Vanuit het westen is de stad bereikbaar via het Van Harinxmakanaal en de Harlinger vaart, vanuit het zuiden via de Swette/Sneeker Trekvaart en de Wergeaster Feart. Vanuit het oosten kom je ook binnen via het Van Harinxmakanaal en vanuit het Noorden over de Dokkumer Ee en de Bonkevaart.

Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden / Aanleggen in Leeuwarden - De Canicula
Het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden
Aanleggen in de Prinsentuin in Leeuwarden

Leeuwarden is heel geschikt om een paar dagen over te blijven. De stad heeft een mooi historisch centrum. Veel monumentale panden hebben een link met de Friese Nassaus, de voorvaderen van ons Koninklijk Huis. Wij leggen de Canicula aan in de Prinsentuin. Deze aanlegplek wordt beschouwd als een van de mooiste van Nederland!

Oldehove Leeuwarden / Aanleggen in Leeuwarden- De Canicula
In stadshaven Prinsentuin zijn alle voorzieningen aanwezig. Je moet betalen met de jachthavenbetaalkaart. Op de achtergrond het symbool van Leeuwarden: de Oldehove
Wat is er te doen in Leeuwarden:

Vanuit stadshaven Prinsentuin is het centrum om de hoek. Tijdens de gratis stadswandeling kom je ongetwijfeld langs de volgende highlights:

De Oldehove. Heel vroeger stond op de plek van deze scheve toren een boerderij op een terp, aan de oever van de Middelzee. Later kwamen er nog twee terpen bij. Toen de Middelzee dichtslibde, ontwikkelden de terp-dorpen zich tot de stad Leeuwarden. 

Het Fries Museum trekt steeds meer publiek met spraakmakende exposities. Maar je kunt gelukkig ook nog gewoon het zwaard van Grutte Pier bekijken. Grutte Pier is hét symbool van de Friese vrijheidsstrijd. Kijk vooral even op de inspirerende website van het Fries Museum.  

Vanuit de wijde omtrek is-ie te zien: de zwarte Achmeatoren van 114,6 meter. Iedere tweede zaterdag van de maand mag je met de lift naar boven om van het uitzicht te genieten.

Tip extra:  Eén van de eerste bewoners van stadspaleis Het Princessehof was Marijke Meu. Het koosnaampje van Leeuwarden voor de weduwe van Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, voorouder van koning Willem-Alexander. Marijke Meu was een hartstochtelijk verzamelaar van keramiek. In het stadspaleis zit nu Keramiekmuseum Het Princessehof .

Het voormalige stadspaleis van Marijke Meu / Aanleggen in Leeuwarden - De Canicula
Het voormalige stadspaleis van keramiekliefhebsterMarijke Meu. Heel toepasselijk is er nu het Keramiekmuseum gehuisvest

Je komt door Leeuwarden tijdens de vaarroutes Rondje Noord-Friesland en Rondje Noord-Nederland. Klik op de afbeeldingen voor de routebeschrijving.

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Onderaan de pagina vind je meer jachthavens. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Leeuwarden leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018