De Utrechtse Vecht is met de Kalenbergergracht in Overijssel het drukst bevaren vaarwater van Nederland. Ze zijn allebei prachtig, maar het verschil is enorm. Staan langs de Kalenbergergracht vooral kleine huisjes van veenarbeiders en rietsnijders, tijdens het varen over de Utrechtse Vecht zie je imposante kastelen en statige buitenhuizen.

De rivier was ooit een belangrijke scheepvaartroute van de Zuiderzee naar Utrecht en de streek rond Keulen in Duitsland. Na de aanleg van het naastgelegen Amsterdam-Rijnkanaal, was het gebeurd met de binnenvaart. De Vecht is nu het domein van watersporters.

Buitenplaats Zwaanwijck bij Nigtevecht. In het kasteel wonen tegenwoordig diverse BN-ers.

Specs Varen over de Utrechtse Vecht: De Vecht stroomt 42 kilometer lang tussen de Weerdsluis in Utrecht en het IJmeer bij Muiden. Je passeert prachtige plaatsen als Oud-Zuilen, Maarssen, Loenen aan de Vecht, Weesp en Muiden. Je komt door twee sluizen, in Muiden zelf en in Utrecht. De bediening van de Weerdsluis in Utrecht kost 5 euro, betaling per pin. De bruggen onderweg zijn tot aan het centrum van Utrecht hoog genoeg of beweegbaar. De laagste vaste brug in de Domstad is 3.25 hoog, met een schip van max 4.25 breed kun je nog door de Oudegracht. De hele vaartocht over de Utrechtse Vecht en door Utrecht duurt een uur of vijf, zes bij een snelheid van 8 tot 9 kilometer per uur. We vertrekken in Muiden, maar je kunt natuurlijk net zo goed in Utrecht beginnen.

Verder lezen?

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaartocht zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

De Groote Zeesluis in het centrum van Muiden. Vanuit de sluis heb je mooi zicht op de terrasjes.
   

Bekijk ook: Aanleggen in Muiden

Het kan zijn dat we een paar paleizen hebben gemist, maar de meeste buitenhuizen zie je in deze video voorbijkomen!

Tijdens het rampjaar 1672 werd ons land aangevallen door de bondgenoten Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. De troepen van Lodewijk XIV trokken plunderend en moordend door vooral Gelderland en Utrecht. Ze maakten Nigtevecht met de grond gelijk en ook de buitenplaatsen en kastelen langs de Vecht moesten het ontgelden. Om de Franse troepen tegen te houden werden op veel plekken schansen opgericht.

Tip!

Wat je verplicht aan boord moet hebben is de ANWB-wateralmanak deel 1. Daar in staat het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) van Nederland en België én veel praktische info.  Digitaal mag ook, maar als je telefoon leeg is en je hebt geen oplader bij je, dan schijn je strafbaar te zijn.

 

Hier vind je nog meer mooie aanlegplaatsen langs de Vecht en in Vreeswijk voor als je verder wilt varen.

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Marieke, augustus 2019