Deze tocht is onderdeel van een groter rondje via Sneek, Bolsward, Franeker, Bartlehiem, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Visvliet en Eastermar aan het Bergumermeer via Grou terug naar Sneek. Een rondje van om en nabij een week. De routes worden in delen weer gegeven. Dit is deel 4 van de vaarroute Rondje Noord-Friesland: Van Dokkum naar Zoutkamp.

De video van onze vaartocht over het Lauwersmeer

Van Dokkum naar Zoutkamp

Dokkum ademt historie. Van het mooie Dokkumer Grootdiep dat dwars door de stad stroomt, tot de bolwerken en de Dokkumer waag. Alweer een Friese parel die vraagt om een bezoekje. Verrassing: je mag in Dokkum zo’n beetje overal aanleggen.  Na Dokkum en Dokkumer Nieuwe Zijlen belanden we in het rustige Lauwersmeer. Via de Zoutkamperril varen we recht op Zoutkamp aan.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland tussen Dokkum en Zoutkamp

Specs Van Dokkum naar Zoutkamp: De tocht duurt een uurtje of drie. De vier bruggen die je tegen komt zijn allemaal beweegbaar. Bij Dokkumer Nieuwe Zijlen kom je een sluis tegen. De maximale diepte op de route is 1.50. Dat is in de bocht rond het eiland in het Lauwersmeer. Steekt jouw schip dieper dan kun je vanuit het Dokkumer Diep ook rechtstreeks naar de Zoutkamperril.

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de complete vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland tussen Dokkum en Zoutkamp
De bocht naar Zoutkamperril
   

Routebeschrijving: Vaar vanuit Dokkum in oostelijke richting over het Dokkumer Grootdiep. Bij Dokkumer Nieuwe Zijlen door de sluis en dan rechtdoor het Dokkumer Diep op. Vaar op de Slenk rechtdoor. Ga niet meteen naar stuurboord zodra dat kan, maar vaar rechtdoor. Even verder geven de boeien aan dat je opnieuw naar stuurboord kunt. Vaar om het eilandje Schoenerbult heen. De route maakt een paar mooie bochten. Bij de Vlinderbalg bakboord uit de Zoutkamperril op. Het is dan nog een uurtje varen naar Zoutkamp. 

Lees ook: Aanleggen in Zoutkamp

Vaar je in een sloep? Hieronder kun je een comfortabele overnachting boeken in het aangename visserdorp Zoutkamp.Booking.com

 

Een animatie van de vaarroute

Tip: Leg onderweg even aan in Dokkumer Nieuwe Zijlen. Dat duurt niet lang, want het is een gehuchtje. Maar wel een gehuchtje met een bijzondere geschiedenis. Vanaf jachthaven Lunegat verderop aan het Dokkumer Diep is het een klein kwartiertje lopen.

De Canicula YouTube banner

   
Zoutkamp

Het eindpunt van de route is Zoutkamp, vroeger een vissersplaats, nu vooral een toeristisch plaatsje aan de voet van het Nationaal Park Lauwersmeer. Het is leuk liggen in de haven. De eetgelegenheden zijn dichtbij. Even verderop richting het Lauwersmeer zit jachthaven ’t Hunzegat. Bij de jachthaven hoort een uitstekende winkel. Je kunt er gasflessen omwisselen en andere praktische zaken kopen. 

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland tussen Dokkum en Zoutkamp
Vissersschepen in de voormalige binnenhaven van Zoutkamp

Ha lezer!

Het is altijd handig om je vaarbewijs te halen. Is het niet voor jezelf, dan wel voor je medewatersporters! Koop het cursusboek Klein Vaarbewijs via onderstaande link, dat vinden we fijn!

 

We gaan verder naar het Bergumermeer!

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland van Zoutkamp naar het Bergumermeer

Aanleggen in Dokkumer Nieuwe Zijlen of Zoutkamp?

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Marieke, mei 2018