De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie dat Nederland te bieden heeft. We laten dat zien in video’s, op foto’s en in blogs. Laat je inspireren!

Ga beslist de kaasmarkt bekijken! Zo leuk!

vertellen de beheerders van het eilandje de Nes in het Alkmaardermeer. Maar we zijn weer eens te laat: als wij aankomen is de markt al lang en breed opgebroken. Toch vermaken we ons prima in Alkmaar. Een indrukwekkende stad! En die kaasmarkt is een goede reden om terug te komen!

Alkmaar de Waag / Aanleggen in Alkmaar - De Canicula
Zicht op de Waag
Aanleggen in Alkmaar

Onze ligplaats is niet erg indrukwekkend: we liggen voor het politiebureau aan de Kanaalkade. Achter de Ringersbrug zijn mooiere plaatsen, maar als wij er voorbij varen lijkt dat erg vol. Maakt niet uit. We vinden nog net een plekje en liggen prima voor het weekeinde, waarin erg veel regen wordt voorspeld.

Onze ligplaats voor het politiebureau aan de Kanaalkade
   

Vreugde en verdriet: Het Noordhollands Kanaal

We varen Alkmaar binnen via het Noordhollands Kanaal. Gegraven door onze eigen Kanalenkoning Willem I in 1824. Het kanaal moest en zou dwars door de stad komen, in de hoop dat de schippers hun goeie geld in Alkmaar zouden uitgeven. Dat gebeurde helaas niet en de inwoners zaten met bruggen en pontjes opgescheept. Maar wij watersporters zijn blij met deze vaart dwars door de stad!

Vraag je je net als wij af wat er op de gevel van de Waag staat? Het betekent ongeveer: “Moed en kracht schonken regering en burgerij van Alkmaar het verloren waagrecht terug”. Dat zat zo: Alkmaar moest voor het lucratieve waagrecht belasting betalen aan de Spaanse Filips II, heer der Nederlanden. Dat Nederland uiteindelijk van Spanje werd verlost was voor een groot deel te danken aan de dappere inwoners van Alkmaar. Willem van Oranje was zo dankbaar dat de inwoners van Alkmaar het waagrecht terug mochten kopen. 

Waag Alkmaar / Aanleggen in Alkmaar - De Canicula
Het imposante Waaggebouw in Alkmaar
Wat is er te doen in Alkmaar

Heb je net als wij de kaasmarkt op vrijdagmorgen gemist? Sinds dit jaar is het kaasspektakel in de zomermaanden af en toe ook op dinsdagavond te zien. Check deze link!

Alkmaar telt 22 lage bruggen. Een vaartocht door de stad kun je dan ook wel vergeten. Tenzij je een sloep hebt natuurlijk! Of in de rondvaartboot stapt… Bij de VVV kun je kaartjes kopen.

Je kunt ook leuk winkelen in Alkmaar. De stad heeft naast de bekende winkelketens ook veel leuke kleine boetiekjes. Je kunt de kapitein altijd stallen in de Apple-store aan de Payglop. 

Alkmaar Langestraat / Aanleggen in Alkmaar - De Canicula
De Langestraat in Alkmaar
Wil je aanleggen in Alkmaar? Hier een handig overzicht. Geadviseerd wordt altijd even met de havendienst te bellen. Dat wisten wij niet toen we in Alkmaar aan kwamen, maar het lijkt mij een goeie tip!  072-5200014
Meer overnachtingsplaatsen in de buurt bekijken? (Zie ook de kaart onderaan de pagina)
Heb je tips, aanvullingen of wil je jouw ervaring delen? Stuur dan een berichtje!

Ha lezer!

We hopen dat je iets hebt aan de informatie. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op mijn YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, augustus 2018