Een prachtige stad aan de IJssel. Het binnenvaren in de Vispoorthaven is al een feestje. Dit is de thuishaven van Watersportvereniging Gelre. Van de havenmeester moeten we met de achterkant van de Canicula tegen het havenkantoor liggen, waardoor van privacy geen sprake is.

“Veiligheidsvoorschrift”

Zegt de havenmeester.Ja, daar moet je het dan natuurlijk mee doen. Voordeel is wel dat je op die locatie lekker dichtbij de douches bent. Vanuit de jachthaven kijk je tegen de omwalling aan. De meldsteiger is meteen bij het binnenvaren aan stuurboord. Daar is ook het waterpunt.

Vanuit de Vispoorthaven loop je zo het centrum binnen

Zutphen doet prettig aan, met veel winkels en monumenten. Helaas wordt op het moment dat wij langs komen net een kermis opgebouwd, zodat veel monumentale panden verborgen zijn achter grote witte wagens met knipperende lichten, botsautootjes en suikerspinloketten. We komen terug als de kermis voorbij is!

Zutphen, Sint Walburgiskerk - De Canicula
De Sint Walburgiskerk wordt omringd door de stadsmuren van Zutphen. Foto: Wikipedia/Michiel Verbeek CC BY-SA 4.0
   
En wat gaan we doen als we weer in Zutphen aanleggen?

We brengen zeker een bezoek aan de Houthaven even buiten het centrum. Er liggen historische schepen van voor 1850, de meeste zijn bewoond. De schippers vertellen graag over de geschiedenis van hun schepen.

En we maken een stadswandeling door het historische centrum. Wil je liever op stap met een gids? Dat kan natuurlijk ook.

We nemen een kijkje in museum Boer Kip. De negentiende eeuwse stadsboerderij werd bewoond tot 2006. De boerderij is nog in originele staat en heeft dus geen geen toilet en waterleiding. De hele boerderij én het meubilair zijn beschilderd door eigenaar Herman – Boer – Kip.

Hier een korte video van onze rondwandeling door Zutphen. Er is nog veel meer moois te zien!

Aanleggen in Zutphen

De Vispoorthaven ligt naast het oude centrum. Wil je een rustiger plekje, dan kun je ook aanleggen in de Marshaven in de uiterwaarden van de IJssel. Dat is de thuishaven van Watersportvereniging De Mars.

Zutphen, zijzicht IJssel - De Canicula
Bij het invaren van de haven is het goed opletten in verband met de stroming van de IJssel. Bij elk passerend binnenvaartschip golf je ook lekker mee!
Het scorelijstje van de Vispoorthaven:
  • Sanitair: Bescheiden maar schoon
  • Privacy: niet in de boxen
  • Wifi: ben ik vergeten
  • De supermarkt is plm 500 meter ver
  • Schaduw: niet
  • Havenmeester: prima
  • Blote voeten in het gras: nee
  • Geluidsoverlast: niet geconstateerd

De video van onze vaartocht tussen Doesburg en Deventer:

Meer jachthavens in de buurt bekijken?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!