De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie dat Nederland te bieden heeft. We laten dat zien in video’s, op foto’s en in blogs. Laat je inspireren!

De foto hierboven is gemaakt in de haven van het nabij gelegen Lauwersoog.

Dokkumer Nieuwe Zijlen

Als je even met je ogen knippert op de N385 tussen Metslawier en Dokkum heb je ’t helemaal gemist, het gehuchtje Dokkumer Nieuwe Zijlen. En dat is heel jammer, want het is een bijzonder plekje.

Aanleggen in Dokkumer Nieuwe Zijlen - De Canicula
Toen Dokkumer Nieuwe Zijlen nog een zeehaven was lagen er veel meer vissersschepen in deze haven.

Dokkumer Nieuwe Zijlen is ontstaan bij de sluis die in 1729 gebouwd werd in het Dokkumer Grootdiep. Het Dokkumer Grootdiep was een zeearm die liep tot aan Dokkum. Dokkum was toen nog een zeehaven. Na de bouw van de sluis was het gebeurd met de bedrijvigheid.

Haventje te Dokkumer nieuwe Zijlen met garnalen vissers uit Ouddorp. Aanleggen in Dokkumer Nieuwe Zijlen - De Canicula
De haven in Dokkumer Nieuwe Zijlen met garnalen vissers uit Ouddorp, tussen 1900 en 1960. Bron: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Afdeling Multimedia Rijkswaterstaat

Het indrukwekkende sluizencomplex bestond uit twee spuisluizen en een schutsluis voor de scheepvaart. Inmiddels is de schutsluis niet meer in werking. In 1969 werd 200 meter verderop een nieuwe sluis gebouwd, de Willem Loréslûs. De spuisluizen worden nog steeds gebruikt om overtollig water uit Friesland te spuien.

Aanleggen in Dokkumer Nieuwe Zijlen / Het indrukwekkende oude sluizencomplex van Dokkumer Nieuwe Zijlen in de richting van het Lauwersmeer-de Canicula
Het indrukwekkende oude sluizencomplex van Dokkumer Nieuwe Zijlen gefotografeerd in de richting van het Lauwersmeer

Dokkumer Nieuwe Zijlen ligt aan de Staandemastroute tussen het IJsselmeer en de Waddenzee. Achter de sluis begint het Nationaal Park Lauwersmeer, een natuurgebied waar je je uitstekend kunt vermaken met bijvoorbeeld wandelen, fietsen of varen. Landschapsbeheer Friesland heeft zelfs een historisch wandelpad opnieuw uitgezet  dat deels langs het Dokkumer Diep loopt.

Aanleggen in Dokkumer Nieuwe Zijlen - De Canicula
In de verte ligt jachthaven Lunegat met zo’n 400 ligplaatsen. De foto is genomen in de richting van het Lauwersmeer 

“Dus jullie zijn zandhazen”, lachte de havenmeester toen ze begreep dat we uit Drenthe kwamen.

Aanleggen in Dokkumer Nieuwe Zijlen

Vanaf jachthaven Lunegat is het een klein kwartiertje lopen naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. De jachthaven is enorm. Ga eerst naar de wc voordat je de havenmeesteres opzoekt. Hoewel er geen winkels in de buurt zijn en Dokkumer Nieuwe Zijlen ongeveer tien huizen telt, zijn er maar liefst twee restaurants. Je hoeft dus niet te verhongeren. Er zijn ook een aantal aanmeerplaatsen mét walstroom langs het Dokkumer Diep vlak voor Dokkumer Nieuwe Zijlen (als je vanuit Dokkum komt).

Het jachthavenscorelijstje:

  • Sanitair: gebouw bij invaart haven uitstekend.
  • Privacy: helemaal goed
  • Winkels: niet in de buurt
  • Voeten in het gras: dat kan
  • Wifi: ja
  • Schaduw: op sommige plekken wel
  • Geluidsoverlast: niet. Heerlijk rustig plekje
  • Havenmeesteres: zeer vriendelijk

We komen langs Dokkumer Nieuwe Zijlen op onze vaartocht over het Lauwersmeer naar Zoutkamp.

De video van een stukje van die vaartocht.

Mooie aanlegplaatsen in de buurt bekijken? (meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina) 

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Dokkumer Nieuwe Zijlen leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018