De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Laat je inspireren!

Glorieus Gouda

Wij zijn niet de enige toeristen in Gouda, lees ik in een krantenartikel van mei 2017. In het voorjaar trekt de stad veertig procent méér mensen van buiten dan vorig jaar.

Chinezen, Taiwanezen, Italianen, Duitsers en Brazilianen gingen ons voor

En geef ze eens ongelijk. Gouda is een mooie, rijke stad met z’n indrukwekkende Sint-Janskerk, Waag en Stadhuis.

Stadhuis Gouda - De Canicula
Het Stadhuis van Gouda staat midden op de Markt

Aan het einde van de Gouwe

We komen er terecht tijdens onze vaartocht door Zuid-Holland, vanaf de Kagerplassen. Om in de binnenstad te komen moet je door de ir. De Kock van Leeuwensluis en de Rabatbrug. Naar de passantenhaven aan de Kattensingel passeer je meteen de Pottersbrug aan bakboord. Als de Kattensingel vol is kun je ook aan de Hoge Gouwe achter de Remeijnsbrug aanleggen. 

Wat is er te doen in Gouda

Alle schepen tussen Antwerpen en de Hollandse steden moesten vroeger door de Goudse grachten. Met de trekschuit vaar je dezelfde route door de stad. 

Bezoek de traditionele kaasmarkt op donderdagmorgen of de brocantemarkt die in de zomermaanden elke woensdag wordt gehouden rond het stadhuis.

Met de stadswandeling van de VVV (3 euro, in De Waag) kom je alle highlights tegen. De wandeling is zeer de moeite waard.

Stadswandeling Gouda - De Canicula
Wandelrondje Gouda langs de mooiste plekken…
Nieuwe sluis

Alle schepen moeten in de middeleeuwen verplicht door de Donkere Sluis in Gouda. De wachttijden voor deze sluis lopen soms op tot wel drie dagen. De schippers kunnen op hun gemak boodschappen doen en een biertje drinken in de kroeg. Goed voor de economie in de stad! Daar dreigt verandering in te komen als Willem van Oranje buiten de stad een nieuwe sluis wil bouwen voor zijn oorlogsschepen in de strijd tegen Spanje. Het stadsbestuur is daar helemaal niet blij mee. Schepen die in de nieuwe sluis willen schutten moeten daarom verplicht 36 uur vóór de stadspoorten blijven liggen….

Gevels in Gouda - De Canicula
Goudse gevels met de toren van de Sint-Janskerk op de achtergrond

Het jachthaven scorelijstje

  • Sanitair: wij maken gebruik van de uitstekende douche in de Kleischuur
  • Privacy: aan de Hoge Gouwe langs de steiger, dus goed
  • Wifi: niet
  • Schaduw: niet
  • Winkels: plm 400 meter lopen. Super aan de Markt
  • Blote voeten in het gras? Helaas…
  • Geluidsoverlast: alleen van de voorbijrijdende auto’s op de kade

Gouda was in de middeleeuwen een belangrijke vestingstad op de grens van het graafschap Holland en het bisdom Utrecht. Om de stad te beschermen werden stadsmuren en poorten gebouwd. In de negentiende eeuw werden de verdedigingswerken gesloopt. Er is vrijwel niets meer van over.

Je komt Gouda tegen tijdens het vaarrondje Gouda-Biesbosch-Gorinchem-Gouda.

Mooie aanlegplaatsen in de buurt:

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!