De Utrechtse Vecht is met de Kalenbergergracht in Overijssel het drukst bevaren vaarwater van Nederland. Ze zijn allebei prachtig, maar het verschil is enorm. Staan langs de Kalenbergergracht vooral kleine huisjes van veenarbeiders en rietsnijders, tijdens het varen over de Utrechtse Vecht zie je imposante kastelen en statige buitenhuizen. Je kijkt je ogen uit!

Varen over de Utrechtse Vecht
De Vecht stroomt 42 kilometer lang tussen de Weerdsluis in Utrecht en het IJmeer bij Muiden. Je passeert prachtige plaatsen als Oud-Zuilen, Maarssen, Loenen aan de Vecht, Weesp en Muiden.
De rivier was ooit een belangrijke scheepvaartroute van de Zuiderzee naar Utrecht en de streek rond Keulen in Duitsland. Na de aanleg van het naastgelegen Amsterdam-Rijnkanaal, was het gebeurd met de binnenvaart. De Vecht is nu het domein van watersporters.

Sluizen en bruggen
We beginnen de vaartocht in Muiden. Je komt door twee sluizen, in Muiden en in Utrecht. De bediening van de Weerdsluis in Utrecht kost 5 euro, betaling per pin. De bruggen onderweg zijn tot aan het centrum van Utrecht hoog genoeg of beweegbaar. De laagste vaste brug in de Domstad is 3.25 hoog, met een schip van max 4.25 breed kun je nog door de Oudegracht. De hele vaartocht over de Utrechtse Vecht en door Utrecht duurt een uur of vijf, zes bij een snelheid van 8 tot 9 kilometer per uur.
Tip: Lijkt het je leuk om door Utrecht te varen, doe dat in verband met de drukte bij voorkeur niet in het weekeinde. Je kunt Utrecht vermijden door na Maarssen stuurboord uit te gaan naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Overigens kun je sinds kort met een schip lager dan H2.50 ook door de Stadsbuitengracht varen. Wij hebben daar nog geen ervaring mee.

Vesting Muiden
De eerste plaats die je tegenkomt is Muiden. Het vestingdorp wordt gedomineerd door het Muiderslot, rond 1285 gebouwd door graaf Floris V, je weet wel, naar wie die spannende TV-serie uit de jaren zeventig is genoemd. Je kunt mooi aanleggen aan de voet van de sprookjesachtige burcht. Meer informatie over aanleggen in Muiden.

Vestingdorp Weesp
Na Muiden volgt vestingdorp Weesp, met een gezellig centrum rond de havenkom. Er zijn aanlegplaatsen genoeg langs het Smal Weesp. Aan het einde van dit riviertje kom je het Amsterdam-Rijnkanaal tegen. Steek je die over dan kom je via de Gaasp en de Weespertrekvaart op de Amstel in Amsterdam terecht. Hier meer informatie over aanleggen in Weesp.

Charmante dorpjes
De rivier kronkelt via Nigtevecht en Nederhorst den Berg zuidwaarts. In beide plaatsen kun je aanleggen langs de rivier, in Nigtevecht is een jachthaven, restaurants en een supermarkt. Na Nederhorst kun je bakboord uit via sluis ’t Hemeltje naar Hilversum en De Wijde Blik. Wij varen verder door de charmante dorpjes Vreeland (aanlegplaatsen, restaurants en supermarkt) en Loenen aan de Vecht (aanlegplaatsen, supermarkt) met hun prachtige ophaalbruggen. We maakten er deze video van.
Over de Drecht naar Loosdrecht?
Voorbij Loenen (zie Aanleggen in Loenen) kun je een uitstapje maken door via de Mijndense sluis over de Drecht naar de Loosdrechtse Plassen te varen. Deze sluis schijnt nogal wat relatieproblemen te veroorzaken… Wij nemen dat risico niet en varen verder naar Nieuwersluis. De plaats is gebouwd rond de (openstaande) sluis tussen de Vecht en de Angstel. Via deze Angstel bereik je de Vinkeveense Plassen.
Lees ook: Rondje Utrecht-Woerden-Vinkeveen-
In Nieuwersluis valt vooral het gebouw van de voormalige Pupillenschool op. Jongens werden daar opgeleid voor het leger. Later werd het een gevangenis voor militairen en voor niet-erkende dienstweigeraars. Tegenwoordig staat op het terrein een vrouwengevangenis.
Parels van de Vecht
Meteen na Nieuwersluis vaar je langs de schitterende buitenhuizen Rupelmonde, de Sterreschans en Over Holland. Geen idee waarom, maar Rupelmonde is genoemd naar een plaats in België. De herkomst van de naam Sterreschans kunnen we wel vinden, de naam komt van de stervormige schans die hier rond 1672 stond om de streek te verdedigen tegen de Franse troepen van Lodewijk XIV.

