Grou is een leuk plaatsje, met veel gezellige cafe’s, terrasjes en winkeltjes. Het ligt in het hart van het merengebied Pikmeer, Wide Ie en de Alde Feanen. Het Prinses Margrietkanaal loopt er vlak langs. Vrijwel overal heb je zicht op het water dat Grou aan drie kanten omringt. Door al dat water lag het dorp vroeger heel geïsoleerd, pas in 1842 werd de eerste verharde weg aangelegd.

Aanleggen in Grou - De Canicula
Met de Corsiva sloep aanleggen voor hotel-restaurant Oostergoo. De 13e eeuwse Romaanse Sint-Piterkerk met z’n stoere zadeldaktoren is vanaf het water van verre te zien.
Aanleggen in de passantenhavens van Grou

Grou heeft vier passantenhavens, de Pikmeerhaven, de Hellingshaven, de Nieuwe kade of de Sûderkade. In elke haven zijn sanitaire voorzieningen en water en elektra. De sanitaire voorzieningen zijn te vinden aan de Meersweg naast Het Theehuis, in het centrum onder de Muziektent (op het Halbertsma’s Plein) en in de kelder van het drijvende Zeilcentrum aan de Wilhelminastraat. De havens zijn allemaal op loopafstand van het centrum.

Zicht op het Pikmeer

Ons favoriete plekje met zicht op het Pikmeer is in de gemeentelijke passantenhaven naast watersportbedrijf Anja. De ruime steigers zijn voorzien van water en elektra en er is een tankstation aan het water. Vanaf de jachthaven loop je in een paar minuten naar het centrum.

De Canicula in de avondschemering. Op de achtergrond het Pikmeer
   
Wat is er te doen in Grou?

Skûtsjesilen natuurlijk! Traditiegetrouw begint de eerste wedstrijd van de competitie tussen de platbodems van de Sintrale Komisje Skûtsjesilen SKS in Grou. In de week voorafgaand aan de wedstrijd worden festiviteiten op en rond het water georganiseerd. 

Keer voor even terug naar de tijd van de Koude Oorlog met een bezoek aan de ondergrondse bunkers van de Commandopost Grou van het Museum Bescherming Bevolking

Maak een stadswandeling. Deze is gratis, andere wandelingen zijn tegen betaling te krijgen bij de VVV.

Ga eten in het Theehuis aan het water. Het restaurant brandde in het vroege voorjaar van 2017 volledig uit. Inmiddels staat er een nieuw restaurant, waar je sinds afgelopen voorjaar weer terecht kunt voor een hapje en een drankje.

In deze video maken we vanuit Grou een prachtige vaartocht door Wergea en Wartena

Sint Piter

Wat maakt Grou écht bijzonder? Grou is de enige plaats in Nederland waar het Sint Piterfeest wordt gehouden. Het is te vergelijken met het Sinterklaasfeest, maar wordt niet op 5 december, maar op 21 februari gevierd. Sint Piter is van oorsprong de beschermheilige van vissers en schippers.

Vaartochten in de omgeving

Grou ligt in het hart van een prachtig merengebied, maar je kunt ook leuke tochten maken door de omliggende vaarten en door Nationaal Park de Oude Venen. Bekijk bijvoorbeeld deze route door op de foto te klikken.

Zin in een tochtje door de Alde Feanen?Aanmeren in de buurt? Bekijk ook deze plaatsen!

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Je komt door Grou tijdens de vaarroute Rondje Noord-Nederland. Klik op de foto voor de routebeschrijving.

Varen met de Canicula / Vaarroute Rondje Noord-Nederland

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie/het vaarrondje leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018