Al in het eerste weekeinde dat we met de Canicula op stap gaan, zetten we koers naar Balk aan de Luts. De naam komt van de balkbrug die ooit het riviertje overspande. Het zou zomaar kunnen zijn dat het zijn stenen opvolger is, die ons de vaarweg verspert. We kennen de boot nog onvoldoende en durven niet onder de brug door te varen. We leggen ons er bij neer en gaan aanleggen in de passantenhaven van Balk. Het zal zes jaar duren voordat we het nog een keertje proberen.

In deze video varen we dwars door Balk en komen we uit in de Wyldemerk

Aanleggen in Balk

Kom je, zoals wij, van de kant van het Slotermeer, dan vaar je eerst zo’n beetje tegen de jachthaven van Recreatiepark Marswal aan. Die heeft mooie ligplaatsen met uitzicht op het Slotermeer, maar in principe zijn het vaste ligplaatsen en het is afhankelijk van de drukte of je er als passant een nachtje kunt blijven logeren. Aan bakboord ligt Jachthaven Lutsmond. De haven heeft volop passantenplaatsen en als je er een villa huurt, kun je je eigen boot ernaast afmeren. Lutsmond verhuurt ook aanlegplaatsen langs de Luts.

   
Passantenhaven

Even verder tref je aan de rand van het centrum de passantenhaven. Alle comfort – sanitair, walstroom, wasmachine – is aanwezig en je kunt zelfs met je blote voeten in het gras zitten. De havenmeesters doen niet aan reserveren, maar even bellen of er nog plaats is kan altijd. Heb je een boot die hoger is dan 2 meter 20, dan is dat zeker een goed idee, want je kunt niet verder varen en Balk is populair. Het winkelaanbod is ruim, er zijn diverse restaurants en alles is op loopafstand. Geniet vooral even van het oude raadhuis, met z’n stoere schilddragende leeuwen.

Aanleggen in Balk met gras naast de boot
Uitbundige lindebomen

Of het verhaal van die balkbrug klopt en waar-ie dan precies heeft gelegen? Niemand die het weet. Maar het verhaal is mooi, net zoals het plaatsje, dat zich uitstrekt langs de Luts met z’n uitbundige lindebomen aan weerskanten van het water. Balk werd rijk dankzij de de boterhandel en dat zie je terug aan de mooie gevels van de huizen. Nog niet zo lang geleden schaatsten de deelnemers aan de Elfstedentocht dwars door Balk heen. Nu zijn het alleen nog maar boten die de plaats doorsnijden.

Heb je een dag de tijd, dan kun je een mooi rondje varen over de Fluessen via Woudsend en het Slotermeer terug naar Balk.
Charmante Luts

Het plaatsje is charmant. Het riviertje de Luts is zo mogelijk nog charmanter. Bij de tocht door Balk heb je tijd genoeg om rustig om je heen te kijken, want na die eerste vaste liggen er twee beweegbare bruggen over het water. Voor opening moet je de brugwachter bellen (06-54647911). Die laat je dan meteen drie euro aftikken in z’n klompje. Eenmaal buiten Balk tref je een brug van H22 in een mooie bocht, waar je wel even moet uitkijken voor tegenliggers. De Luts is smal, maar prachtig. Met wat mazzel zie je ijsvogeltjes vliegen.  Het is alleen een beetje jammer dat langs het eerste deel van de tocht een autoweg is aangelegd. Maar ja, je kunt niet alles hebben.

De Luts: maximale diepgang 0.90, doorvaarbreedte 3.90, hoogte 2.20 Fries Zomer Peil.  Let op: de bruggen over de Luts zijn gesloten tussen 12.00 en 13.00 uur en tussen 16.15 en 17.15 uur. De avondsluiting is om 19.00 uur.

Voor een ontspannen weekeind: aanleggen in Balk en dan verder over de Luts

Wat is er te doen in BalkTerug naar Balk. Want daar liggen we per slot van rekening. Het is in ieder geval leuk om langs de Luts te wandelen en de winkels te bekijken. Maar je kunt ook de audiotour downloaden en tijdens het wandelen meteen de geschiedenis beluisteren van dit ‘boterdorp’.

Wil je wat verder wandelen? Hier vind je de routebeschrijving van wandelingen rond Balk, van 4 en 7 kilometer.

De omgeving leent zich uitstekend voor een mooie fietstocht door de bossen van Gaasterland. Heb je geen fietsen aan boord? Hier kun je ze huren. Je kunt zelfs een solextocht maken door de omgeving!

Aanlegplaatsen in de buurt

Meer aanlegplaatsen op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? Mail ons!

&

Assen, Marieke, januari 2023