Topmodel Doutzen Kroes heeft er gewoond. Dat wist ik niet, maar het zal wel wat opschudding hebben gegeven in het stille Eastermar, stel ik me zo voor. We komen er met de Canicula terecht op onze vaartocht van Zoutkamp over de Lauwers via Munnekezijl, Visvliet en Gerkesklooster via het oude Kolonelsdiep, ook Prinses Margrietkanaal genoemd.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Eastermar
Een piepklein huisje langs de Kolonelsvaart tussen Gerkesklooster en Kootstertille
Aanleggen in Eastermar

Eastermar ligt aan De Lits tussen het Bergumermeer en De Leijen. Het Bergumermeer is een populair watersportgebied met verschillende jachthavens. De Lits is onderdeel van de Lits-Lauwersmeerroute, geschikt voor motorboten met een hoogte van 2.90 meter en een diepgang van 1.50 meter. Eastermar is een pittoresk plaatsje. De inwoners worden ook wel “broekophâlders” genoemd.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Eastermar
Het beeld van de Broekophouder, gemaakt door kunstenaar Aizo Betten, staat op Het Breed, midden in het dorp

Wat broekophouder betekent is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk verwijst het naar de vroegere armoede. Maar het kan ook zijn dat het te maken heeft met de eigenzinnigheid van de bewoners. Sommige mensen denken ook dat het gaat om de zeilterm broek, een loshangende vouw in het grootzeil die ontstond als de schipper het zeil van onderen wat liet ophijsen om te zien hoe hij moest zeilen. 

Het dorp heeft een mooie jachthaven (De Lits), winkels en veel restaurantjes. De naastgelegen passantenhaven De Komerk is in 2011 door de luisteraars van Omrop Fryslan uitgeroepen tot beste passantenhaven van Friesland. Het is een fijne uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten.

Het jachthaven-scorelijstje van jachthaven De Lits:

  • Sanitair: sober en niet winddicht
  • Privacy: Prima
  • Wifi: niet
  • Schaduw: niet
  • Winkels: plm 500 meter lopen
  • Havenmeester: prima
  • Blote voeten in het gras? Kan
  • Geluidsoverlast: niet

Eastermar is eindpunt van de Canicula-vaarroute Zoutkamp naar het Bergumermeer en startpunt van de tocht Tussen Eastermar en Sneek. In deze video varen we het stukje tussen Visvliet en het Prinses Margrietkanaal.

Aanlegplaatsen in de omgeving bekijken?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!