We hadden het écht nooit zelf bedacht: aanleggen in Den Helder. Maar dankzij de volhardende sluiswachter John, besluiten we toch eens over de kaarsrechte kanalen naar het hoofdeinde van Nederland te varen. En we krijgen er geen spijt van, integendeel! Jachthaven Willemsoord is ons doel, gelegen in de voormalige scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine.

Jachthaven Willemsoord, in de historische marinewerf
Hoe kom je er?

Dat vroegen wij ons ook af. Het ziet er wat ingewikkeld uit op de waterkaart. Uiteindelijk valt het allemaal reuze mee. We leggen het uit in deze video. Waar je voorlopig wel rekening mee moet blijven houden is dat er volop gewerkt wordt aan een betere bereikbaarheid van de haven en renovatie van de sluizen. De ene keer moet je én door de Koopvaardersschutsluis, het (zoute) Nieuwe Diep en de Zeedoksluis, de andere keer kun je gemakkelijk via de Boerenverdrietsluis. Op deze website staat een handig kaartje én uitleg over de werkzaamheden.

In deze video varen we van Medemblik naar Den Helder en legt Pieter uit hoe we naar jachthaven Willemsoord varen

Bekijk ook: Aanleggen in Medemblik

Aanleggen in Den Helder

Meteen na het invaren van Den Helder kun je aanmeren bij WSC Breewijd, of even verder bij de Marine Watersportvereniging, of daar weer naast bij de Watersportvereniging HWN. En dan heb je ook nog de Koninklijke Marine Jacht Club, in de Nieuwe Haven, waar ook “niet defensie passanten” welkom zijn volgens de website.

   
Boerenverdriet

Wij varen door de openstaande Boerenverdrietsluis (iets met boeren die verdrietig waren dat er zout water naar binnen stroomde) naar jachthaven Willemsoord, prachtig gelegen in de voormalige onderhoudswerf van de Koninklijke Marine. De jachthaven heeft als motto ‘De thuishaven waar u ontspant en wij ontzorgen’, nou dat klopt helemaal. Een probleem met ons sanitair werd heel snel en doeltreffend opgelost! Alle voorzieningen zijn aanwezig, de supermarkt is op loopafstand in winkelcentrum de Kroonpassage.

Lees ook: onze vaarroute kris-kras door Noord-Holland

Marinestad

Sinds Napoleon in 1811 de kustplaats aanwees als dé marinebasis van Nederland is Den Helder onze marinestad. Tot 1990 was Willemsoord de onderhoudswerf van de fregatten, onderzeeboten, patrouilleschepen en mijnenjagers. Daarna verhuisde de marinewerf naar de naastgelegen Nieuwe Haven. Voor de oude werf, het met hand- en paardenkracht uitgegraven ‘natte’ dok, ‘droge’ dok én de omliggende gebouwen, moest een nieuwe bestemming worden gevonden. En dat is gelukt.

De Hr.MS. Bonaire is het oudste nog bestaande marineschip dat in Nederland is gebouwd
Historische vaartuigen

Het is een cultureel kwartier geworden met restaurants, winkels, een casino en een bioscoop. Maar ook vol marinehistorie, want in het voormalige ‘natte dok’ ligt jachthaven Willemsoord, in het oude ‘droge dok’ het schroefstoomschip de Zr. Ms. Bonaire uit 1877 en als je de haven binnenvaart zie je de blikvangers van het Marinemuseum al liggen: de Schorpioen en de Abraham Crijnssen. Neem beslist een kijkje in dit museum als je net als wij van boten houdt! En in de grachten rond het werfcomplex liggen tientallen historische vaartuigen afgemeerd.

In de Museumhaven en in de grachten liggen tientallen nautische monumenten
   
Bombardementen

Van de oorspronkelijke bebouwing van Den Helder is niet veel overgebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers de marinebasis in gebruik, waardoor de stad geregeld werd gebombardeerd door de geallieerden. Den Helder werd zelfs de meest gebombardeerde stad van Nederland. De binnenstad is de afgelopen jaren grondig opgeknapt, waarbij het voormalige werfcomplex een belangrijke publiekstrekker is geworden.

Het Marinecomplex tussen 1920 en 1940 . Foto: NIMH
Wat is er te doen in Den Helder

Natuurlijk krijg je hier alleen maar tips die te maken hebben met boten. Het zal je niet verbazen dat we het Marinemuseum aanprijzen. Je bent gemakkelijk ruim drie uur onder de pannen met het bekijken van de marinehistorie van Nederland. En stap daarna ‘échte’ schepen binnen: de Tonijn, de Schorpioen en de legendarische Abraham Crijnssen!

Aan de zuidkant van het marinecomplex zit het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, genoemd naar de Helderse Mensenredder, die maar liefst vijfhonderd zeelieden uit het water wist te halen. Het museum, aan de zuidkant van Willemsoord, is ook interessant voor kinderen.

Zo’n tien minuten lopen vanaf jachthaven Willemsoord vertrekt de veerboot naar Texel. Het is een klein half uurtje varen naar het eiland, waar je vlak naast de aankomststeiger fietsen kunt huren voor een leuke trip over het eiland. Ga dus vooral even naar Museum Kaap Skil in Oudeschild, waar je de grootste maritieme maquette van de wereld kunt bekijken!

Op de fiets naar Museum Kaap Skil op het Texelse Oudeschild

In deze video varen we naar de Hargervaart in Groet

Lees ook: Aanleggen in Groet

Heb je tips of aanvullingen? We horen het graag!