De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Omdat we nog lang niet alle wateren hebben bevaren beschrijft gastschrijver Ineke Roos een aantal havens in Zuid-Nederland.

Door Ineke Roos

Leerdam

Je vaart langs Leerdam tijdens de tocht over De Linge. De jachthaven ligt pal aan de rivier. We zijn verrast door de gastvrijheid van de havenmeester en de mooie ligging.

De haven van watersportvereniging De Oude Horn bestaat uit drie delen, een kom, een oude haven en buitensteigers aan de Linge. Het terrein is afgesloten met een elektronisch toegangshek. Het is maar een klein stukje lopen naar het centrum van Leerdam. Winkels en supermarkten zijn dichtbij.

Leerdam - De Canicula
Vanuit de jachthaven heb je uitzicht op de stadsmuren. De toren van het Hofje van mevrouw van Aerden steekt overal bovenuit. Foto: WSV De Oude Horn

   
Glas en kaas

De stad is vooral bekend van de glasindustrie. En van de beroemde Leerdammer kaas natuurlijk. Je kunt er historische gebouwen bewonderen, zoals de Grote Kerk, het voormalige raadhuis, de stadsmuren en het Hofje van mevrouw van Aerden.

Op de plaats van dit hofje stond ooit het kasteel van Leerdam. Het werd tijdens de Tachtigjarige oorlog door de Spanjaarden verwoest. Foto: WSV De Oude Horn
Wat is er te doen in Leerdam

In het Hofje van Mevrouw van Aerden wonen al sinds 1770 ongetrouwde protestantse dames. In de Regentenkamer hangt een unieke collectie schilderijen van zeventiende eeuwse Hollandse meesters. Je mag de schilderijen op woensdag- en zaterdagmiddag bekijken.

Vanaf Pasen tot eind september wordt er hard gewerkt in het Glascentrum. Je kunt met eigen ogen zien hoe de glasblazers de meest bijzondere objecten maken van het gloeiendhete glas.

Maak een rondje langs de historische gebouwen met deze wandeling van de Historische Vereniging Leerdam.

Leerdam jachthaven - De Canicula
Naast sommige ligplaatsen kun je zelfs met je blote voeten in het gras zitten! Foto: WSV De Oude Horn

We komen langs Leerdam tijdens de vaartocht Lummelend over de Linge.

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Maart 2018