We maken een vaartocht van Echtenerbrug via Ossenzijl, Giethoorn en Zwartsluis terug naar Echtenerbrug. “Wauw”, denk ik, als we met de sloep langs Vollenhove komen. De gigantische dubbele hallenkerk met daarnaast het oude raadhuis ziet er zo imposant uit dat we meteen de jachthaven binnenvaren om een kijkje te nemen! 

Grote Kerk Vollenhove - de Canicula
De Grote Kerk met het aangebouwde voormalige raadhuis
Aanleggen in Vollenhove

In de passantenhaven van Vollenhove zijn ligplaatsen in de vrije ligboxen aan de steiger. Aan aan de kade kunnen schepen liggen die langer dan tien meter zijn. De toiletvoorzieningen en de wasmachine zijn te vinden in het ronde gebouw aan de kant van de kerk. Het sanitair ziet er uitstekend uit. In het ronde gebouw is ook het kantoor van de havenmeester. De winkels en restaurants zijn dichtbij.

   
Stad der Paleizen

Zo’n 500 jaar geleden was Vollenhove de belangrijkste stad van heel Noord Nederland. Er stonden zo’n twintig grote havezaten. De meeste ervan zijn inmiddels gesloopt, maar er zijn nog vijf in goede staat, waaronder Marxveld en Oldruitenborgh. Landgoed Oldruitenborgh in Vollenhove is inmiddels een chique hotel. De ruïne van kasteel Toutenburg staat in het park ernaast.

Landgoed Oldruitenborgh - De Canicula
Landgoed Oldruitenborgh
   
Wat is er te doen in Vollenhove?

In het Cultureel Historisch Centrum kun je informatie vinden over de geschiedenis van het Land van Vollenhove en de belangrijke rol van de adel en de geestelijkheid. Je kunt er ook wandelroutes en fietsroutes kopen. 

Na enig speurwerk kom ik ook deze gratis fietsroute Hoge Land van Vollenhove tegen. Met 22,7 km misschien een beetje te lang voor bootfietsjes. Als ik op de routekaart kijk denk ik dat de route tussen punt 2 en punt 6 ingekort kan worden.

Je kunt een wandeling maken door het centrum. Je komt langs de historische Grote Kerk en het bijzondere raadhuis met zuilengalerij. Even verderop passeer je havezate Marxveld met z’n ommuurde tuinen. Je kunt gratis door de tuin wandelen.

Je kunt ook een kopje koffie drinken in het voormalige raadhuis van Vollenhove, waar al meer dan honderd jaar stadsherberg, nu restaurant Seidel is gevestigd. 

In deze video varen we vanuit Schokkerhaven langs Vollenhove naar Friesland

Kasteel het Olde Huys

Naast de haven ligt, rond een eilandje, de haven van watersportvereniging Stad-Vollenhove. Op dat eilandje stond in vroeger tijden kasteel het Olde Huys. Het diende als bestuurscentrum, als gevangenis, als ziekenhuis en zelfs als tuchthuis, maar na verloop van tijd raakte het in verval. In 1859 kreeg het eiland nieuwe bewoners.

De huizen van de Schokkers tussen de restanten van het kasteel van Vollenhove. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Schokkers naar Vollenhove

Het waren de bewoners van het nabijgelegen eiland Schokland. Die moesten op last van koning Willem III hun eiland ontruimen, omdat het te klein geworden was om voedsel te verbouwen en vee te kunnen houden. Ze gingen tussen de resten van het kasteel wonen. Inmiddels is de bebouwing gesloopt en vind je alleen nog bomen en gras op dit historische plekje.

Binnenhaven Vollenhove - De Canicula
Het eiland in de oude binnenhaven van Vollenhove. Honderden jaren geleden was het veel groter om ruimte te bieden aan kasteel het Olde Huys

Lees ook: Aanleggen in Schokkerhaven bij Schokland

Aanlegplaatsen in de omgeving bekijken?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!