Wij zijn niet de enige toeristen in Gouda, lees ik in een krantenartikel. De stad trekt steeds meer mensen van buiten, zoals Chinezen, Taiwanezen, Italianen, Duitsers en Brazilianen. En geef ze eens ongelijk. Gouda is een mooie, rijke stad met z’n indrukwekkende Sint-Janskerk, Waag en Stadhuis. En je kunt er leuk aanleggen!

Stadhuis Gouda - De Canicula
Het Stadhuis van Gouda
Aanleggen in Gouda

We komen er terecht tijdens onze vaartocht door Zuid-Holland, vanaf de Kagerplassen. Om in de binnenstad te komen moet je door de ir. De Kock van Leeuwensluis en de Rabatbrug. Wil je naar de passantenhaven aan de Kattensingel, dan moet meteen bakboord uit door de Pottersbrug. Als de Kattensingel vol is kun je ook aan de Hoge Gouwe achter de Remeijnsbrug aanleggen. 

Wat is er te doen in Gouda

Alle schepen tussen Antwerpen en de Hollandse steden moesten vroeger door de Goudse grachten. Met de trekschuit vaar je dezelfde route door de stad. 

Bezoek de traditionele kaasmarkt op donderdagmorgen of de brocantemarkt die in de zomermaanden elke woensdag wordt gehouden rond het stadhuis.

Met de stadswandeling van de VVV (3 euro, in De Waag) kom je alle highlights tegen. De wandeling is zeer de moeite waard.

Stadswandeling Gouda - De Canicula
Wandelrondje Gouda langs de mooiste plekken…
   
Nieuwe sluis

In de middeleeuwen moesten alle schepen verplicht door de Donkere Sluis in Gouda. De wachttijden voor deze sluis liepen soms wel op tot drie dagen! De schippers konden daardoor op hun gemak boodschappen doen en een biertje drinken in de kroeg. Goed voor de economie in de stad! Daar dreigde verandering in te komen toen Willem van Oranje buiten de stad een nieuwe sluis wilde bouwen voor zijn oorlogsschepen in de strijd tegen Spanje. Het stadsbestuur was daar helemaal niet blij mee. Schepen die in de nieuwe sluis wilden schutten moesten daarom verplicht 36 uur vóór de stadspoorten blijven liggen….

Tip!

Wat je verplicht aan boord moet hebben is de ANWB-wateralmanak deel 1. Daar in staat het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) van Nederland en België én veel praktische info.  Digitaal mag ook, maar als je telefoon leeg is en je hebt geen oplader bij je, dan schijn je strafbaar te zijn.

 

Gevels in Gouda - De Canicula
Goudse gevels met de toren van de Sint-Janskerk op de achtergrond

Het jachthaven scorelijstje

  • Sanitair: wij maken gebruik van de uitstekende douche in de Kleischuur
  • Privacy: aan de Hoge Gouwe langs de steiger, dus goed
  • Wifi: niet
  • Schaduw: niet
  • Winkels: plm 400 meter lopen. Super aan de Markt
  • Blote voeten in het gras? Helaas…
  • Geluidsoverlast: alleen van de voorbijrijdende auto’s op de kade

Gouda was in de middeleeuwen een belangrijke vestingstad op de grens van het graafschap Holland en het bisdom Utrecht. Om de stad te beschermen werden stadsmuren en poorten gebouwd. In de negentiende eeuw werden de verdedigingswerken gesloopt. Er is vrijwel niets meer van over.

Je komt Gouda tegen tijdens het vaarrondje Gouda-Biesbosch-Gorinchem-Gouda.

Mooie aanlegplaatsen in de buurt:

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!