We komen op de Kagerplassen terecht tijdens onze tocht van Amsterdam naar Delft. Omdat we hier al eerder hebben aangelegd, weten we waar we moeten zijn: in Keverhaven op Kevereiland in het Kevermeer. Het eiland wordt enthousiast beheerd door Edwin en Gilia.
Aanleggen in Keverhaven

Aanmeren mag in principe overal, maar wel graag in overleg met havenmeesters Edwin en Gilia. De oevers van Keverhaven zijn laag, dus denk om je fenders en de afstap van de boot. Er is geen walstroom, drinkwater of sanitair. Er is wel rust en ruimte, boekenkasten waar je naar hartelust in mag grasduinen én er zijn vuilnisbakken. Dat is toch heel fijn bij een verblijf van een paar dagen…

Tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Urk kom je door heel Nederland!

Kevereiland is begroeid met gras, struiken – veel bramen – en bomen
Ha lezer!

De Wateralmanak moet je verplicht aan boord hebben. Koop je de nieuwste versie via deze link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast! (PS Digitaal mag trouwens ook, maar dan moet je wel een oplader bij je hebben, anders ben je alsnog strafbaar…)

 

Natuurlijk haventje

Kevereiland is één van de ongeveer tien eilanden in de Kagerplassen en bestaat eigenlijk uit twee eilandjes van zo’n drie-en-halve hectare. Samen vormen ze een natuurlijk haventje. De plassen liggen tussen Warmond, Sassenheim en Oud Ade en zijn ontstaan door veen- en zandwinning.  De Kaag staat te boek als het oudste watersportgebied van Nederland: de watersport is er zelfs uitgevonden! 

Het dorp Kaag is zo’n beetje het hart van de Kagerplassen. Foto: Maarten van der Graaff

 

De Kagerplassen zijn via het noorden en oosten te bereiken over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, vanuit het westen over De Leede en vanuit het zuiden over de rivier de Zijl. Rond de plassen zijn tientallen jachthavens en aanlegplaatsen.

Spelregels

De haven op Kevereiland wordt sinds 2017 beheerd door Edwin en Gilia. Om iedereen zoveel mogelijk van het eiland te laten genieten hanteren ze een paar spelregels. Ze staan op de borden bij de toegang naar de haven.

Spelregels Kevereiland - De Canicula
Overlast veroorzaken mag niet, bbq-en wel, tenminste als je het gras niet vernielt. En honden mogen los, voor zover ze -inderdaad – geen overlast veroorzaken. Reserveren kan via 06-22216665
Wat is er te doen in Keverhaven

Een boek lezen. Een biertje drinken. Een rondje rond het eiland roeien of suppen. En er is de Keverbieb in een kastje halverwege het eiland. De boeken mag je gewoon pakken. Terugbrengen of ruilen hoeft niet, want Gilia heeft er nog méér dan genoeg!

Vaarroute-tip!

Je komt ook langs Kevereiland tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Amsterdam-Kagerplassen-Spaarndam-AmsterdamIn onderstaande video varen we van de Kagerplassen naar Rotterdam

Overnachtingsplaatsen in de buurt bekijken?

Meer overnachtingsplaatsen vind je op deze kaart.

Marieke, juli 2020 -> update oktober 2022