We komen met de Canicula in Edam terecht na de vaartocht over de Beemsterringvaart, via Purmerend en de Purmerringvaart. We bewaren de bruggentocht (zeven!) door Edam voor de volgende dag en gaan aanleggen voor de Westerbuitenbrug, waar we in konvooi doorheen zullen varen.

Kijk hier voor de bedieningstijden.

Er is nog net ’n plaatsje voor ons vrij, dankzij de buurman die z’n schip wat opschuift
Aanleggen in Edam

Behalve de ligplaatsen voor de Westerbuitenbrug mag je ook aanleggen voorbij de Baanbrug, dat is de zesde, vanaf deze kant gerekend. Er is walstroom op beide plaatsen. Als je niet in het centrum van Edam wilt liggen, dan kun je verder varen voorbij de Kettingbrug en de Zeesluis. Aan bakboord ligt de gemeentelijke passantenhaven van Edam. Aan stuurboord vind je verenigingshaven WSV De Zeevang. Vanaf deze beide havens is het een half uur lopen naar het centrum.

Lees ook: onze vaarroute kris-kras door Noord-Holland

In deze video varen we vanuit De Rijp naar Edam

Lees ook: Aanleggen in De Rijp

   
Klootkaasjes

De voormalige vestingstad Edam heeft een gezellig centrum met monumentale gebouwen als het stadhuis, de Speeltoren en de Waag. In de zeventiende eeuw was Edam dan ook, met Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen, één van de belangrijkste handelssteden van Holland. De Edammer kaas speelde hierbij een hoofdrol. De kazen werden verhandeld voor andere goederen. Vanwege de bolvorm werden de Edammer kaasjes ook wel ‘klootkaasjes’ genoemd.

De kaasmarkt is elke woensdagmorgen in juli en augustus. Vrijwilligers spelen de voormalige handel na. Foto: Wikipedia/Lupo CC BY-SA 3.0
Stad van zeven bruggen

Je passeert maar liefst zeven bruggen tijdens de vaartocht dwars door de stad. Te beginnen bij de Westerbuitenbrug, de Provinciale Brug, de Trambrug, de Kwakelbrug, de Constabelbrug, de Baanbrug en de Kettingbrug.  De Kwakelbrug is houten wipbrug, die pas omhoog gaat na een flinke ruk aan de ketting. De vaartocht door Edam, de ruk aan de ketting en het passeren van de Zeesluis naar het Markermeer: je kunt het allemaal zien in onderstaande video.

In deze video varen we dwars door Edam 

Wat is er te doen in Edam:

Bekijk het portret van Trijntje Keever, met haar 2.54 meter vermoedelijk de langste vrouw van Nederland ooit. Ze werd op kermissen tentoongesteld. Ze is te bewonderen in het Edams Museum in het voormalige Stadhuis aan het Damplein. Daar hangen nog twee mirakelen…

In het eerste stenen koopmanshuis van Edam uit 1550 vind je een zwemmende kelder, een waterdichte gemetselde bak die op het grondwater drijft. Als je er met je voet op duwt voel je de kelder heen-en-weer bewegen. 

Even buiten het centrum (pak de fiets) is een klein heuveltje. Hieronder is een compleet militair fort gebouwd: het Fort bij Edam. Het is onderdeel van de Stelling van Amsterdam die het gebied moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen uit het noorden. 

Het Fort bij Edam is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Foto: Wikipedia/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed CC BY-SA 4.0
Vaartocht door Noord-Holland

Je komt door Edam tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Amsterdam-Edam-Alkmaar-Amsterdam, een afwisselende vaartocht die je vanuit Amsterdam binnendoor over het Noord-Hollands Kanaal, via Monnickendam en het Markermeer naar Edam en vervolgens via Alkmaar terug naar Amsterdam brengt.

Lees ook: Aanleggen op Marken (meer aanlegplaatsen op de kaart onderaan de pagina)

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!