Op onze Facebookpagina Varen met de Canicula wordt ons dringend aangeraden een keertje aan te meren in Hasselt. Daarom gaan we deze keer niet via Genemuiden en de Goot naar de IJssel, maar via Hasselt. Het voormalige Hanzestadje ligt mooi langs het Zwarte Water.

Grote os Sint-Stephanuskerk Hasselt - De Canicula
De Grote of Sint-Stephanuskerk zie je al van verre

Twee jachthavens liggen zo te zien een stukje buiten het centrum, maar je mag ook in de grachten liggen, lezen we op borden langs het water. Dus varen we door.  Dat blijkt een beetje een vergissing…

Grachten

Een beetje. Want aanleggen in de grachten met de hoge kades op deze bloedhete dag is niet echt aantrekkelijk. Maar we hebben nu wel dit prachtige stadje vanaf de Canicula kunnen bekijken! Aanleggen langs de Zwartewater-kade is met deze harde wind geen optie voor ons lichte bootje. We keren dus om en varen een stuk terug over het Zwarte Water naar de andere jachthavens.

Hasselt - De Canicula
Als je vanuit het Noorden komt moet je voor jachthavens De Nadorst en De Molenwaard ruim voor Hasselt bakboord uit (zie de splitsing bovenin de kaart). Wil je aanleggen langs de Kaai of in de grachten, vaar dan gewoon richting grote brug. Foto: Google Maps
   
Grasveld

We kiezen voor jachthaven De Nadorst. Het is een kleine en gezellige verenigingshaven met ligplaatsen om een groot grasveld met speeltoestellen en een zandbak voor de kleintjes. En ja! Met je blote voeten in het gras! Het sanitair is met één douche en twee toiletten wat sober, maar uitstekend in orde. De stroompunten liggen ver uit elkaar, maar de schoonzoon van de havenmeester komt meteen een extra kabel leggen.

Jachthaven De Nadorst Hasselt - De Canicula
Je ziet de rieten kap van het huis van de havenmeester boven de dijk uitsteken. Rechts het dak van het toiletgebouw. Voor de Canicula de stroomhaspel die gebracht wordt om ons van stroom te voorzien
Super op steenworp afstand

Je vindt de havenmeester in een huisje achter de dijk. Vergeet bij het aanmelden niet om douchemunten te vragen! Het centrum van Hasselt is op loop-, de supermarkt op steenworp afstand. De jachthaven is niet geschikt voor schepen langer dan veertien meter. Geen probleem, want vlak naast De Nadorst vind je de wat grotere jachthaven De Molenwaard.

Hasselt Sluisbrug - De Canicula
De Sluisbrug verbindt het vaste land met het zogenoemde Eiland
Hanzestad Hasselt

Het is niet alleen de strategische ligging aan het Zwarte Water die Hasselt in de Hanzetijd welvaart brengt. Ook de aanleg van de Dedemsvaart in 1809 legt de stad geen windeieren. De stadsgrachten zijn de verbinding tussen kanaal en rivier. Ze heten net zoals in Amsterdam Heerengracht, Prinsengracht, Baangracht en Brouwersgracht. De vaart wordt in 1966 gedempt. Hasselt houdt aan het rijke verleden prachtige panden over, zoals het oude raadhuis, de streng-ogende Grote of Sint-Stephanuskerk en de kalkbranderij.

Hasselt Raadhuis - De Canicula
Het voormalige stadhuis is gebouwd in 1550 en is daarmee een van de oudste raadhuizen van Nederland
Wat is er te doen in Hasselt

Allereerst: probeer de zondag te vermijden. Vrijwel alles is gesloten, het kost zelfs (een beetje) moeite om een ijscotentje te vinden op deze zeer zonnige dag.

Maak een stadswandeling. De gidsen van Hasselt voeren je langs alle hoogtepunten uit de historie van de stad. 

Hou je van wapens, bekijk dan de wapencollectie met de grootste verzameling haakbussen van Nederland. Ze zijn te vinden in het oude stadhuis. 

Even buiten het centrum staan de kalkovens, waar schelpkalk werd gemaakt om mee te metselen. In het industriële monument is een museum ingericht.

Hasselt kalkovens - De Canicula
De kalkovens van Hasselt werden sinds 1500 gebruikt. In het schip naast de ovens kun je logeren

Vanuit Hasselt kun je over het Zwarte Water naar Zwartsluis en de meren rond Giethoorn. Richting Zwolle kun je verder over de IJssel. En heb je zin in een heen-en-weertje, dan kun je tussen Hasselt en Zwolle de Overijsselse Vecht op. Bij Ommen kun je niet verder.

Overnachtingsplaatsen in de buurt bekijken?

Meer overnachtingsplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? Geef het aan ons door! Andere watersporters zijn je dankbaar!

Marieke, juli 2018