Bunschoten en Spakenburg zijn aan elkaar gegroeid door nieuwbouwwijken. Daar krijg je in de haven niet zoveel van mee. De jachthaven van WSV De Eendracht ligt in het voormalige Spakenburg, van oudsher een vissersdorp aan de Zuiderzee, nu gelegen aan het Eemmeer.  Opvallend zijn de tientallen botters die in de oude haven liggen.

Spakenburg heeft met Scheepstimmerwerf Nieuwboer aan de oude haven de oudste nog werkende botterwerf van Nederland in huis.
Aanleggen in Spakenburg

Bij het binnenvaren kun je rechtdoor naar de oude haven, maar die is vooral voor de prachtig gerestaureerde botters, de schepen waarmee de Spakenburgse vissers ooit het water opgingen voor hun kostwinning. Wij watersporters kunnen meteen aan bakboord terecht bij de jachthaven van WSV De Eendracht. Met een beetje mazzel mag je langszij het schiereiland vlak voor het havenkantoor liggen, waar je een prachtig uitzicht hebt op de schepen die de haven in- en uitvaren. Maar ook in de boxen is het prima liggen!

Tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Urk kom je door heel Nederland!

UPDATE! Als je nog meer mazzel hebt mag je zelfs in de oude botterhaven aanleggen, net zoals wij afgelopen zomer. Bekijk hier de video!

De Canicula in de boxen van de haven van WSV De Eendracht
   
Het jachthaven-scorelijstje:
  • Prima sanitair. Betaling gaat vis de Jachthavenbetaalkaart (zie onder).
  • Privacy: nauwelijks. Zeker in het hoogseizoen is het smoordruk
  • Winkels: is even lopen. Het is beter om de fiets te pakken
  • Schaduw: niet
  • Havenmeester: uitstekend, we kregen al varend te horen waar we konden aanleggen
  • Blote voeten in het gras: nee
  • Geluidsoverlast: niet geconstateerd.

Tip: De jachthaven heeft een wat afwijkende vuilniscontainer, een grote groene ton met hele kleine openingen. Gooi dus niet in één keer je afval weg, maar doe dat in kleine porties…

In deze video komen we over de Randmeren langs Spakenburg

Wat is er te doen in Spakenburg

Het verschil proeven tussen je eigen boot en een echte Spakenburgse botter? Dat kan hier! Misschien kun je er zelfs een rondleiding aan vast knopen!

Bekijk de historie van Bunschoten-Spakenburg in Museum Spakenburg. Je kunt er niet alleen het visserijverleden bekijken en de blauw- en rode voetbalhistorie, maar natuurlijk ook de echte Spakenburgse klederdracht!

Heel af en toe kun je in Spakenburg nog mensen in klederdracht langs zien lopen. Foto: Zuiderzeecollectie.
Sjutenkerkhof

De botters in de Oude Haven hebben geluk gehad. Veel andere botters verdwenen na de inpoldering van Zuidelijk Flevoland op het Sjutenkerkhof. Lees hier hoe ze daar terechtkwamen.

Info over de Jachthavenbetaalkaart vind je hier.

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken? (Nog meer aanmeerplaatsen op de kaart onderaan de pagina)

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ons een berichtje stuurt!