Zoutkamp ligt op een strategische plek aan de monding van het Reitdiep, vroeger de enige vaarweg naar Groningen. Daardoor was het eeuwenlang een militaire vesting. Nadat alle oorlogen waren uitgewoed werd Zoutkamp een vissersdorp, maar ook die status raakte het kwijt nadat in 1969 de Lauwerszee werd afgesloten. De vissers verhuisden naar Lauwersoog en Zoutkamp kwijnde weg. Totdat de plaats een grote opknapbeurt kreeg!

De binnenhaven van Zoutkamp naast het Reitdiep
Aanleggen in Zoutkamp

Nu is het een toeristische plek aan de voet van het Nationaal Park Lauwersmeer. Het is leuk liggen in de haven, waar alle voorzieningen te vinden zijn. De supermarkt is op loopafstand aan de Sluisweg. Restaurantjes zijn dichtbij. Je kunt ook aanleggen bij jachthaven ’t Hunzegat even buiten Zoutkamp richting het Lauwersmeer. De jachthaven heeft een goed gesorteerde winkel, waar je ook gasflessen kunt omwisselen. 

De video van onze vaartocht over het Lauwersmeer met aankomst in Zoutkamp

   
Wat is er te doen in Zoutkamp

Bezoek het Visserijmuseum. Het museum is gevestigd in de monumentale Rijksbetonningsloods aan de oude binnenhaven en vertelt de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij.

Je kunt ook een tochtje maken met de historische garnalenkotter ZK 4 uit Zoutkamp door het Reitdiepgebied met de beurtvaart. Een gids van Het Groninger Landschap vaart mee en vertelt meteen van alles over de omgeving. 

Maar het allerleukste om te doen in Zoutkamp is heerlijk zitten op een terras of het bankje bij de haven! Loop daarna even de dijk op om vanaf de Reitdiepbrug richting Groningen of Lauwersmeer te kijken. Voor de brug liggen ook geregeld schepen van de bruine vloot aangemeerd.

Lekker in het aprilzonnetje!
Ha lezer!

De Wateralmanak moet je verplicht aan boord hebben. Koop je de nieuwste versie via deze link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast! (PS Digitaal mag trouwens ook, maar dan moet je wel een oplader bij je hebben, anders ben je alsnog strafbaar…)

 

Naar Ulrum of de Lauwers

Via de Hunsingosluis kun je richting Ulrum varen. Maar je kunt vanuit Zoutkamp nog meer kanten op. Naar Groningen bijvoorbeeld (zie ons Rondje Noord-Nederland) of naar het Lauwersmeer. Een prachtige route is binnendoor via Pieterzijl en Gerkesklooster naar het Prinses Margrietkanaal. Je leest de beschrijving in ons Rondje Noord-Friesland. Je komt dan door de Friese sluis, even ten zuiden van Zoutkamp.

Tip: Waarom een stukje Prinses Margrietkanaal ook Kolonelsdiep wordt genoemd lees je hier!

De Friese sluis wordt op afstand bediend

Meer mooie aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Op de kaart onderaan de pagina vind je meer jachthavens. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Zoutkamp leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018 (update juni 2021)