Topmodel Doutzen Kroes heeft er gewoond. Dat wisten we niet, maar het zal wel wat opschudding hebben gegeven in het stille Eastermar, stellen we ons zo voor. We komen er met de Canicula terecht tijdens ons Rondje Noord-Friesland, waarbij we vanuit Zoutkamp over de Lauwers en het Prinses Margrietkanaal naar het Bergumermeer zijn gevaren.

Aanleggen in Eastermar

Eastermar ligt aan het riviertje de Lits tussen het Bergumermeer en De Leijen. Behalve in jachthaven De Lits kun je ook aanleggen in passantenhaven De Komerk. Beide jachthavens hebben alle voorzieningen en liggen op loopafstand van het centrum, waar je winkels, restaurants en een supermarkt aantreft. Het is een fijne uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten.

Eastermar is eindpunt van de Canicula-vaarroute Zoutkamp naar het Bergumermeer en startpunt van de tocht Tussen Eastermar en Sneek

De inwoners werden ook wel “broekophâlders” genoemd, waarom weet niemand meer precies…
   
Ha lezer!

Mocht je toevallig iets willen kopen bij Bol.com, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

ReizenReizen
 

Broekophouders

Eastermar is een pittoresk plaatsje. De inwoners werden ook wel broekophouders genoemd, zoals je kunt zien aan het kunstwerk middenin het dorp. Wat het betekent is niet helemaal duidelijk. Mogelijk verwijst het naar de vroegere armoede, maar het kan ook te maken hebben met de vermeende eigenzinnigheid van de bewoners. Sommige mensen denken dat het gaat om de zeilterm broek, een loshangende vouw in het grootzeil die ontstond als de schipper het zeil van onderen wat liet ophijsen om te zien hoe hij moest zeilen.

Het Bergumermeer is een populair watersportgebied met verschillende jachthavens. De Lits is onderdeel van de Lits-Lauwersmeerroute, geschikt voor motorboten met een hoogte van 2.90 meter en een diepgang van 1.50 meter. 

In deze video varen we over het Bergumermeer langs Eastermar en Opeinde naar de Oude Venen

Aanlegplaatsen in de omgeving bekijken?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Marieke, juni 2021