De hoofdstad van Friesland ligt als een spin in het waterwegenweb. Vanuit het westen en het oosten is de stad bereikbaar via het Van Harinxmakanaal, vanuit het zuiden via de Swette/Sneeker Trekvaart en de Wergeaster Feart en vanuit het Noorden over de Dokkumer Ee en de Bonkevaart.

Aanleggen in de Prinsentuin in Leeuwarden

Leeuwarden is heel geschikt om een paar dagen over te blijven. De stad heeft een mooi historisch centrum, veel monumentale panden hebben een link met de Friese Nassaus, de voorvaderen van onze koninklijke familie. Wij leggen de Canicula aan in de Prinsentuin. Hier zijn alle voorzieningen aanwezig. Je moet betalen met de jachthavenbetaalkaart. Deze aanlegplek wordt beschouwd als een van de mooiste van Nederland. Of het de rustigste is valt te betwijfelen. We zien steed vaker meldingen van baldadigheid en zelfs schade aan schepen.

Het symbool van Leeuwarden: de Oldehove
   
Wat is er te doen in Leeuwarden:

Vanuit stadshaven Prinsentuin is het centrum om de hoek. Tijdens de gratis stadswandeling kom je ongetwijfeld langs de volgende highlights:

De Oldehove. Heel vroeger stond op de plek van deze scheve toren een boerderij op een terp, aan de oever van de Middelzee. Later kwamen er nog twee terpen bij. Toen de Middelzee dichtslibde, ontwikkelden de terp-dorpen zich tot de stad Leeuwarden. 

Het Fries Museum trekt steeds meer publiek met spraakmakende exposities. Maar je kunt gelukkig ook nog gewoon het zwaard van Grutte Pier bekijken. Grutte Pier is hét symbool van de Friese vrijheidsstrijd. Kijk vooral even op de inspirerende website van het Fries Museum.  

Loop eens binnen in stadspaleis Het Princessehof . Een van de eerste bewoners was Marijke Meu, een voorouder van koning Willem-Alexander en een hartstochtelijk verzamelaarster van keramiek. Dat zie je terug in de collectie.

In Stadspaleis Het Princessehof zit nu een keramiekmuseum.

Je komt door Leeuwarden tijdens de vaarroutes Rondje Noord-Friesland en Rondje Noord-Nederland. Van veel van onze vaartochten hebben we video’s gemaakt. Ze zijn te bekijken op YouTube via onderstaande link. Vind je ze leuk? Abonneer je dan op ons YouTubekanaal, dat is helemaal gratis.

Ha lezer!

Mocht je toevallig iets willen kopen bij Bol.com, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

ReizenReizen
 

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Onderaan de pagina vind je meer jachthavens. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

We hopen dat je de informatie over Leeuwarden leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018 [update 2022]