Eén van de Friese elf steden. Een vestingstad met prachtig bewaard bolwerk. Zeehaven tot 1729. En vestigingsplaats van de Friese admiraliteit tot 1645. Het verhaal van Bonifatius: Dokkum heeft een rijke geschiedenis. Je ziet het terug als je er doorheen vaart. Monumentale panden staan rond de binnenhaven. 

Stadhuis Dokkum / Aanleggen in Dokkum - De Canicula
Links het stadhuis van Dokkum. De brug is H 24. Je mag met de boot overal liggen
Aanleggen in Dokkum

In Dokkum mag je overal aanleggen. Walstroom gaat via de app AanUit.net, of contant via de havenmeester. De dichtstbijzijnde supermarkt zit even buiten de vestingwal aan de Hantumerweg.  

Wil je verder varen en is jouw boot hoger dan 2.45 meter dan kun je niet dwars door Dokkum. Hou dan na de Altenabrug stuurboord aan en ga via de Sudergracht en de Woudpoortsgracht onder de beweegbare Woudpoortbrug door naar het Dokkumer Grootdiep.

In deze video varen we vanuit Berlikum en over de Dokkumer Ee dwars door Dokkum

Wat is er te doen in Dokkum

Dokkum is vooral bekend van de missionaris Bonifatius die er in 754 zou zijn gedood door heidense Friezen. Inmiddels wordt aan dit verhaal getwijfeld. Volgens sommige deskundigen bestond Dokkum nog helemaal niet in 754. Als de deskundigen gelijk hebben is Dokkum zijn meest geruchtmakende historische moordzaak kwijt. Dat doen we Dokkum niet aan… de eerste tip is dan ook:

De Bonifatiuskapel. Ben je er een beetje gevoelig voor, dan kun je daar de bron bezoeken die sinds 1990 wonderen schijnt te verrichten. 

Dokkum is trots op z’n bolwerk. Maak een stadswandeling over de vestingwallen. In juli, augustus en september kun je elke woensdag om 14.00 uur terecht bij de stadsgids bij Museum Dokkum. Kost 5 euro pp.

In het gebouw van de Friese admiraliteit is nu Museum Dokkum gevestigd. Je kunt er van alles vinden over de geschiedenis van Dokkum en natuurlijk ook alles over Bonifatius. 
 
In dit gebouw was ooit de Friese Admiraliteit gevestigd / Aanleggen in Dokkum - De Canicula
Locatie van de werf van de Friese Admiraliteit, verantwoordelijk voor het uitrusten en bemannen van schepen
   
Nieuwe oude vaarverbinding

Al een paar jaar wordt gewerkt aan het bevaarbaar maken van de Súd Ie (Zuider Ee). De eerste boten moeten in 2019 via deze oude vaarverbinding via Oostmahorn naar het Lauwersmeer kunnen varen. [Update: het schiet niet echt op. Inmiddels is het 2021 geworden.]

Ha lezer!

De droneopnames in onze video’s maken we met een DJI Mavic Air. Dit is een kleinere en lichtere versie. Als je ‘m koopt via onderstaande link krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

 

Je komt door Dokkum tijdens de Canicula-vaarroutes Rondje Noord-Friesland en Rondje Noord-Nederland. Klik op de afbeelding voor de routebeschrijving.

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken?  (meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina)

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Dokkum leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018