Zo vaar je over de Grecht, de Kromme Mijdrecht, de Amstel, de Waver en de Winkel, zo beland je ineens in het populaire watersportgebied de Vinkeveense Plassen. Het meer van de snelle sloepen. Heel veel sloepen… Grote boten zie je er eigenlijk niet. En het meer van de dure optrekjes. Inderdaad, die zijn er ook, zagen we toen we op weg waren naar de boodschappensteiger in Vinkeveen. Leuk!

Aanleggen in de Vinkeveense Plassen

Wij komen binnen via de Proostdijersluis en leggen de boot aan de buitenste steiger van jachthaven Bon. Bij elke sloep die voorbij komt klotsen we heen en weer, maar het is wel een mooi plekje, dus dat geklots nemen we voor lief.

Luchtfoto Proostdijersluis - De Canicula
Op deze luchtfoto zie je helemaal links de Proostdijersluis, met daarnaast café-restaurant Bon, Jachthaven Winkeloord en Jachthaven Bon. Foto: Jachthaven Bon
   
Boodschappensteiger

Het is geweldig weer, dus we besluiten een paar nachten te blijven. De volgende dag bezoeken we Vinkeveen. Daar kunnen we de Canicula mooi kwijt aan de boodschappensteiger. Voorzien van genoeg proviand voor de komende dagen varen we terug. We besluiten aan te leggen bij een van de eilanden. Het kost wat moeite een leeg plekje te vinden, maar als dat eenmaal gelukt is liggen we prima.

Enneh, de blote voeten in het gras!

Eilanden

De Vinkeveense Plassen zijn vanaf de Gouden Eeuw ontstaan door de winning van turf voor de inwoners van Amsterdam. De langwerpige eilanden zijn zogenoemde legakkers waarop de natte turf te drogen werd gelegd. Toen het veen op was bleven de veenplassen over. 

Vinkeveense Plassen, een overzicht
Vinkeveense Plassen, een overzicht
Gratis aanleggen

Aan de Vinkeveense Plassen zijn genoeg jachthavens met aanlegplaatsen, water- en stroomvoorzieningen, douches en restaurants. Wij bezoeken in de zomer van 2016 de plassen voor het eerst. Facebookvriend Johan Buurman komt er veel vaker. Zijn favoriete ligplaats is Eiland 3. Volgens hem is het een vrij onbekende en mooie plaats om aan te leggen. Helemaal gratis!

Tip: Je komt over de Vinkeveense Plassen tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Utrecht-Woerden-Vinkeveen-Utrecht.

Vinkeveense Plassen, een overzicht

Meer jachthavens in de buurt bekijken? (meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina)

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

 

Update juni 2018, Marieke