Na de sluis van Vilsteren is het maar een klein stukje varen voordat we kunnen aanleggen aan de Overijsselse Vecht in Ommen. We nemen eerst een kijkje bij de Hessel Mulertbrug, het eindpunt van onze vaartocht. Helaas is het wat winderig en donker, zoals je kunt zien aan de foto. De temperatuur mag ook wel een graadje hoger…

Aanleggen in Ommen aan de Overijsselse Vecht

Omdat de Overijsselse Vecht na de brug te ondiep wordt voor de Canicula, varen we een klein stukje terug naar de passantenhaven. Die is nog erg leeg in deze tijd van het jaar. De haven heeft alle voorzieningen en ligt pal naast het centrum. De supermarkt, winkels en terrassen zijn op steenworp afstand. [Update: als we half juni voorbij komen met de auto ligt de passantenhaven bomvol!]

   
Toeristisch Ommen

Ommen is een toeristische trekpleister aan de Vecht. Je kunt musea bezoeken, winkelen, maar ook gewoon lekker een terrasje pikken. En vooral wandelen en fietsen. De omgeving van Ommen staat bekend om haar natuurschoon. En behalve de buitenplaatsen en landgoederen, die adellijke lieden ook in dit stukje Vechtdal hebben gebouwd, zijn er de bergen!

Varen met de Canicula - Aanleggen in Ommen - De Regge
Tijdens onderstaande landgoederen-wandeling kom je langs de romantische Regge. Foto: Wikipedia/W.Gouwenaar CC0
Wat is er te doen in Ommen

In de molen Den Oord is het Streekmuseum gevestigd, met onder meer een collectie streekklederdrachten. En in het voormalige gemeentehuis aan de Markt zit het Nationaal Tinnen Figurenmuseum, met 120.000 tinnen figuren in alle soorten en maten.

In de omgeving van Ommen zijn drie ‘bergen’, de Besthmenerberg, Archemerberg, en Lemelerberg. Met deze wandeling kom je over de Archemer- en Lemelerberg. Let op: het dichtstbijzijnde startpunt in Giethmen is 4,1 kilometer van de jachthaven in Ommen. Het is handig om een routepuntenkaart te kopen.

De dichtstbijzijnde buitenplaatsen zijn kasteel Eerde, Huize Vilsteren, Huis Archem en aan de rand van Ommen Huize Het Laer. Bekijk Eerde en Het Laer tijdens deze landgoederenwandeling van 10 kilometer. De wandeling begint bij het station van Ommen, dat is 1,1 km vanaf de passantenhaven.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Ommen - Kasteel Eerde
Kasteel Eerde wordt beheerd door Natuurmonumenten. De vereniging heeft deze route uitgezet over het landgoed

In mei maakten we de vaartocht over de Overijsselse Vecht. We hebben er deze video van gemaakt. Kijk maar even mee!

Aanleggen in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je nog veel meer mooie aanlegplaatsen…

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via het formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, juni 2019

En heb je tips of aanvullingen? Mail ons via het reactieformulier

Meer mooie aanlegplaatsen in Nederland