’s Nachts draait de wind en onophoudelijk beuken we met ons sloepje tegen de steiger.  Na een te korte nacht zetten we koers naar Workum. Het is druilerig, maar zodra we Workum binnen varen breekt de zon door. Zo’n geluksmomentje, dat je nooit meer vergeet! We leggen de boot aan in de bocht van de Trekvaart. Na een bijslaapdutje gaan we op verkenning uit. We worden niet teleurgesteld.

In deze video van we door Workum over het IJsselmeer naar Hindeloopen

Aanleggen in Workum

Onze eerste overnachting in Workum is bij jachthaven De Haan. Een kleine jachthaven waar je in boxen kunt liggen, maar ook aan de Trekvaart. Daar heb je eersteklas zicht op alles dat passeert. Ter hoogte van het centrum zijn twee gemeentehavens aangelegd. Je ligt daar, in vergelijking met De Haan, veel dichter bij de stad, maar je ziet lang niet zoveel moois passeren…

Een van de gemeentehavens in het centrum van Workum
   
Rijke stad

Zeshonderd jaar geleden was Workum één van de belangrijkste steden van Friesland. Het stadhuis was zelfs het eerste stadhuis van Friesland! Aan de gevels van de huizen is nog steeds te zien dat Workum ooit een rijke stad was. Het kroonjuweel van Workum is ongetwijfeld het marktplein. Aan deze ‘Merk’ staan ook het voormalige stadhuis en de Sint-Gertrudiskerk. De kerk is een bijzonder imposant bouwwerk, dat door geldgebrek nooit is afgebouwd. Het zelfde geldt voor de vrijstaande kerktoren.

Die draagt geen dure spits maar een goedkope ui…

Links van de kerk staat het Waaggebouw, nu het onderkomen van de Oudheidkundige vereniging Warkums Erfskip. Vóór de Waag houdt monnik Uffing de wacht. Dankzij deze monnik weten we dat Workum al sinds de tiende eeuw bestaat.

De Waag en de Sint Gertrudiskerk met vrijstaande toren in Workum
Wat is er te doen in Workum:

Als je wilt weten hoe het leven van de gewone Fries er vroeger uit zag kun je naar het Jopie Huisman museum. Huisman schilderde vooral mensen die het niet breed hadden en hun spullen.  

Vaar of wandel door de stad naar de Aldedyk. Vandaar heb je mooi zicht op de sluis en it Soal, dat naar het IJsselmeer voert. Heb je nog plannen om naar Hindeloopen te gaan? Het is maar een piepklein stukje over het IJsselmeer. 

De Tillefonne is een kerkenpad dat van de oude Zuiderzeedijk door de weilanden over acht bruggetjes naar het centrum van Workum loopt. Daar komt het uit bij een zijsteegje, recht tegenover het stadhuis (goed kijken…)
Bruggetje over de Droge Dolte in Workum
Attentie!

Als je toch al van plan was om iets te kopen bij Bol.Com, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om deze website up-to-date te houden. Dank!

Select 2021Select 2021
 

Tip: Je komt door Workum tijdens zeer afwisselende de Canicula-vaarroute Rondje Workum-Hindeloopen-Fluessen. Klik op de foto voor de routebeschrijving.

Varen met de Canicula - Rondje Workum Hindeloopen Fluessen Workum

Aanleggen in de buurt?

Op de kaart onderaan de pagina vind je meer jachthavens. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!