Het kan zijn dat we een paar paleizen hebben gemist, maar de meeste buitenhuizen zie je in deze video voorbijkomen!
Tijdens het rampjaar 1672 werd ons land aangevallen door de bondgenoten Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. De troepen van Lodewijk XIV trokken plunderend en moordend door vooral Gelderland en Utrecht. Ze maakten Nigtevecht met de grond gelijk en ook de buitenplaatsen en kastelen langs de Vecht moesten het ontgelden. Om de Franse troepen tegen te houden werden op veel plekken schansen opgericht.
Breukelen
De ophaalbrug van Breukelen wordt massaal bezocht door Amerikanen. De ‘Brooklyn-bridge’ herinnert ze aan de geschiedenis van hun voorouders die hun geluk zochten in Amerika. De emigranten noemden hun nieuwe woonplaatsen naar plaatsen uit hun geboorteland en zo werd Breukelen Brooklyn.
Deze ‘Brooklyn-bridge’ is weer een van die prachtige bruggen die we onderweg passeren. Na de ophaalbrug staat aan bakboord buitenplaats Gunterstein, even voorbij Breukelen praalt kasteel Nijenrode. In Breukelen mag je aanleggen langs de loswal ten noorden van de brug. Er is walstroom en drinkwater, maar geen sanitair.

De Utrechtse Vecht was tijdens de Gouden Eeuw voor rijke Amsterdamse kooplieden een ideale plek om in de zomer de stinkende stad te ontvluchten. De rivier lag dichtbij, de lucht en het water waren schoon. Natuurlijk werd ook langs de Vecht fors met elkaar geconcurreerd: het ene buitenhuis was nog mooier dan het ander. Ze zijn ook nu nog een toonbeeld van grandeur, elegantie en rijkdom.

Ridderhofstad Oudaen
Even voorbij kasteel Nijenrode staat, verscholen achter de bomen, een authentiek middeleeuws kasteeltje. Ridderhofstad Oudaen werd gespaard door de Franse troepen omdat de bewoners katholiek waren. Oudaen is, net als bijvoorbeeld Gunterstein, Nijenrode en Slot Zuylen een ridderhofstad en dat betekende dat de bewoners geen belasting over hun bezittingen hoefden te betalen én geen bieraccijns.
In de video het laatste deel van onze vaartocht over de Utrechtse Vecht tussen Maarssen en Utrecht.
Aanleggen voor Goudestein
Vlak vóór het charmante Maarssen staat het imposante Goudestein. Het buitenhuis is nu gemeentehuis. Ernaast ligt de voormalige hofstede Silversteyn met daarin het Vechtstreekmuseum én het sanitair voor watersporters. Op de aanlegplaatsen voor Goudestein is geen elektra of water. In het park rond de buitenplaats kun je een mooie wandeling maken. Even verderop zijn nog meer aanlegplaatsen. Voor buitenplaats Bolenstein (je herkent het wel, er staat een klokkentorentje bovenop) is een boodschappensteiger.
Wil je niet door Utrecht, ga dan meteen na Maarssen stuurboord uit het Amsterdam-Rijnkanaal op. Let op: het is een smal vaartje, je ziet het gemakkelijk over het hoofd. De vaste Op Burenbrug is H3.75. De Vechtsluis staat meestal open.

Belle van Zuylen
Na een paar bochten in een landelijke omgeving komen we in Oud-Zuilen, een historisch aandoend plaatsje met een prachtig kasteel waar ooit de beroemde schrijfster Belle van Zuylen woonde. Wil je Slot Zuylen bekijken, dan moet je wel even aanleggen langs de weg, want het zit verstopt achter de bomen. In Oud-Zuilen is ook een restaurant.

Tip!
Wat je verplicht aan boord moet hebben is de ANWB-wateralmanak deel 1. Daar in staat het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) van Nederland en België én veel praktische info. Digitaal mag ook, maar als je telefoon leeg is en je hebt geen oplader bij je, dan schijn je strafbaar te zijn.
Utrecht
Vanaf Oud-Zuilen vaar je zo de woonwijken van Utrecht binnen. Het duurt wel even een paar bruggen, waarvan een paar vaste van H 4.00. Na de laatste brug voordat je de grachten binnenvaart, de Stenenbrug, arriveer je bij de Weerdsluis. Het kan even duren voordat er wordt geschut. Meteen na de sluis aan stuurboord zijn aanlegplaatsen met sanitair. Vaar je de stad door, dan kun je na de laatste brug voor de Vaartsche Rijn (de Bijlhouwersbrug) stuurboord uit naar de passantenplaatsen in de de Stadsbuitengracht langs de Catharijnesingel. Hier is is sanitair.
[Update: sinds kort kun je over de Oudegracht en de Stadsbuitengracht een rondje Utrecht varen met een schip dat niet hoger is dan 2.50 meter. Wij hebben hier jammer genoeg nog geen ervaring mee.]
Sommige mensen draaien er hun hand niet voor om, maar wij vinden de vaartocht door Utrecht best ’n avontuur…
Verder over de Vaartsche Rijn
Voorbij Utrecht varen we door de Vaartsche Rijn naar de Noordersluis en steken het Amsterdam-Rijnkanaal over naar Nieuwegein. Hier vandaan kun je een prachtige tocht maken over de Hollandse IJssel. Klik op de foto voor de routebeschrijving.