De Vinkeveense Plassen lonken, daarom stoppen we niet, die eerste keer dat we over de Amstel langs Uithoorn varen. Maar de plaats ziet er zó uitnodigend uit, dat we het jaar erna omvaren om er te kunnen aanleggen. Inmiddels zijn we er een paar keer geweest. Het is een bijzonder leuke plek, met veel kijkplezier naar de scheepvaart op de rivier. De winkels en restaurants zijn dichtbij, de supermarkt ook.

De passantenhaven langs de Amstel in Uithoorn. Op de achtergrond de Prinses Irenebrug.
Aanleggen in Uithoorn

De aanlegsteigers van de passantenhaven zijn nieuw en ruim opgezet, zien we als we aanleggen in Uithoorn. Ze bieden plaats aan schepen van maximaal twintig meter. Het sanitair, dat niet altijd even goed wordt bijgehouden, zit om de hoek in de Koningin Julianalaan. Drinkwater, stroom en overnachtingen gaan via de app AanUit.net. Dat werkt prima, alleen het voltanken van onze kleine jerrycan is wat onhandig. Gelukkig krijgen we wat water van de buurman, die net z’n watertank aan het vullen is. De dichtstbijzijnde supermarkt zit aan de Raadhuisstraat.

In deze video varen we over de Weespertrekvaart naar Uithoorn

   
Het Rechthuis en de brug

Langs de oever van de Amstel valt vooral het markante Rechthuis op. Tegenwoordig is het een hotel-restaurant, maar vroeger was het – de naam zegt het al – een rechtbank. Er werd ook vergaderd door schout en schepenen en het was ooit een kazerne. Een echt multifunctioneel gebouw dus! Wil je er meer over weten? Kijk eens op de website Oneindig Noord-Holland, tik in het zoekveld ‘Uithoorn’ in en je leest de mooiste verhalen!

Naast het Rechthuis staat een boog. Die herinnert aan de brug die hier ooit de Amstel overspande. Het was een dubbele hefbrug die de toenemende verkeersdrukte niet meer aankon en rond 1940 werd vervangen door de Prinses Irenebrug.

De boog herinnert aan de hefbrug (inzet) die hier ooit de Amstel overspande. Ernaast staat het Rechthuis.
Het Zijdelmeer

Middenin Uithoorn ligt het Zijdelmeer, een overblijfsel uit de tijd dat Uithoorn en omgeving nog één groot veenmoeras was. Het meer stond vroeger in verbinding met de Amstel, compleet met sluis. Het stukje Uithoorn tussen Zijdelmeer en Amstel is zo grondig verbouwd dat er helemaal niets van stroompje en sluis terug te vinden is. Maar je kunt er leuk naartoe wandelen en een nog leuker rondje maken, al dan niet met audio. 

Op de voorgrond de Amstel met rechts de splitsing met de Kromme Mijdrecht. Iets onder het midden het Zijdelmeer in Uithoorn. Helemaal rechts de Vinkeveense Plassen en aan de horizon glinstert het Markermeer. Foto: Wikipedia/Milliped CC BY-SA 4.0
Fort aan de Drecht

Ten westen van Uithoorn ligt het Fort aan de Drecht. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie met 45 forten die tussen 1880 tot 1920 werden gebouwd. De stelling was vooral bedoeld als waterlinie, waarbij in geval van een vijandelijke aanval grote delen van het gebied rond Amsterdam onder water konden worden gezet. De forten stonden als extra verdediging op strategische plaatsen. Het is een kleine twee kilometer lopen vanaf de passantenhaven in Uithoorn, maar je kunt er ook vlak voor aanleggen.

Leuk: Fortenwandeling!

Het Fort aan de Drecht op z’n eilandje. Foto: Wikipedia/MartinD CC BY-SA 4.0
Tip!

Wat je verplicht aan boord moet hebben is de ANWB-wateralmanak deel 1. Daar in staat het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) van Nederland en België én veel praktische info.  Digitaal mag ook, maar als je telefoon leeg is en je hebt geen oplader bij je, dan schijn je strafbaar te zijn.

 

Aanmeren in de buurt? Op de kaart aan onderaan de pagina vind je nog meer leuke aanlegplaatsen.

In deze video varen we vanuit Uithoorn naar het Braassemermeer

Vind je de video’s leuk? Abonneer je dan op ons YouTubekanaal en je ziet de nieuwste video’s meteen. Gratis en voor niks!

En heb je tips of aanvullingen? We stellen het zeer op prijs als je een berichtje stuurt. Wie weet kun je er andere watersporters mee helpen. (ga met de pijltjes naar het volgende vak. Als je op enter klikt is-ie floeps weg.

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over aanleggen in Uithoorn leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, maart 2021