Rondje Workum-Hindeloopen-Fluessen-Workum

Dit afwisselende vaarrondje begint in het leuke stadje Workum. Je vaart een piepklein stukje over het IJsselmeer en gaat door de oude zeesluis van Hindeloopen naar de uitgestrekte Fluessen. Via de Yntemasleat en het Grutte Gaastmar varen we weer op Workum aan.

In deze video varen we door Workum over het IJsselmeer naar Hindeloopen

Specs Rondje Workum-Hindeloopen-Fluessen-Workum: De laagste brug in het traject is H22.5, de diepgang max 1.50 meter. Je komt door twee sluizen. Probeer rond half elf door de sluis in Workum (5 euro) te varen, dan red je ook de sluis in Hindeloopen (3 euro) nog vóór het middaguur. Anders moet je daar wachten tot twee uur. Ben je te laat, dan is er geen man overboord. Je kunt buiten de sluis aanleggen voor een wandeling door dit leuke stadje. Aan het eind van het rondje kom je vlak voor Workum een spoorbrug tegen, met rond het middaguur en aan het eind van de middag beperkte bediening. Het hele rondje duurt een uur of 5 tot 6 bij 8 tot 9 kilometer per uur. Als het niet te hard waait kun je het stukje over het IJsselmeer ook met een sloep varen. Trailerhellingen vind je hier

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Routebeschrijving: Start bij de sluis in Workum. Na de sluis vaar je over het kaarsrechte it Soal naar het IJsselmeer. Voorbij de bocht zie je Hindeloopen al liggen. Vaar rechtdoor tot vlak voor de rood-groen-rode boei en ga pas dan bakboord uit. Het is aan weerskanten van de boeien vrij ondiep.  

Attentie!

Ben je toch al van plan iets bij Bol.com te kopen, doe dat dan via deze link, dan krijgen wij een kleine commissie de we gebruiken om deze website up-to-date te houden. Dank!

Select 2021Select 2021
 

Oude zeesluis

Vervolg routebeschrijving: Na het invaren van de haven van Hindeloopen zie je recht voor je de oude zeesluis. Er wordt elk half en heel uur geschut, behalve tussen 12.00-14.00 en 16.00-18.00 uur. De doorvaart kost 3 euro. Vaar rechtdoor en vooral in rustig tempo door het plaatsje, want je komt ogen tekort en je bent er veel te snel doorheen! Na de bocht vaar je de Yndijk op. Je kunt daar aanleggen aan een mooi graskantje. Meer info over de voorzieningen: Aanleggen in Hindeloopen.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Workum Hindeloopen Fluessen Workum
Het passeren van de oude zeesluis kost 3,00 euro.
Galamadammen

Vervolg routebeschrijving: Vaar rechtdoor. Je passeert drie bruggen voordat je het meer De Morra opvaart. Ga bij de roodgroene boei bakboord uit in oostelijke richting. Je passeert Galamadammen, een gehucht dat vooral bestaat uit vakantiecomplexen en jachthavens.

Comfortabel slapen

Vaar je in een sloep en wil je comfortabel overnachten langs het water? Als je via onderstaande link je accomodatie in bijvoorbeeld  Hindeloopen boekt, krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden.Booking.com

 

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Workum Hindeloopen Fluessen Workum
Voor de komst van het aquaduct in 2007 moest je bij Galamadammen nogal eens lang wachten voor de brug.
De dammen van Galama

Galamadammen is genoemd naar de familie Galama, vroeger een belangrijke familie in Friesland. De familie bewoonde de Galama State bij het naastgelegen Koudum en mocht bij de dammen tol heffen, eerst voor de pont, later voor de brug. 

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Workum Hindeloopen Fluessen Workum
Uit het Fries Fotoarchief: Een van de oudste bruggen bij Galamadammen. De ansichtkaart is van rond 1915.

 

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd bij Galamadammen een heuse slag uitgevochten, tussen de watergeuzen en de troepen van de Spaanse stadhouder van Friesland. De watergeuzen leden een gevoelige nederlaag, honderdvijftig mannen kwamen om. Een van de watergeuzen was Seerp Galama uit Koudum, eigenaar van Galamadammen. Zijn broer Hartman was al vier jaar daarvoor in Brussel onthoofd op bevel van de landvoogdes. Bron: Historisch Koudum.

Gletsjerdal

Vervolg routebeschrijving: Voorbij Galamadammen heet het water De Oarden. Voorbij de smalle Nije Feart kom je in de Fluessen. Een uitgestrekte waterplas zover het oog reikt. Je vaart hier door een oneindig gletjserdal.

Tip: Heb je zin in een uitstapje naar het best bewaarde geheim van Friesland, kijk dan even hier: Heen en weer naar de Wyldemerk.

Varen met de Canicula - Rondje Workum Hindeloopen Fluessen Workum
Midden door de Fluessen loopt een scheepvaartroute die onderdeel is van het Johan Frisokanaal.
   
Eilandjes

In de Fluessen kun je aanleggen bij een paar leuke eilandjes, de Nieuwe Kruispolle, de Langehoekspolle en de Leijepolle. Het zijn kunstmatige eilanden, die zijn aangelegd als buffer tegen wind- en wateroverlast. Ze hebben alledrie een mooie binnenbaai. ’s Zomers kan het er dan ook behoorlijk druk zijn. De aanlegplaatsen worden onderhouden door Recreatieschap Marrekrite (koop die donateursvlag!).

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Workum Hindeloopen Fluessen Workum
De baai binnen Langehoekspôlle. Voor de aanleg van dit kunstmatige eiland werden veertig boten afgezonken.

Halverwege de Fluessen ligt even buiten de zuidoever een zwart-gele kardinale boei. Ooit stond hier de kerk van Elahuizen. De kerk werd rond 1680 verzwolgen door de Fluessen. Op een halve meter diepte liggen stenen en palen. Na een hevige storm zouden er zelfs eens houten lijkkisten hebben rondgedreven… Bron: Historisch tijdschrift van het Fries Genootschap mei/juni 2013.

Aanleggen in het Sânmar

Vervolg routebeschrijving: Ga voorbij het eiland Langehoekspôlle bakboord uit naar de Yntemasleat. De ingang is gemarkeerd met een groen oeverbaken. Vaar rechtdoor over het Grutte Gaastmar en het Sânmar. Heb je zin in een pauze dan is daar voldoende gelegenheid om aan te leggen.

Terug in Workum

Via de Koarte en de Lange Fliet kom je bij de spoorbrug. De meldpaal zit tegen het hek aan bakboord. Steek de Workumer Trekvaart over en ga rechtdoor onder de Sudergoabrege (H25.2) door. De Djippe Dolte maakt een bocht naar bakboord. Na het passeren van drie bruggen ben je terug bij de zeesluis van Workum.

Met een klik op de banner hieronder kun je nu de vaarroute openen op je tablet of je mobiele telefoon.

Overnachtingsplaatsen in de buurt bekijken? Kijk voor meer mooie overnachtingsplaatsen op de kaart onderaan de pagina

Heb je tips of opmerkingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je het vaarrondje leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, februari 2019