De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie dat Nederland te bieden heeft. We laten dat zien in video’s, op foto’s en in blogs. Laat je inspireren!

Akkrum en zijn reuzen

Akkrum is een levendig watersportdorp, bereikbaar uit het zuidwesten via de Meinesleat, uit het noordwesten via de Kromme Knilles en vanuit het oosten via de Boarn. Het dorp is al van afstand herkenbaar door de watertoren. We gaan aanleggen bij jachthaven De Drijfveer aan de Meinesleat. Op een paar minuten lopen zijn de winkels (supermarkt) en restaurantjes. En even buiten Akkrum staan de reuzen Manke Meines en Kromme Knilles…

Aanleggen bij jachthaven de Drijfveer in Akkrum aan de Meinesleat - De Canicula
De Meinesleat richting Akkrum. Vlak voor de brug vind je jachthaven De Drijfveer
Verblind door woede

Manke Meine en Kromme Knilles graven rond het jaar 1400 de sloot, die nu de Boarn wordt genoemd. Bij Akkrum krijgen ze ruzie en graven elk een andere kant op. Manke Meine kan zijn boosheid redelijk beheersen en graaft de kaarsrechte Meinesleat. Kromme Knilles ploegt verblind door woede kriskras door het land. De reuzen staan nog steeds te ruziën langs het water richting Leppe Aquaduct. We mogen ze dankbaar zijn! Dankzij deze reuzen kunnen we nu aanleggen in Akkrum…

Akkrum Manke Meines en Kromme Knilles / aanleggen in Akkrum - De Canicula
Manke Meines en Kromme Knilles zijn de boegbeelden van Akkrum
Terpdorp langs de Boarn

Akkrum is in de vroege Middeleeuwen als terpdorp ontstaan langs de zuidelijke oever van de Boarn. Rond 1900 groeide het vast aan buurdorp Nes. 

Het meest opvallende gebouw is Coopersburg. Het werd gebouwd als oudemannenhuis door de Akkrumer Folkert Harmen Kuipers (1843-1904). Hij had in de Verenigde Staten een vermogen opgebouwd en wilde wat doen voor de arme mensen in zijn geboorteplaats.

Coopersburg Akkrum / aanleggen in Akkrum - De Canicula
Kuipers nam in de Verenigde Staten de naam Cooper aan, vandaar Coopersburg. Het gebouw heeft nu een andere bestemming, maar je kunt op aanvraag nog wel de regentenkamer bezoeken.

Ga je ook aanleggen in Akkrum? Hier het scorelijstje van jachthaven De Drijfveer:

  • Sanitair: goed
  • Privacy: op het eiland langs de Meinesleat prima. Verder boxen
  • Wifi: ja
  • Schaduw: op het eiland langs de Meinesleat
  • Winkels/horeca: op loopafstand
  • Blote voeten: op het eiland langs de Meinesleat
  • Geluidsoverlast: alleen gezelligheidsrumoer
Je komt door Akkrum tijdens de Canicula-vaarroutes:
Tussen Eastermar en Sneek
Tuffend over de Tjonger

Tip: Vanuit Akkrum kun je ook de Turfroute varen. Ga dan over de Boarn richting Gorredijk, of in omgekeerde richting via Heerenveen.  Denk aan de bedieningstijden van de bruggen en sluizen!

Aanmeren in de buurt? Bekijk ook deze aanlegplaatsen!  (meer jachthavens op de kaart onderaan de pagina)

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over aanleggen in Akkrum leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018