Het Spaarne stroomt voorbij, stroomt voorbij de stad waar niets meer wordt geladen…

Als inwoner van het vrijwel rivierloze Drenthe kan ik me helemaal niets voorstellen bij deze rivier waar Boudewijn de Groot zo liefdevol over zingt. Het liedje prikkelt mijn fantasie, ik wil weten hoe het er daar uit ziet, bij dat Spaarne, dat volgens Boudewijn naamloos in een zijkanaal verdwijnt. Ik weet het nu!

Aanleggen in Spaarndam

In de zomer van 2017 kunnen we er eindelijk een kijkje nemen als we met de Canicula vanaf Zaandam het Noordzeekanaal op varen om over het Spaarne naar Haarlem te gaan. Maar Haarlem halen we niet. Want als we in de Grote Sluis naar stuurboord kijken ligt daar het schattige plaatsje Spaarndam. Dát moeten we beslist bekijken! We blijven de nacht over in jachthaven De Rietpol, met uitzicht op het sluisje.  

Kolksluis, Spaarndam - De Canicula
In de kolksluis van Spaarndam ligt de oudste schutsluis van Europa
   

Spaarndam

Van Spaarndam hadden we nog nooit gehoord. Het bestaat uit twee delen, Spaarndam-West aan de ene kant van de rivier en de historische bebouwing van Spaarndam-Oost aan onze kant. Het is niet veel meer dan een rij huizen rondom de kolk en langs de IJdijk. Als ik de kaart bestudeer lijkt het wel een eiland te zijn. Behalve wat restaurants, een kerk, de muziekkoepel en uiteraard de kolk, lijkt er niet veel te beleven. Toch willen de inwoners er nooit meer weg. Video!

We komen er tot onze verbazing een bekende tegen. Het is Hansje Brinker die de dijk bewaakt. En wij altijd maar denken dat Hansje Haarlem beschermt. Uit wat gegoogel blijkt dat Hansje zelfs nog een tweelingbroer heeft in Harlingen.

Hansje Brinker Spaarndam - De Canicula
Hansje Brinker redde heel Nederland van de overstroming door zijn vinger in een gat in de dijk te steken.

Wat is er te doen in Spaarndam

Op de website van de Natuurwegwijzer kom ik deze wandeling van 12 kilometer tegen. Goed voor de conditie na een tijdlang stilzitten op de boot! 

Ben je iets minder ambitieus, wandel een rondje langs de kolk, over de dijk, langs het kerkje en weer terug naar de jachthaven. Halverwege de Kerklaan kom je langs een tuin met daarin een minidorpje.

In Spaarndam zijn een paar restaurantjes. Wij komen terecht in Restaurant De Kolk aan, jawel, de kolksluis. We hebben er heerlijk gegeten.  

Wreed verschijnsel

De Historische werkgroep heeft een canon gemaakt. Daarin lees ik over een nogal wreed verschijnsel aan het eind van de negentiende eeuw. Tijdens de strenge winters hebben de mensen het erg moeilijk; vooral de vissers, timmerlieden en metselaars die door de vorst geen werk hebben. De plaatselijke winkeliers organiseren daarom schaatswedstrijden, waarbij ze een mand met voedsel kunnen winnen. Ik zie dat helemaal voor me. Timmerlieden en vissers die van de honger nauwelijks meer op hun benen kunnen staan… en dan net tweede worden… wéér geen eten voor hun gezin….

Koude douche

Het weer is wat mistroostig als we aankomen in jachthaven de Rietpol. Ik ben dan ook hard toe aan een lekkere warme douche. Welgemoed stop ik een douchemuntje in het apparaat en stap de cabine in. Zul je net zien: het water blijft maar koud. In arren moede stap ik daarom toch maar onder de straal. Eenmaal weer aangekleed blijkt dat het douchemuntje in het apparaat is blijven steken. Het duurt wel even voordat ik weer ben opgewarmd….

Jachthaven De Rietpol ligt op een prachtige plek. Alle voorzieningen zijn aanwezig. Met iets meer aandacht, bijvoorbeeld een opknapbeurtje van de steigers en toiletgebouwen, zou het er paradijselijk kunnen zijn. Je kunt er alleen niet met je blote voeten in het gras zitten.

Het jachthaven scorelijstje:

  • Het sanitair is sober maar schoon
  • Privacy: Wij liggen aan een lange steiger, dus prima
  • Wifi? Nee
  • Winkels? Niet op loopafstand
  • is er een beetje schaduw? Nee
  • De havenmeester is klantvriendelijk
  • Geluidsoverlast hebben wij niet ondervonden

We vervolgen onze tocht over het Spaarne via Haarlem naar de Kagerplassen.  Klik op de foto’s om ze te vergroten!

Ik kom nog even terug op het lied van Boudewijn de Groot, de zin dat het Spaarne naamloos verdwijnt in een zijkanaal. Is dat Zijkanaal C? Of wordt er iets anders bedoeld? Wie kan me dat vertellen?

[Update: in de zoektocht naar het antwoord kom ik dit filmpje tegen over het graven van het Noordzeekanaal. Aan het eind wordt-ie wat gedateerd, maar zeker de moeite waard om even te bekijken.]

Je komt langs Spaarndam tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Amsterdam-Kagerplassen-Spaarndam-Amsterdam.

Meer mooie overnachtingsplaatsen bekijken?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!