Mogen we met de Canicula nu níet of wél over het IJsselmeer varen? Niet, denken wij, als onervaren pleziervaarders. Dus blijven we de eerste vaartochten braaf binnengaats. Maar dat duurt niet lang, want het grote water lonkt. Als ik op de kaart zie hoe kort het stukje Workum-Hindeloopen is kan ik de schipper gemakkelijk overhalen. Als we thuis komen vertellen we het onze zoons.
“Stiekem over het IJsselmeer!” roepen ze in koor
Inmiddels weten we al lang dat er niks stiekems aan is. Het kan wél gevaarlijk zijn. Daarom kiezen we de dagen voor een tocht over het grote water zorgvuldig uit. In september is er weer zo’n dag. Zonovergoten, geen zuchtje wind, alleen wat wolkenvelden. Genieten!
Specs Stiekem over het IJsselmeer: Deze vaartocht voert van Lemmer langs de kust in noordelijke richting naar Workum. Via het Gaastmeer en het Heeger Meer varen we over de Woudsenderrakken naar Woudsend. Van Woudsend via het Slotermeer naar Sloten. Daar gaan we via het Brandemar en de Groote Brekken terug naar Lemmer. De diepgang moet met maximaal D17 voor de meeste schepen geen probleem zijn. Alle bruggen in het traject zijn beweegbaar. Wij varen de tocht in twee dagen.
De vaarroute voor een glaasje rosé
Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailbox. Klik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!
Download route in Waterkaarten app
Wij gebruiken de Waterkaarten app. Heb jij die app al geïnstalleerd en ben je ingelogd met een actief (proef)abonnement? Sla dan Stap 1 over en ga meteen naar Stap 2 om de route te downloaden. De vaarroute wordt dan automatisch geopend in de Waterkaarten app in de tab ‘Routes’.
Heb je de Waterkaarten app nog niet? Dan kun je de app hieronder downloaden en 7 dagen gratis uitproberen. Download eerst de app (Stap 1) en klik daarna op Stap 2 om de route in je tablet of mobiel te openen.
Met een klik op de banner hieronder kun je nu de vaarroute openen op je tablet of je mobiele telefoon.
Windmolens
Routebeschrijving: Start in de binnenhaven van Lemmer. Vaar in westelijke richting onder de Oude Sluisbrug door naar de Lemstersluis. Na de sluis stuurboord aanhouden om via de Lemstergeul naar het IJsselmeer te varen. Aan stuurboord zie je het beroemde Woudagemaal, aan bakboord verrijzen de windmolens.
Het windpark tussen Lemmer en Urk is de grootste windfabriek van Nederland. De 86 turbines leveren groene stroom aan 400.000 huishoudens. Dat is niet fraai, wel duurzaam en héél indrukwekkend! Het molenpark staat op de grens van land en water en wordt daarom ook wel het ‘ijzeren gordijn’ genoemd.
Bekijk de video van onze tocht over het IJsselmeer
Vrouwtje van Stavoren
Vervolg routebeschrijving: Volg de boeien in westelijke richting. Vlak langs de kust is het erg ondiep. De boeien maken een ruime bocht onder het Vrouwenzand door, waar volgens de legende het Vrouwtje van Stavoren in een hoogmoedige bui de lading van haar graanschepen overboord kieperde. Aan stuurboord zie je de beroemde kliffenkust van Gaasterland.
IJstijd-kliffen
De kliffen in Gaasterland zijn een overblijfsel uit de ijstijd. De heuvels werden gevormd door de schuivende ijsmassa uit Scandinavië. Daarna werden die heuvels afgekalfd door de golven van de Zuiderzee. Na de afsluiting van de Zuiderzee werd de golfslag minder en raakten de kliffen begroeid.
Comfortabel overnachten
Bij kalm water is de tocht over het IJsselmeer ook in een sloep te varen. Wil je graag wat comfortabeler overnachten? Als je boekt via deze link krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden.
