De Overijsselse Vecht staat al jaren op ons verlanglijstje. Dit voorjaar is het eindelijk zover en we worden niet teleurgesteld. De Vecht is een prachtige rivier met oude boerderijen, mooie sluizen en oeverwallen begroeid met brem en fluitenkruid. We krijgen zelfs een beetje een ‘Linge-gevoel’. Kijk maar naar het filmpje!

"Dankjulliewel weer! De Overijsselse Vecht stond al op het lijstje, maar jullie fantastische filmpje geeft absoluut de doorslag! " Nicole Hasselman via Facebook
"Wat een ongelofelijk mooi filmpje. Ik krijg het warm van binnen. En ik zei het al: jullie doen het geweldig ⚓"
Eckhardt Brokmann via Facebook
Heen-en-weer over de Vecht

Je kunt de Overijsselse Vecht op vanaf het Zwartewater tussen Hasselt en Zwolle. Hoewel de rivier zo’n 170 kilometer lang is, kunnen we er maar 30 van bevaren. Na Ommen wordt de regenrivier te ondiep voor de schepen met meer diepgang dan een halve meter en moet je weer terug. De vaartocht tussen het Zwartewater en Ommen duurt, inclusief sluizen, zo’n drie tot vier uur bij 8 á 9 kilometer per uur.

Varen met de Canicula - Varen over de Overijsselse Vecht - Zicht op Ommen
Voorbij de Hessel Mulertbrug in Ommen is het water maar een halve meter diep
Nieuwe sluizen

Kleine schepen met een maximale diepgang van 50 centimeter kunnen wel verder. Bij Junne en Mariënberg wordt gebouwd aan nieuwe sluizen, waardoor je met een sloep, platbodem of kano helemaal naar Duitsland kunt varen. We hebben horen zeggen dat de rivier tot Hardenberg tot een meter diepte wordt uitgebaggerd. Maar of dat waar is?

Varen met de Cancula - Varen over de Overjsselse Vecht - Veerpont Haerst ter hoogte van Zwolle
Veerpont Haerst ter hoogte van Zwolle
Sluizen en pontjes

Onderweg kom je twee sluizen tegen, vlak voor Dalfsen en vlak voor Ommen. Ze worden bediend tussen half negen en half zeven. Tussen twaalf en één wordt er geluncht. Zorg dat je twintig minuten voor sluitingstijd aanwezig bent. Je kunt ook even bellen dat je eraan komt, als het lukt met het andere scheepvaartverkeer wordt de sluis alvast klaargemaakt. Ter hoogte van de Agnietenplas bij Zwolle en tussen Dalfsen en Ommen varen voetveren aan een kabel. 

Sluis Vechterweerd 0529-431843, sluis Vilsteren 06-11904937

Bruggen

De spoorbrug voorbij Zwolle is 4.95 hoog, de Vechtbrug bij Dalfsen is beweegbaar. Vlak voor Zwolle kom je nog de Varsenerbrug H5.18 en in Ommen de Hessel Mulertbrug H3.55 tegen. Voorbij deze brug wordt de diepgang 0.50 meter.

Varen met de Canicula - Varen over de Overijsselse Vecht - Sluis Vilsteren
De sluizen in de Overijsselse Vecht worden met de hand bediend. Dit is sluis Vilsteren
Aanleggen langs de Vecht

Langs de rivier zijn maar weinig aanlegplaatsen. Vrij liggen kan op één aanlegplaats in een meertje even na de snelweg bij Berkum. Op de waterkaart worden ook nog aanlegplaatsen ter hoogte van Zwolle en Ommen aangegeven. Maar voor de eerste plek heb je een loopplank nodig en bij Ommen staat een verbodsbord. Je kunt natuurlijk wel aanleggen in een jachthaven. Die zijn te vinden bij Zwolle (Aqua Nautic), Dalfsen en Ommen.

Moois onderweg

Het pontje in het buurtschap Haerst is het laatste hand getrokken veer in Nederland en staat bekend als het leukste voetveer van Nederland.

Naast het voetveer van Hearst doemt Huize Arnichem op. Dit buitenhuis werd gebouwd in 1829 en heeft veel eigenaren gehad. Jarenlang liepen er vakantievierende paters en fraters rond. Sinds een paar jaar wordt het huis permanent bewoond.

Even voorbij Dalfsen staat kasteel Rechteren. Ooit stond de burcht aan de Vecht, maar die is wat opgeschoven, waardoor het kasteel nu langs een dode rivierarm staat. Toch is het kasteel nog steeds goed te zien vanaf het water. Tenminste, als de bomen nog niet in blad staan… 

Varen met de Canicula - Varen over de Overijsselse Vecht - Kasteel Rechteren
Rechteren is het enige middeleeuwse kasteel in Overijssel dat bewaard is gebleven
Vechtzomp

De waterstand op de Vecht was vroeger in de zomer vaak laag, waardoor de rivier eigenlijk alleen in de winter goed bevaarbaar was. Daarom werden door de schippers dammetjes opgeworpen. Als er genoeg water was verzameld, werd de dam doorgestoken en konden ze weer een stukje verder. Speciaal voor de Overijsselse Vecht werd de ondiepe Vechtzomp gebouwd. In Gramsbergen is een replica gemaakt, waarmee toeristische tochten naar het Duitse Laar worden gemaakt. Ook in Dalfsen wordt een Vechtzomp nagebouwd.

Varen met de Canicula - Varen over de Overijsselse Vecht
Bovenaanzicht van een zomp. Foto: Wikipedia/Rasbak
Sloepvaarders

De Overijsselse Vecht is ook voor sloepvaarders een feestje. Trailerhellingen zijn te vinden bij Zwolle, in de jachthavens van Dalfsen en Ommen en bij Hardenberg. Kijk voor meer info op Trailerhelling.com.

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie leuk vindt! Heb je tips of aanbevelingen? Je kunt ze mailen via onderstaand formulier.