Al sinds het begin van onze vaaravonturen is het de grootste wens van Pieter: aanleggen in de Hargervaart bij Groet. Maar steeds komt het er niet van. Toegegeven: het Noordhollands Kanaal boven Alkmaar, waar je doorheen moet varen om in Groet te komen, lokt ons niet zo. En we zijn niet de enigen, als we de reacties op ons YouTubekanaal bekijken. Maar het is écht de moeite waard kunnen we inmiddels uit eigen ervaring vertellen!

Aanleggen in de Hargervaart

Watersportvereniging Hargervaart ligt aan de voet van de hoogste duinen van Nederland. Het is met 1800 meter de langste jachthaven van Nederland en volgens de website zelfs een van de oudste. Je kunt afmeren langszij de Hargervaart, meestal is er ruimte genoeg. Je kunt er zelfs een tentje opzetten voor eventuele logees! Er is sanitair en water, maar geen walstroom. De havenmeester zetelt in een cabine aan de kant van Groet, daar is ook de afvalcontainer. Als je ‘pech’ hebt best een eindje lopen! Maar als je daar toch bent, kun je meteen doorlopen naar het strand!

Lees ook: onze vaarroute kris-kras door Noord-Holland

In deze video kun je onze vaartocht van Den Helder naar WSV Hargervaart bij Groet bekijken

Lees ook: Aanleggen in Den Helder

Groet en de Schoorlse Duinen

Het plaatsje Groet ligt zo’n beetje om de hoek van de Hargervaart. Er zijn diverse restaurants, een viskraam, een supermarkt, een fietsverhuur én het opvallende witte kerkje, bovenop een terp. Grenzend aan Groet liggen de Schoorlse Duinen, de hoogste duinen van Nederland, met dichte bossen en heidevelden, bijzondere vogels en zeldzame planten als de bijzondere dennenorchis, die je alleen in juni en juli kunt spotten.

Langs de Hargervaart kun je langs het gras aanleggen. Deze foto is genomen in noordelijke richting met links naast de windmolens het Noordhollands Kanaal.
   
Wandelen in Groet

In Groet kun je wandelend alle kanten op. Wij gingen over de oude Heereweg door de duinen naar het strandpaviljoen in Hargen aan zee. Maar je kunt ook naar het hoogste duin van Groet (55,5 meter) aan de Klimweg. En hier vind je het serieuzere wandelwerk. Het startpunt is tussen Hargen en Groet.

Je kunt naar hartelust wandelen in de Schoorlse Duinen

Lees ook: Aanleggen in Alkmaar

Lees ook: Aanleggen in De Rijp

In deze video varen we van Schagen naar De Rijp in de Eilandspolder

Vind je de video’s leuk? Je kunt je hier gratis abonneren op ons kanaal, dan zie je de nieuwste video’s het eerst!

Heb je tips of aanvullingen? We horen het graag!

Marieke, Assen november 2021