Keverhaven op Kevereiland in de Kagerplassen

We komen op de Kagerplassen terecht tijdens onze tocht van Amsterdam naar Delft. Omdat we hier al eerder hebben aangelegd, weten we waar we moeten zijn: op Kevereiland in Keverhaven. We worden enthousiast begroet door havenmeester Gilia die vanaf tjalk Toto de toegang naar het eiland in de gaten houdt.

Havenkantoor Kevereiland - De Canicula
De Toto fungeert als havenkantoor voor beheerders Edwin en Gilia

Aanmeren mag in principe overal, maar wel graag in overleg met havenmeesters Edwin en Gilia. De oevers van Keverhaven zijn laag, dus denk om je fenders en de afstap van de boot. Er is geen walstroom, drinkwater of sanitair. Er is wel rust en ruimte.

Kevereiland - De Canicula
Kevereiland is begroeid met gras, struiken en bomen
Oudste watersportgebied

De Kagerplassen zijn het oudste watersportgebied van Nederland. De Kaagweek bijvoorbeeld, is de langst bestaande wedstrijdzeilweek van ons land. De plassen liggen tussen Warmond, Sassenheim en Oud Ade en zijn ontstaan door veen- en zandwinning.

De Kagerplassen op een kaart uit 1617. De plas 't Joppe staat er nog niet op, die ontstond pas in de jaren zeventig door zandafgraving - De Canicula
De Kagerplassen op een kaart uit 1617. De plas ’t Joppe staat er nog niet op, die ontstond pas in de jaren zeventig door zandafgraving
Natuurlijk haventje

In de plassen liggen zo’n tien eilanden. Kevereiland is één van de kleinere en bestaat eigenlijk uit twee eilandjes van zo’n drie-en-halve hectare. Samen vormen ze een natuurlijk haventje.

Kevereiland in de winter. Foto: Maarten van de Graaff

De Kagerplassen zijn via het noorden en oosten te bereiken over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, vanuit het westen over De Leede en vanuit het zuiden over de rivier de Zijl. Rond de plassen zijn tientallen jachthavens en aanlegplaatsen.

Beheerders Kevereiland Edwin en Gilia - De Canicula
Havenmeesters/beheerders Edwin en Gilia met hun hondjes Nitro en Valentino

De haven op Kevereiland wordt sinds 2017 beheerd door Edwin en Gilia. Om iedereen zoveel mogelijk van het eiland te laten genieten hanteren ze een paar spelregels. Ze staan op de borden bij de toegang naar de haven.

Spelregels Kevereiland - De Canicula
Overlast veroorzaken mag niet, bbq-en wel, tenminste als je het gras niet vernielt. En honden mogen los, voor zover ze -inderdaad – geen overlast veroorzaken. Reserveren kan via 06-22216665
Wat is er te doen in Keverhaven

Een boek lezen. Een biertje drinken. Een rondje rond het eiland roeien of suppen. En er is de Keverbieb in een kastje halverwege het eiland. De boeken mag je gewoon pakken. Terugbrengen of ruilen hoeft niet, want Gilia heeft er nog méér dan genoeg!

In dit filmpje zie je havenmeesters Edwin en Gilia en hun gasten.

Je komt langs Kevereiland tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Amsterdam-Kagerplassen-Spaarndam-Amsterdam.

Overnachtingsplaatsen in de buurt bekijken?

Meer overnachtingsplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? Geef het aan ons door! Andere watersporters zijn je dankbaar!

Marieke, juli 2018