Een heel bijzonder plekje, dit Dokkumer Nieuwe Zijlen. Het buurtschap ontstond rond de sluis die in 1729 werd gebouwd om het Dokkumergrootdiep af te sluiten van de zee. De huizen liggen schilderachtig beschut achter de voormalige zeedijk. Kijk je de andere kant op dan ontvouwt zich daar het weidse zicht naar het Lauwersmeer. 

Dokkumer Nieuwe Zijlen ligt beschut achter de voormalige zeedijk. Foto: Wikipedia/JoachimKohler-HB CC BY-SA 4.0. (De foto is een klein beetje ingezoomed.)
 Aanleggen in Dokkumer Nieuwe Zijlen

Aanleggen kan, als je vanuit Dokkum komt, vlak vóór Dokkumer Nieuwe Zijlen. Er zijn daar aanmeerplaatsen mét walstroom. Voorbij de sluis ligt, aan de kant van het Lauwersmeer,  Jachthaven Lunegat, met alle voorzieningen. Daar vandaan is het een klein kwartiertje lopen naar Dokkumer Nieuwe Zijlen.  Hoewel er geen winkels in de buurt zijn en Dokkumer Nieuwe Zijlen ongeveer tien huizen telt, zijn er maar liefst twee restaurants. Je hoeft dus niet te verhongeren.

In de verte ligt in de richting van het Lauwersmeer jachthaven Lunegat met zo’n 400 ligplaatsen
   
Varen en wandelen

Dokkumer Nieuwe Zijlen ligt aan de Staandemastroute tussen het IJsselmeer en de Waddenzee. Achter de sluis begint het Nationaal Park Lauwersmeer, een natuurgebied waar je uitstekend kunt varen, fietsen en wandelen. Landschapsbeheer Friesland heeft een historisch wandelpad opnieuw uitgezet dat deels langs het Dokkumergrootdiep loopt.

In deze video varen we vanuit jachthaven Lunegat over het Lauwersmeer

Tip: Vlakbij Dokkumer Nieuwe Zijlen ligt het Mallegraafsgat. Hoe dat meertje aan z’n bijzondere naam komt? Lees dat hier!
Dokkum zeehaven af

Het Dokkumergrootdiep was een zeearm, die reikte tot aan Dokkum. De bouw van een sluis om de afwatering te verbeteren werd jarenlang door Dokkum tegengehouden, omdat de stad de status van zeehaven niet wilde verliezen. Maar toen het Grootdiep verzandde kwam de sluis er alsnog.  Van het enorme sluizencomplex, worden inmiddels alleen de twee spuisluizen nog gebruikt om overtollig water uit de Friese boezem af te voeren.

De schutsluis is buiten gebruik sinds in 1969 een paar honderd meter verder een grotere sluis werd gebouwd. Die doet wat minder imposant aan, het is dan ook geen zeesluis meer sinds de afsluiting van de Lauwerszee.

Garnalenvissers in de haven van Dokkumer Nieuwe Zijlen, tussen 1900 en 1960. Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat
De Canicula YouTube banner
 

We komen langs Dokkumer Nieuwe Zijlen op onze vaartocht over het Lauwersmeer naar Zoutkamp.

Ha lezer!

Het is altijd handig om je vaarbewijs te halen. Is het niet voor jezelf, dan wel voor je medewatersporters! Als je het cursusboek Klein Vaarbewijs koopt via onderstaande link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

 

Mooie aanlegplaatsen in de buurt bekijken? (meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina) 

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Dokkumer Nieuwe Zijlen leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018