Deze tocht is onderdeel van een groter rondje dat we maken via Sneek, Bolsward, Franeker, Bartlehiem, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Visvliet en Eastermar aan het Bergumermeer via Grou terug naar Sneek. Een rondje van om en nabij een week. De routes worden in delen weer gegeven. Dit is deel 3: van Leeuwarden naar Dokkum.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Leeuwarden naar Dokkum

Specs: De maximale diepgang is 1.50 meter. De laagste vaste bruggen in de route zijn 2.50 meter. De brug in Oudkerk moet je zelf bedienen.

Van Leeuwarden naar Dokkum

We beginnen deze vaartocht in de Prinsentuin in Leeuwarden. Leeuwarden is heel geschikt om een paar dagen over te blijven. De stad heeft een mooi historisch centrum. Veel monumentale panden hebben een link met de Friese Nassaus, de voorvaderen van onze koning. Vandaar ook de naam Prinsentuin voor de jachthaven in het centrum van de stad. We varen over de Bonkevaart naar Oudkerk, Bartlehiem, Burdaard, via de Dokkumer Ee naar Dokkum. Je mag in Dokkum overal gratis aanleggen. 

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Leeuwarden naar Dokkum
De voorzieningen in stadshaven Prinsentuin moet je betalen met de jachthavenbetaalkaart. Op de achtergrond de Oldehove

Routebeschrijving: Vaar vanuit stadshaven Prinsentuin in noordelijke richting via de Noorderbrug naar de Dokkumer Ee. Neem de eerste vaart aan stuurboord, de Bonkevaart. Die maakt na de nieuwe wijk Blitsaerd een scherpe bocht naar bakboord. Je komt ter hoogte van Giekerk onder de Kanterlandsebrug door, de tegeltjesbrug die een ode is aan de elfstedentocht.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Leeuwarden naar Dokkum
De Elfsteden-tegeltjes moesten eigenlijk op de brug over de Oudkerkstervaart in Bartlehiem komen, maar na protest van de omwonenden werd de Kanterlandsebrug behangen.

Vervolg routebeschrijving: Neem na de zelfbedieningsbrug bij Oudkerk (inworp 2 euro) de Oudkerkstervaart naar Bartlehiem. Daar aangekomen heb je goed zicht op het beroemde elfstedenbruggetje, waar je tijdens de elfstedentocht de schaatsers twee keer voorbij kan zien komen. Afgaande op de website heeft Oudkerk een geschikte passantenhaven met alle voorzieningen. Wij zijn er helaas nog niet geweest.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Leeuwarden naar Dokkum
Burdaard met de Van Steenhuizenbrug op de achtergrond. Doorvaart 3,50 euro

Vervolg routebeschrijving: Ga op de kruising stuurboord uit, je bent dan weer op de Dokkumer Ee. Je passeert Burdaard. Burdaard heeft een gemeentelijke passantenhaven met voorzieningen. Passanten kunnen zich melden bij de naastgelegen molen.

Het is de moeite waard hier even aan te leggen en een kijkje te nemen in koren-, pel- en houtzaagmolen De Zwaluw, de hoogste molen van Friesland. Of een bezoek te brengen aan het huis van melkvaarder Ruurd Wiersma die alle wanden én z’n plafonds én al z’n meubilair heeft opgesierd met kleurrijke taferelen. Je kunt ook naar de hoogste terp van Friesland fietsen, vanuit Birdaard een kleine zeven kilometer.

Aanleggen of doorvaren

Na een klein uurtje varen is Dokkum in zicht. Voor het passeren van de Altenabrug (en de overige bruggen) moet je 5 euro betalen. In Dokkum mag je overal aanleggen. Wil je verder varen en is jouw boot hoger dan 2.45 meter dan kun je niet dwars door Dokkum. Hou dan na de Altenabrug stuurboord aan en ga via de Sudergracht en de Woudpoortsgracht onder de beweegbare Woudpoortbrug door naar het Dokkumer Grootdiep.

Dokkum

Eén van de Friese elf steden. Een vestingstad met prachtig bewaard bolwerk. Zeehaven tot 1729. En vestigingsplaats van de Friese admiraliteit tot 1645. Het verhaal van Bonifatius: Dokkum heeft een rijke geschiedenis. Je ziet het terug als je er doorheen vaart. Monumentale panden staan rond de binnenhaven. 

In deze video varen we van Berlikum naar even buiten Dokkum

Hier varen we verder naar Zoutkamp

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland tussen Dokkum en Zoutkamp

Aanleggen in de buurt?

    Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

    Update: mei 2018