Deze tocht is onderdeel van een groter rondje dat we maken via Sneek, Bolsward, Franeker, Bartlehiem, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Visvliet en Eastermar aan het Bergumermeer via Grou terug naar Sneek. Een rondje van om en nabij een week. De routes worden in delen weer gegeven. Dit is deel 3: van Leeuwarden naar Dokkum.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Leeuwarden naar Dokkum

Specs: De tocht duurt vier á vijf uur. De laagste vaste brug in het traject is 2.50 H. De maximale diepgang is 0.90 meter (tussen Oudkerk en Bartlehiem), de bruggen zijn allemaal minimaal 4.90 breed. De brug in Oudkerk moet je zelf bedienen, dat kost 2 euro. De beperkingen qua hoogte en diepte zitten in het stukje tussen de Bonkevaart bij Leeuwarden en Bartlehiem. Als je bij Leeuwarden gewoon over de Dokkumer Ee naar Dokkum vaart heb je er geen last van.

Van Leeuwarden naar Dokkum

We beginnen deze vaartocht in de Prinsentuin in Leeuwarden. Leeuwarden is heel geschikt om een paar dagen over te blijven. De stad heeft een mooi historisch centrum. Veel monumentale panden hebben een link met de Friese Nassaus, de voorvaderen van onze koning. Vandaar ook de naam Prinsentuin voor de jachthaven in het centrum van de stad. We varen over de Bonkevaart naar Oudkerk, Bartlehiem, Burdaard, via de Dokkumer Ee naar Dokkum. Je mag in Dokkum op diverse plekken aanleggen. 

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Leeuwarden naar Dokkum
De voorzieningen in stadshaven Prinsentuin moet je betalen met de jachthavenbetaalkaart. Op de achtergrond de Oldehove
   

Routebeschrijving: Vaar vanuit stadshaven Prinsentuin in noordelijke richting via de Noorderbrug naar de Dokkumer Ee. Neem de eerste vaart aan stuurboord, de Bonkevaart. Die maakt na de nieuwe wijk Blitsaerd een scherpe bocht naar bakboord. Je komt ter hoogte van Giekerk onder de Kanterlandsebrug door, de tegeltjesbrug die een ode is aan de elfstedentocht.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Leeuwarden naar Dokkum
De Elfsteden-tegeltjes moesten eigenlijk op de brug over de Oudkerkstervaart in Bartlehiem komen, maar na protest van de omwonenden werd de Kanterlandsebrug behangen.

Vervolg routebeschrijving: Neem na de zelfbedieningsbrug bij Oudkerk (inworp 2 euro) de Oudkerkstervaart naar Bartlehiem. Daar aangekomen heb je goed zicht op het beroemde elfstedenbruggetje, waar je tijdens de elfstedentocht de schaatsers twee keer voorbij kan zien komen. Afgaande op de website heeft Oudkerk een geschikte passantenhaven met alle voorzieningen. Wij zijn er helaas nog niet geweest.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Leeuwarden naar Dokkum
Burdaard met de Van Steenhuizenbrug op de achtergrond. Doorvaart 3,50 euro

Vervolg routebeschrijving: Ga op de kruising stuurboord uit, je bent dan weer op de Dokkumer Ee. Je passeert Burdaard. Burdaard heeft een gemeentelijke passantenhaven met voorzieningen. Passanten kunnen zich melden bij de naastgelegen molen.

Ha lezer!

De Wateralmanak moet je verplicht aan boord hebben. Koop je de nieuwste versie via deze link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast! (PS Digitaal mag trouwens ook, maar dan moet je wel een oplader bij je hebben, anders ben je alsnog strafbaar…)  

Het is de moeite waard hier even aan te leggen en een kijkje te nemen in koren-, pel- en houtzaagmolen De Zwaluw, de hoogste molen van Friesland. Of een bezoek te brengen aan het huis van melkvaarder Ruurd Wiersma die alle wanden én z’n plafonds én al z’n meubilair heeft opgesierd met kleurrijke taferelen. Je kunt ook naar de hoogste terp van Friesland fietsen, vanuit Birdaard een kleine zeven kilometer.

Aanleggen of doorvaren

Na een klein uurtje varen is Dokkum in zicht. Voor het passeren van de Altenabrug (en de overige bruggen) moet je 5 euro betalen. In Dokkum mag je overal aanleggen. Wil je verder varen en is jouw boot hoger dan 2.45 meter dan kun je niet dwars door Dokkum. Hou dan na de Altenabrug stuurboord aan en ga via de Sudergracht en de Woudpoortsgracht onder de beweegbare Woudpoortbrug door naar het Dokkumer Grootdiep.

   
Dokkum

Eén van de Friese elf steden. Een vestingstad met prachtig bewaard bolwerk. Zeehaven tot 1729. En vestigingsplaats van de Friese admiraliteit tot 1645. Het verhaal van Bonifatius: Dokkum heeft een rijke geschiedenis. Je ziet het terug als je er doorheen vaart. Monumentale panden staan rond de binnenhaven. 

In deze video varen we van Berlikum naar even buiten Dokkum

Ha lezer! 

Vouwfietsen, altijd handig om bij je te hebben. Koop je ze via onderstaande link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Hier varen we verder naar Zoutkamp

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland tussen Dokkum en Zoutkamp

Aanleggen in de buurt?

    Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

    Update: mei 2018