De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Laat je inspireren!

Elburg

We komen met de Canicula in Elburg terecht tijdens onze vaartocht van Friesland via Kampen over de Randmeren naar Muiden. Een prachtig stadje dat we echt kunnen aanraden! Hieronder info over Elburg mét ons jachthaven-scorelijstje.

Elburg is een Hanzestadje aan de voormalige Zuiderzee. De stad bestond vooral dankzij de visserij, maar daaraan kwam een abrupt einde toen in 1932 het laatste gat in de Afsluitdijk werd gedicht. Voor veel vissers betekende dat het einde van hun broodwinning. De schepen moesten worden verkocht. Gelukkig zijn er nog een heel aantal bewaard gebleven. Ze liggen op een ereplaats!

Het historisch varend erfgoed van Elburg, de Elburger Botters, liggen op een ereplaats in de haven.

De stad is omringd door muren en de straten liggen nog precies zoals ze in de middeleeuwen bedacht zijn: recht in een vierkant. Je kunt er gezellig winkelen en er zijn een heleboel terrasjes. Op het moment van ons bezoek waren de middenstand en de plaatselijke politiek met elkaar in conflict over de winkelsluiting op zondag. Nu we een jaar later weer in Elburg zijn blijkt dat ze er nog steeds niet uit zijn…

Vischpoort Elburg - De Canicula
De Vischpoort is de enige stadspoort van Elburg die bewaard is gebleven

Vanuit elke hoek van de stad is de Vischpoort te zien.  Een bezoek meer dan waard

De jachthaven van Elburg begint vlak naast het centrum en breidt zich verder uit langs het havenkanaal. Halverwege ligt het nieuwe havenkantoor (2016). De voorzieningen zijn uitstekend. Toch hebben we niet alleen maar fijne herinneringen aan Elburg.  Op de kop van de haven hangt de jeugd rond. Vijftienjarige jongetjes doen een wedstrijdje wie de meeste herrie uit z’n telefoon kan halen.  Wij gaan daar beslist niet nog eens liggen. Gelukkig zijn er meer ligplaatsen vlak bij het centrum! [Update: een jaar later liggen we in een box vlakbij het havenkantoor. Ligt uitstekend en geen geluidsoverlast!]

Hieronder staat een filmpje. Het was een van de eerste filmpjes die ik gemaakt heb en ik zou het nu anders doen. Maar omdat ik het oorspronkelijke materiaal heb weggegooid en het filmpje toch wel een leuke indruk geeft van de stad heb ik ‘m toegevoegd. Misschien kan ik binnenkort vers materiaal draaien.

Bezienswaardigheden in Elburg:

Eén van de mooiste gebouwen van Elburg is het 15e eeuwse Agnietenconvent. In deze laat-gotische panden is nu het Museum en VVV Elburg gevestigd. Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving. 

De Vischpoort (ook te zien in het filmpje) was tot 1592 een verdedigingstoren. Daarna werd er een poort van gemaakt. Vanaf het balkon kun je mooi uitkijken over Elburg en zie je ook de kazematten. De kazematten behoren tot de oudste nog bestaande kanonkelders in Nederland. Zij maakten deel uit van de verdedigingswerken van het stadje Elburg.

In het Muurhuisje aan de Zuiderwalstraat is te zien hoe men met grote gezinnen in klein huisje leefde. In 1392 werd besloten dat binnen een mijl van de stad Elburg niet mocht worden gebouwd. Om alle mensen binnen de stad te kunnen herbergen werden de binnengrachten gedempt en bebouwd. Binnentuinen verdwenen en muurhuisjes verrezen. De muren, die al lang niet meer werden gebruikt, konden op deze manier de huisjes stevigheid geven. 

Muurhuisje Elburg - De Canicula
Een muurhuisje in Elburg, gebouwd tegen de halfronde muurtoren

Rond Elburg kun je ook leuk fietsen en wandelen.

Het jachthaven-scorelijstje:
  • Sanitair: heel goed
  • Privacy: Het is druk op de kade. Verderop langs het kanaal is het rustiger.
  • Wifi: niet
  • Schaduw: niet
  • Winkels: plm 500 meter lopen als je tegen de stad aan ligt.
  • Havenmeester: prima
  • Blote voeten in het gras? Dichtbij de stad niet.
  • Geluidsoverlast: heel erg.
Het regende nogal. Maar gelukkig had dat geen invloed op ons humeur!

Nog meer aanlegplaatsen bekijken? (onderaan de pagina vind je een kaart met nog meer jachthavens)

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!