“Ga beslist de kaasmarkt bekijken! Heel leuk!”, vertellen de beheerders van het eilandje de Nes in het Alkmaardermeer. Maar we zijn weer eens te laat: als wij aankomen is de markt al lang en breed opgebroken. Toch vermaken we ons prima in Alkmaar. Een indrukwekkende stad! En die kaasmarkt is een goede reden om terug te komen!

De Accijnstoren is een markant herkenningspunt. Je mag ernaast aanleggen!
Aanleggen in Alkmaar

Onze ligplaats is niet erg indrukwekkend: we liggen voor het politiebureau aan de Kanaalkade met walstroom en sanitair om de hoek. Achter de Ringersbrug zijn mooiere plaatsen, maar als wij er voorbij varen lijkt dat erg vol. Maakt niet uit. We vinden nog net een plekje en liggen prima voor het weekeinde, waarin erg veel regen wordt voorspeld. Wil je aanleggen in Alkmaar? Hier een handig overzicht. Geadviseerd wordt altijd even met de havendienst te bellen (072-5200014). Dat wisten wij niet toen we de eerste keer in Alkmaar kwamen, maar het lijkt ons een goeie tip!

Lees ook: onze vaarroute kris-kras door Noord-Holland

Onze ligplaats voor het politiebureau aan de Kanaalkade
Wat is er te doen in Alkmaar

Heb je net als wij de kaasmarkt op vrijdagmorgen gemist? Sinds dit jaar is het kaasspektakel in de zomermaanden af en toe ook op dinsdagavond te zien. Check deze link!

Alkmaar telt 22 lage bruggen. Een vaartocht door de stad kun je dan ook wel vergeten. Tenzij je een sloep hebt natuurlijk! Of in de rondvaartboot stapt… Bij de VVV kun je kaartjes kopen.

Je kunt ook leuk winkelen in Alkmaar. De stad heeft naast de bekende winkelketens ook veel leuke kleine boetiekjes. Je kunt de kapitein altijd stallen in de Apple-store aan de Payglop. 

Hier kun je meteen een rondleiding over de kaasmarkt boeken en als je op de afbeelding klikt zie je nog veel meer leuke uitgaanstips!

Alkmaar Langestraat / Aanleggen in Alkmaar - De Canicula
De Langestraat in Alkmaar
Vreugde en verdriet: Het Noordhollands Kanaal

We varen Alkmaar binnen via het Noordhollands Kanaal. Gegraven door onze eigen Kanalenkoning Willem I in 1824. Het kanaal moest en zou dwars door de stad komen, in de hoop dat de schippers hun goeie geld in Alkmaar zouden uitgeven. Dat gebeurde helaas niet en de inwoners zaten met bruggen en pontjes opgescheept. Maar wij watersporters zijn blij met deze vaart dwars door de stad!

Lees ook: Vijf redenen om wél over het Noordhollands kanaal (boven Alkmaar) te varen

In deze video varen we vanuit Schagen langs een voormalig Zuiderzeestadje en Alkmaar naar De Rijp bij de Eilandspolder

Wat staat er op de Waag?

Vraag je je net als wij af wat er op de gevel van de Waag staat? Het betekent ongeveer: “Moed en kracht schonken regering en burgerij van Alkmaar het verloren waagrecht terug”. Dat zat zo: Alkmaar moest voor het lucratieve waagrecht belasting betalen aan de Spaanse Filips II, heer der Nederlanden. Dat Nederland uiteindelijk van Spanje werd verlost was voor een groot deel te danken aan de dappere inwoners van Alkmaar. Willem van Oranje was zo dankbaar dat de inwoners van Alkmaar het waagrecht terug mochten kopen. 

Alkmaar heeft een bijzonder mooi centrum en een fantastisch Waaggebouw

Meer overnachtingsplaatsen in de buurt bekijken? (Zie ook de kaart onderaan de pagina)

Heb je tips, aanvullingen of wil je jouw ervaring delen? Stuur ons een berichtje! 

Ha lezer!

We hopen dat je iets hebt aan de informatie. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, augustus 2018