De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie dat Nederland te bieden heeft. We laten dat zien in video’s, op foto’s en in blogs. Laat je inspireren!

Zoutkamp

Zoutkamp ligt aan het Lauwersmeer in het Noorden van Nederland. Tot in 1969 de Lauwerszee werd afgesloten leefde de bevolking vooral van de visserij. Zoutkamp ligt bovendien aan het einde van het Reitdiep, in vroeger tijden de enige vaarverbinding tussen de zee en de stad Groningen. Door die ligging kon Zoutkamp de schepen van en naar de stad Groningen tegenhouden. Om Zoutkamp zijn dan ook heel wat oorlogen gevoerd.

Herenhuis De Batterij in Zoutkamp / Aanleggen in Zoutkamp - De Canicula
Het herenhuis De Batterij uit 1870 werd gebruikt als sluiswachterswoning. De naam dankt het huis aan de plek op de dijk in Zoutkamp, waar vroeger een batterij kanonnen stond opgesteld.
Aanleggen in Zoutkamp

Nu is het vooral een toeristisch plaatsje aan de voet van het Nationaal Park Lauwersmeer. Het is leuk liggen in de haven. De eetgelegenheden zijn dichtbij. Het meest smaakvolle ingrediënt is ongetwijfeld de Hollandse garnaal. Met de vestiging van Heiploeg heeft Zoutkamp de grootste garnalenleverancier van Europa binnen haar grenzen. 

Vanaf de Reitdiepbrug in Zoutkamp / Aanleggen in Zoutkamp - De Canicula
Zicht op Zoutkamp vanaf de Reitdiepbrug
Vlaggetjesdag

Tijdens Pinksteren wordt in Zoutkamp Vlaggetjesdag gevierd. Vlaggetjesdag was vroeger de dag voorafgaand aan de Pinksterdagen waarop vissersschepen met vlaggetjes versierd in de haven lagen. Na de Pinksteren voeren de schepen uit om te gaan vissen op haring. Vlaggetjesdag wordt op meerdere plaatsen in Nederland gevierd. Bij mijn weten is Zoutkamp de enige plek met een heuse Garnalenkoningin

Video van onze vaartocht over het Lauwersmeer met aankomst in Zoutkamp

Wat is er te doen in Zoutkamp

Je kunt het Visserijmuseum Zoutkamp bezoeken. Het museum is gevestigd in de monumentale Rijksbetonningsloods aan de oude binnenhaven. Het museum vertelt de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij.

Je kunt ook een tochtje maken met de historische garnalenkotter ZK 4 uit Zoutkamp door het Reitdiepgebied met de beurtvaart. Een gids van Het Groninger Landschap vaart mee en vertelt meteen van alles over de omgeving. 

Maar het allerleukste om te doen in Zoutkamp is heerlijk zitten op een terras of het bankje bij de haven! Loop daarna even de dijk op om vanaf de Reitdiepbrug richting Groningen of Lauwersmeer te kijken. Voor de brug liggen ook geregeld schepen van de bruine vloot aangemeerd.

Op de bank in Zoutkamp / Aanleggen in Zoutkamp - De Canicula
Op de ‘leugenbank’ in Zoutkamp, lekker in het aprilzonnetje…
Het jachthaven scorelijstje:
  • Sanitair: Zit even verderop in de dijk. We zijn er niet geweest…
  • Privacy: prima
  • Wifi: ben ik vergeten.
  • De supermarkt is plm 500 meter ver
  • Schaduw: niet
  • Havenmeester: niet gezien. Je moet betalen bij restaurant ZK86
  • Blote voeten in het gras: nee
  • Geluidsoverlast: niet geconstateerd

Even verderop richting het Lauwersmeer zit jachthaven ’t Hunzegat. Bij de jachthaven hoort een uitstekende winkel, waar je gasflessen kunt omwisselen en andere praktische zaken kunt krijgen. 

Zoutkamp, zicht op het Lauwersmeer / Aanleggen in Zoutkamp - De Canicula
Vanaf de dijk bij Zoutkamp, zicht op het Lauwersmeer

Je komt door Zoutkamp tijdens de Canicula-vaarroutes Rondje Noord-Friesland en Rondje Noord-Nederland. Klik op de afbeelding voor de routebeschrijving.

Meer mooie aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Op de kaart onderaan de pagina vind je meer jachthavens. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Zoutkamp leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018