De vaartocht over de Nederrijn langs Wijk bij Duurstede en Rhenen met zicht op de Utrechtse Heuvelrug is prachtig. De eerste aanblik van Wageningen doet dan ook wat onwerkelijk aan: het is een echte industriehaven, een belangrijke binnenhaven zelfs, lees ik op Wikipedia. De jachthaven ligt meteen na het binnenvaren van het havenkanaal aan bakboord. 

“Pas op de neer”

…waarschuwt de havenmeesteres als ik bel om te vragen of er nog een plaatsje is. Het valt mee. We draaien zo de haven binnen en worden vriendelijk ontvangen.

Als we eenmaal aangemeerd zijn is het afzien. Het is bloedheet, er is geen schaduw en het water ziet er niet aantrekkelijk genoeg uit om er in te springen. Dus zitten we de hitte uit onder een klein zeiltje.

Jachthaven Wageningen - De Canicula
Zicht op de jachthaven bij het binnenvaren

Het centrum van voormalige vestingstad Wageningen ligt op een paar fietsminuten afstand. Je vindt er een paar musea, waaronder museum de Casteelse Poort, waar je 5000 jaar plaatselijke historie kunt bekijken. Er zijn ook wisselende exposities van moderne kunst. En in het centrum staat natuurlijk ook het Nationaal Bevrijdingsmonument.

Stad van de Bevrijding

Wageningen is vooral bekend als de plaats waar in 1945 de “Vrede van Wageningen” werd gesloten. Naar het schijnt vonden de Canadezen de plek vooral geschikt vanwege de naam van hotel De Wereld. Met trots noemt Wageningen zich dan ook de Stad van de Bevrijding. Maar of Wageningen nu echt de stad van de capitulatie is? Daarover zijn de meningen verdeeld…..

De Canicula Wageningen jachthaven
In de jachthaven van WSV Vanda
   
Aanleggen in Wageningen

Passanten kunnen in de jachthaven van WSV Vada via de havenmeester een ligplaats krijgen. Meestal is er plek, maar je kunt voor de zekerheid het beste even bellen, vooral ook omdat er op dit deel van de rivier weinig keuzemogelijkheden zijn. Een mooie plek is het terras van clubhuis Ten Anker waar je mooi over de Rijn kunt kijken.

Het jachthaven scorelijstje:

  • Sanitair: gedateerd maar schoon
  • Privacy: nee
  • Wifi: nee
  • Winkels: nee
  • Schaduw: nee (ook geen zwemgelegenheid zonder bijboot)
  • Havenmeester: prima
  • Blote voeten in het gras: nee
  • Geluidsoverlast: er zijn actieve roeiclubs, het hijsapparaat staat onophoudelijk te piepen.

Jachthavens in de omgeving bekijken?

Meer mooie aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!