’t Is eigenlijk geen route, ’t is ook geen rondje. Gewoon een heen-en-weertje. Maar dan wel een heen-en-weertje over wat wel de mooiste…rivier van Nederland wordt genoemd. Het is in ieder geval de langste rivier van Nederland: de Linge.

De blauwe lijn rechtsboven gaat naar Buren, de blauwe lijnen linksonder gaan in noordelijke richting naar Vianen en in zuidelijke richting naar Gorinchem.

Lummelend over de Linge

De Linge stroomt van Doornenburg naar Gorinchem. Alleen het stuk tussen Geldermalsen en Gorinchem is bevaarbaar voor grotere schepen. Sloepen en kleine boten (max 8 meter lang, 3 meter breed en 0.80 diep) kunnen ook nog in Buren komen. De tocht begint bij Arkel en kronkelt tussen de Lingedijken via Spijk naar Heukelum.

Spijk is de eerste plaats die je tegenkomt langs de Linge

Specs: Je komt 3 voetveren tegen, 7 hoge (een meter of vijf) bruggen en bij Asperen de meestal openstaande keersluis. De diepgang is tot Leerdam 2 meter 70, daarna wordt het 2 meter.

Tip: Je passeert Arkel tijdens het Rondje Gouda-Biesbosch-Gorinchem-Gouda.

Zicht op de Linge vanaf de sluis bij Arkel.
   
Aanleggen langs de Linge

De Linge is een prachtige rivier om te bevaren, maar de hoeveelheid ligplaatsen houdt niet over. Jachthavens kun je vinden in Arkel, Heukelum, Leerdam, Asperen en Geldermalsen. Andere aanlegplaatsen zijn in Spijk, Kedichem, Asperen, bij Beesd en tussen Beesd en Deil. Op twee plaatsen zijn restaurants met aanlegmogelijkheden.

Met de Canicula hebben we in Arkel, Heukelum en Geldermalsen aangemeerd. De beschrijving van die aangename aanlegplaatsen plus Leerdam vind je op onderstaande kaart Aanlegplaatsen langs de Linge.

Heukelum

Heukelum is een prima plaats om te overnachten. Als je aan de noordoever ligt kun je met een pontje het plaatsje bezoeken. Van Heukelum is het niet ver meer naar Leerdam. Vlak voordat je dit stadje passeert staan er een paar opmerkelijk mooie huizen langs de linkeroever.

Een huis om van te dromen…
Glasindustrie Leerdam

Leerdam staat bekend om z’n glasindustrie, het is de thuisbasis van Royal Leerdam Crystal. Ook in dit middeleeuwse stadje zijn een paar historisch goed bewaarde gebouwen te bewonderen. Op deze website zijn veel leuke en interessante wandelingen rondom Leerdam te vinden.

De monumentale stadsmuur aan de Zuidwal staat er nog. De vier poorten in de muur zijn in de 19e eeuw gesloopt. Achter de muur de koepel van het Hofje van mevrouw Van Aerden, een achttiende-eeuws onderkomen voor ongehuwde dames.
Sluis Asperen

Na Leerdam volgt Asperen. Bij binnenkomst van het kolkje staren twee sluisopeningen je aan. Je moet degene aan stuurboord nemen. Let op: vijf meter breed! De keersluis staat overigens meestal open. Asperen is een prachtig oud stadje. Om de stad ligt de gerestaureerde stadswal, duidelijk te zien vanaf de Linge. Daar zijn ook de aanlegplaatsen. Er zijn geen voorzieningen.

Achter ons de twee sluizen van Asperen…
   
Hollandse Waterlinie

Asperen is onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Het nabij gelegen fort is vooral in de zomer een bezoek waard, want dan worden er exposities gehouden. In Museum Oud Asperen kun je zien hoe een  arbeidersgezin woonde aan het eind van de 19e eeuwAutoliefhebbers kunnen een kijkje nemen in het Nationaal Auto Miniatuur museum Het Minidome, waar een unieke collectie mini-autootjes uit de hele wereld te zien is. 

Gellicum
Appelbloesem

Na Asperen volgt Acquoy aan een doodlopende zijarm van de Linge. De kerktoren van dit dorp staat nogal uit het lood. Vaar verder over het rustig kabbelende water langs de prachtig begroeide oevers. Links en rechts zijn weilanden, rietvelden en boomgaarden te zien. In mei zijn die boomgaarden helemaal roze van de appelbloesem. Helaas was al die pracht voorbij toen wij er in augustus langsvoeren.

Beesd
Fourageersteiger

Vlak naast de snelweg E25 in Beesd ligt een zogenaamde fourageersteiger. Dat is niet echt een aantrekkelijke plek. Tussen Beesd en Deil ligt ter hoogte van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt een aanlegsteiger waar je beperkt mag aanmeren.

De korenmolen bij Deil.
   

Helaas houdt de vaarpret op in Geldermalsen. Je kunt alleen met kleine bootjes verder. Er zijn plannen om een doorsteek te maken via de Korne en de Maurikse Wetering naar het Amsterdam-Rijnkanaal, maar hoe het met die plannenmakerij staat? Gelukkig hebben we ook nog een fiets om dit prachtige gebied te verkennen!

Voor meer beelden bekijk onderstaande video waarin we van vanuit de Alblasserwaard over de Merwede en de Linge naar Geldermalsen varen:

Aanleggen langs de route?

Heb je tips en aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Marieke, mei 2018