Booking.com
Hindeloopen
Vervolg routebeschrijving: Blijf ook na het Vrouwenzand de boeien volgen. In de verte doemt Stavoren op. Heb je genoeg van het IJsselmeer, dan kun je hier door de Johan Frisosluis naar binnen. Pak dan via het Johan Frisokanaal en de Galamadammen in de Fluessen de route terug naar Lemmer op. Ben je nog niet uitgekeken op het grote water, blijf dan de boeien volgen richting Hindeloopen.
Lees ook: Aanleggen in Stavoren
Tip: Hindeloopen is een prachtig plaatsje. Heb je tijd genoeg, vaar dan even de oude haven binnen en leg de boot aan voor een wandeling. Je kunt zelfs overwegen om via de zeesluis het achterland binnen te varen en via de Yndijk (D15, H25.7) naar Koudum of De Morra naar de Fluessen te gaan. Dat is ook een mooie route.
De video van onze vaartocht van Workum naar Hindeloopen
Workumersluis
Vervolg routebeschrijving: Blijf de boeien in noordelijke richting volgen. Ter hoogte van de rood-groene boei is de vaargeul richting Workum. Ga daar stuurboord uit, neem de ronding langs de onlangs gerestaureerde vuurtoren en vaar It Soal op. Na een paar honderd meter is de Workumersluis in zicht.
Djippe Dolte
Na de sluis vaar je langs de achtertuinen van Workum over de Djippe Dolte (drie beweegbare bruggen, gratis). Na een scherpe bocht naar stuurboord vaar je op de Trekwei. Daar kom je de laatste bruggen van Workum tegen, de Sudergoabrêge en de spoorbrug in het verlengde daarvan. Deze bruggen worden meestal vlot bediend.
Workum is ook de moeite waard om te bekijken. Nog niet zo lang geleden zijn twee nieuwe gemeentehavens aangelegd. Daar vandaan sta je in twee minuten op de Merk, het grote plein van Workum.
Woudsenderrakken
Vervolg routebeschrijving: Vaar rechtdoor over de Lange en de Korte Fliet, het Grote Gaastmeer en de Yntemasleat naar het Heeger Meer en volg de boeien bakboord uit voorbij het eilandje Rakkenpolle aan stuurboord. Na het eilandje stuurboord uit naar de Woudsenderrakken. Ga op de kruisende waterwegen stuurboord uit onder de brug door, vaar door Woudsend en steek het Slotermeer over. Steek je dieper dan D11 hou dan de betonning aan.
Sloot van Sloten
Via het Slotergat kom je in Sloten. Vaar je in een sloep van max. 1.45 hoog dan kun je rechtdoor door de ‘Sloot van Sloten’. Dat zal bij de meeste schepen niet lukken, die kunnen bakboord uit onder de brug door (3 euro). Ga ruim voorbij Sloten bakboord uit de Wâldsleat in. Via het Brandemar kom je op de Grutte Brekken. Daar stuurboord uit in zuidelijke richting. Let op, het is ook de scheepvaartroute voor de binnenvaart. Aan het eind van het meer gaan de binnenvaartschepen rechtdoor richting de sluis. Wij gaan bakboord uit richting Lemmer waar we via het Stroomkanaal en de Zijlroede weer in de binnenhaven terechtkomen.
Lees ook: Aanleggen in Sloten
Lees ook: Aanleggen in Lemmer
Het kan bij harde wind dus behoorlijk spoken op het IJsselmeer. Het meer staat daarnaast bekend om zijn korte golfslag door het relatief ondiepe water. Wij hadden een prachtige, rustige tocht. Dit filmpje laat zien hoe het ook kan zijn.
Met dank aan Rinze Hof, de bemanning van de Pincoya SY, Gabriel Bloemhof en Elly van Zwol. De beelden zijn gemaakt bij windkracht 5 tot 6 á 7.
Midden op het meer is de kans bovendien groot dat de mobiele telefoon geen bereik heeft. Ga dus alleen goed voorbereid het water op.
Aanleggen in de buurt?
Heb je aanvullingen, opmerkingen of tips? Stuur dan een berichtje!