze route van 10 kilometer.

Van glasmuseum tot mosterdmuseum, Doesburg heeft musea in alle smaken. Kijk zelf even welke je het meest aanspreekt!

Passentenhaven Doesburg - De Canicula
De passantenhaven van Doesburg ligt naast het terrein van de voormalige Betoncentrale. De loodsen en de kraan worden beschouwd als historisch erfgoed
Meer groen?

Het voordeel van de passantenhaven is dat je dichtbij het centrum ligt. Wil je toch liever naar een omgeving met meer groen? Als je voordat je de passantenhaven invaart en daar naar stuurboord gaat is daar watersportvereniging de Oude IJssel. Even voorbij Doesburg ligt jachthaven het Zwarte Schaar in een arm van de IJssel. Vaar je nog een stukje verder in deze IJsselarm dan kun je ook aanmeren bij jachthaven Dorado Beach. Je krijgt geen recensie, want wij zijn er nog niet geweest…

De video van onze vaartocht over de Gelderse IJssel tussen Doesburg en Deventer.

Overnachtingsplaatsen in de buurt bekijken? 

Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Maart 2018