De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Laat je inspireren!

De blauwe lijn rechtsboven gaat naar Buren, de lijnen linksonder gaan in noordelijke richting naar Vianen en in zuidelijke richting naar Gorinchem.

Lummelend over de Linge

’t Is eigenlijk geen route, ’t is ook geen rondje. Gewoon een heen-en-weertje. Maar dan wel een heen-en-weertje over wat wel de mooiste rivier van Nederland wordt genoemd. Het is in ieder geval de langste rivier van Nederland: de Linge.

Lingedijken

De Linge stroomt van Doornenburg naar Gorinchem. Alleen het stuk tussen Geldermalsen en Gorinchem is bevaarbaar voor grotere schepen. Sloepen en kleine boten (max 8 meter lang, 3 meter breed en 0.80 diep) kunnen ook nog in Buren komen. De tocht begint bij Arkel en kronkelt tussen de Lingedijken via Spijk naar Heukelum.

Tip: Je passeert Arkel tijdens het Rondje Gouda-Biesbosch-Gorinchem-Gouda.

Zicht op de Linge vanaf de sluis bij Arkel. De Canicula ligt in de verte te wachten totdat de camera in positie staat….

De Linge is een prachtige rivier om te bevaren, maar de hoeveelheid ligplaatsen houdt niet over. Jachthavens kun je vinden in Arkel, Heukelum, Leerdam en Geldermalsen. 

Met de Canicula hebben we in Arkel, Heukelum en Geldermalsen aangemeerd. De beschrijving van die aangename aanlegplaatsen vind je op de kaart Ligplaatsen langs de Linge.

Heukelum

Heukelum is een prima plaats om te overnachten. Als je aan de noordoever ligt kun je met een pontje het plaatsje bezoeken. Van Heukelum is het niet ver meer naar Leerdam. Vlak voordat je dit stadje passeert staan er een paar opmerkelijk mooie huizen langs de linkeroever.

Een huis om van te dromen…
En nog een…
Glasindustrie Leerdam

Leerdam staat bekend om z’n glasindustrie, het is de thuisbasis van Royal Leerdam Crystal. Ook in dit middeleeuwse stadje zijn een paar historisch goed bewaarde gebouwen te bewonderen. Op deze website zijn veel leuke en interessante wandelingen rondom Leerdam te vinden.

De monumentale stadsmuur aan de Zuidwal staat er nog. De vier poorten in de muur zijn in de 19e eeuw gesloopt. Achter de muur de koepel van het Hofje van mevrouw Van Aerden, een achttiende-eeuws onderkomen voor ongehuwde dames.

Na Leerdam volgt Asperen. Bij binnenkomst van het kolkje staren twee sluisopeningen je aan. Je moet degene aan stuurboord nemen. Let op: is smal!

Als je je afvraagt waarom we de verkeerde kant op varen: ik heb gefilmd op de terugweg van Geldermalsen. Op de heenweg regende het…

Asperen is een prachtig oud stadje. Om de stad ligt de gerestaureerde stadswal, duidelijk te zien vanaf de Linge. Daar zijn ook de aanlegplaatsen. Er zijn geen voorzieningen.

Hollandse Waterlinie

Asperen is onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Het nabij gelegen fort is vooral in de zomer een bezoek waard, want dan worden er exposities gehouden. In Museum Oud Asperen kun je zien hoe een  arbeidersgezin woonde aan het eind van de 19e eeuwAutoliefhebbers kunnen een kijkje nemen in het Nationaal Auto Miniatuur museum Het Minidome, waar een unieke collectie mini-autootjes uit de hele wereld te zien is. 

Na Asperen volgt Acquoy aan een doodlopende zijarm van de Linge. De kerktoren van dit dorp staat nogal uit het lood.

Acquoy met z’n toren van Pisa. Op deze foto helaas niet zo goed te zien…

Vaar verder over het rustig kabbelende water langs de prachtig begroeide oevers. Links en rechts zijn weilanden, rietvelden en boomgaarden te zien. In mei zijn die boomgaarden helemaal roze van de appelbloesem. Helaas mochten wij al die pracht niet aanschouwen. Wij kwamen er langs in augustus. Maar ook in augustus was het erg mooi.

Gellicum
Beesd
Fourageersteiger

Vlak naast de snelweg E25 in Beesd ligt een zogenaamde fourageersteiger. Dat is niet echt een aantrekkelijke plek. Tussen Beesd en Deil ligt ter hoogte van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt een aanlegsteiger waar je beperkt mag aanmeren.

De korenmolen bij Deil.

Helaas houdt de vaarpret op in Geldermalsen. Maar gelukkig hebben we ook nog een fiets om dit prachtige gebied te verkennen!

Voor meer beelden bekijk onderstaande video:

Aanleggen langs de route?

Nog niet uitgevaren? Je kunt verder op deze route. Pak ‘m op in Arkel.

Marieke, mei 2018