We komen met de Canicula in Edam terecht na een vaartocht vanaf Monnickendam over de Gouwzee en het Markermeer. Het is grijs en grauw. Daardoor zien we de smalle haveningang bijna over het hoofd. Meteen na het binnenvaren van de haven krijg je een scherpe bocht naar bakboord. 

Zeesluis Edam - De Canicula
De Zeesluis in Edam in de richting van het Markermeer. Achter de sluis de masten van de schepen in de buitenhaven
Aanleggen in Edam

Direct aan stuurboord ligt de gemeentelijke passantenhaven van Edam. Aan bakboord vind je verenigingshaven WSV De Zeevang. Vanaf beide havens is het een half uur lopen naar het centrum. Als je liever in het centrum van Edam wilt liggen, moet je door de Zeesluis. De ligplaatsen zijn voor de Baanbrug aan de Nieuwe Haven.

Edam Baanbrug - De Canicula
Bij de ligplaatsen aan de Nieuwe Haven in Edam zijn geen faciliteiten als walstroom en douches.
   
Edammer kaas

De voormalige vestingstad Edam heeft een gezellig centrum met monumentale gebouwen als het stadhuis, de Speeltoren en de Waag. Edam was in de zeventiende eeuw met Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen één van de belangrijkste handelssteden van Holland. De Edammer kaas speelde hierbij een hoofdrol. De bolvormige kazen werden verhandeld voor andere goederen.

Edam Kaaswaag - De Canicula
In de Kaaswaag uit 1778 is een permanente tentoonstelling over de productie van de Edammer kaas te zien. Foto: Vereniging Oud Edam
Edam, Kettingbrug - De Canicula
De Kettingbrug in Edam
Stad van zeven bruggen

Als je door de stad vaart, dan passeer je zeven bruggen, te beginnen met de Kettingbrug. Deze geeft toegang tot de Nieuwe Haven. Daarna komen de Baanbrug, de Constabelbrug, de Kwakelbrug, de Trambrug, de Provinciale Brug en de Westerbuitenbrug. Voor je door kunt varen naar Purmerend moet je om de bocht ook nog door de Jan Koningbrug.

Een korte impressie van de bruggentocht…

Wat is er te doen in Edam:

Bekijk het portret van Trijntje Keever, met haar 2.54 meter vermoedelijk de langste vrouw van Nederland ooit. Ze werd op kermissen tentoongesteld. Ze is te bewonderen in het Edams Museum in het voormalige Stadhuis aan het Damplein. Daar hangen nog twee mirakelen…

In het eerste stenen koopmanshuis van Edam uit 1550 vind je een zwemmende kelder, een waterdichte gemetselde bak die op het grondwater drijft. Als je er met je voet op duwt voel je de kelder heen-en-weer bewegen. 

Even buiten het centrum (pak de fiets) is een klein heuveltje. Hieronder is een compleet militair fort gebouwd: het Fort bij Edam. Het is onderdeel van de Stelling van Amsterdam die het gebied moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen uit het noorden. 

Het Fort van Edam - De Canicula
Het Fort van Edam valt nauwelijks op in het landschap. Foto: Vereniging Oud Edam
Vaartocht door Noord-Holland

Je komt door Edam tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Amsterdam-Edam-Alkmaar-Amsterdam, een afwisselende vaartocht die je vanuit Amsterdam binnendoor over het Noord-Hollands Kanaal, via Monnickendam en het Markermeer naar Edam en vervolgens via Alkmaar terug naar Amsterdam brengt.

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken? (meer aanlegplaatsen op de kaart onderaan de pagina)

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!