“Wauw”, denk ik, als we met de sloep langs Vollenhove varen.

De gigantische dubbele hallenkerk met daarnaast het oude raadhuis ziet er zo imposant uit dat we meteen de jachthaven binnen varen om een kijkje te nemen…

Grote Kerk Vollenhove - de Canicula
De Grote Kerk met het aangebouwde voormalige raadhuis

We komen in Vollenhove terecht tijdens onze vaartocht met de Corsiva sloep. We varen een route van Echtenerbrug via Ossenzijl, Giethoorn en Zwartsluis terug naar Echtenerbrug. Vollenhove is een interessant stadje, speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de historie! Hieronder info over Vollenhove mét ons jachthaven-scorelijstje.

Stad der Paleizen

Zo’n 500 jaar geleden was Vollenhove de belangrijkste stad van heel Noord Nederland. Er stonden wel twintig grote huizen van adellijke mensen. De meeste van deze havezaten zijn inmiddels gesloopt. In Vollenhove zijn vijf van deze versterkte huizen overgebleven waaronder Marxveld en Oldruitenborgh. Van de Toutenburg is alleen nog een ruïne over. Landgoed Oldruitenborgh in Vollenhove is nu een chique hotel. In het naastgelegen park is de ruïne van kasteel Toutenburg te vinden.

Landgoed Oldruitenborgh - De Canicula
Landgoed Oldruitenborgh
   

Je mag gratis rondwandelen in de ommuurde tuinen van havezate Marxveld in Vollenhove

havezate Marxveld - De Canicula
Havezate Marxveld
Wat is er te doen in Vollenhove?

In het Cultureel Historisch Centrum kun je informatie vinden over de geschiedenis van het Land van Vollenhove en de belangrijke rol van de adel en de geestelijkheid. Je kunt er ook wandelroutes en fietsroutes kopen. 

Na enig speurwerk kom ik ook deze gratis fietsroute Hoge Land van Vollenhove tegen. Met 22,7 km misschien een beetje te lang voor bootfietsjes. Als ik op de routekaart kijk denk ik dat de route tussen punt 2 en punt 6 ingekort kan worden.

Je kunt een wandeling maken door het centrum. Je komt langs de historische Grote Kerk en het bijzondere raadhuis met zuilengalerij. Even verderop passeer je havezate Marxveld met z’n ommuurde tuinen. Je kunt gratis door de tuin wandelen.

Je kunt ook een kopje koffie drinken in het voormalige raadhuis van Vollenhove, waar al meer dan honderd jaar stadsherberg, nu restaurant Seidel is gevestigd. 

In deze video varen we van Zwartsluis over het Zwartewater en het Kadoelermeer naar Vollenhove.

Kasteel het Olde Huys

Naast de nieuwe haven ligt de historische binnenhaven rond een eilandje. Het ziet er schilderachtig uit. Op dat eilandje stond in vroeger tijden kasteel het Olde Huys.

Kasteel het Olde Huys - De Canicula
Kasteel het Olde Huys

Het kasteel raakte na verloop van tijd in verval en de slotgracht werd eerst een vissershaven, nu ligt het vol met schepen van de Watersportvereniging “Stad-Vollenhove”.

Binnenhaven Vollenhove - De Canicula
Het eiland in de oude binnenhaven van Vollenhove. Honderden jaren geleden was het veel groter om ruimte te bieden aan kasteel het Olde Huys
Toevluchtsoord

In 1859 werd het eiland Schokland in de Zuiderzee ontruimd omdat het niet langer veilig was om er te wonen. Veel Schokkers verhuisden naar Vollenhove om op het eilandje in de haven van Vollenhove te gaan wonen, midden tussen de resten van het kasteel.

Aanleggen in Vollenhove

In de jachthaven van Vollenhove zijn passantenligplaatsen in de vrije ligboxen aan de steiger en aan de kade, voor schepen langer dan tien meter. De toiletvoorzieningen en de wasmachine zijn te vinden in het ronde gebouw aan de kant van de kerk. Het sanitair ziet er uitstekend uit. In het ronde gebouw is ook het kantoor van de havenmeester.

  • Het jachthaven scorelijstje:
  • Sanitair: uitstekend
  • Privacy: je ligt in boxen, dus nauwelijks
  • Wifi: is er wel, maar deed het niet
  • Schaduw: niet
  • Winkels: plm. 500 meter lopen
  • Blote voeten in het gras: nee
  • Geluidsoverlast: niet geconstateerd

Aanlegplaatsen in de omgeving bekijken?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!