We komen in Monnickendam terecht na een tocht vanaf de Randmeren via Amsterdam, Broek in Waterland en de Broekervaart. Na het schutten in achtereenvolgens de Waterlandsluis en de Grafelijkheidssluis belanden we in jachthaven Waterland aan de Gouwzee.

Monnickendam haven - De Canicula
De Lange Brug over de haven in Monnickendam
Aanleggen in Monnickendam

In Monnickendam kun je kiezen waar je wilt aanleggen: in de gemeentehaven, in Marina Monnickendam en, zoals wij, in de enorme haven van Jachthaven Waterland. Het sanitair is uitstekend, een jachthavenbetaalkaart verplicht. De wifi doet het goed, er is alleen nauwelijks schaduw te vinden. De winkels zijn op ongeveer vijf minuten loopafstand. 

Lees ook: onze vaarroute kris-kras door Noord-Holland

Met de Monnik op de dam

Monnickendam is een pittoresk plaatsje met een kleine binnenhaven. Aan de haven staat de Waegh. Hier werden vroeger de kazen gekeurd en gewogen. In de stad zijn nog veel gebouwen uit de 17e eeuw te vinden. Het centrum is rond de Middendam. Het kroonjuweel van Monnickendam is de Speeltoren, het enige overblijfsel van een kerk die hier ooit stond.

Monnickendam monnik op de Dam - De Canicula
Eigenlijk wil ik even naast deze monnik op de Middendam gaan zitten. Maar ik vertrouw die grote knots niet helemaal…
   
Wat is er te doen in Monnickendam

Ga naar museum De Speeltoren. Het museum voert je mee door de geschiedenis van Waterland. Daarnaast heeft het museum het valste carrillon van heel Europa. De enthousiaste vrijwilligers vertellen er alles over!

Huur een fiets en maak een rondje Monnickendam-Volendam-Marken-Monnickendam. In Volendam word je met de Volendam Marken Express met fiets en al overgezet. Superleuk om te doen!

In de zomermaanden kun je elke vrijdagavond gratis met een gids op stap. Betaalde rondleidingen zijn er ook.

Maak een wandeling langs de gevelstenen van Monnickendam. Hier de website met de digitale wandeling, een papieren versie is tegen betaling te krijgen bij het VVV Informatiepunt aan de Middendam bij de sluis.

Abonneer je hier gratis op ons youTubekanaal

Gevelstenen

De tientallen bijzondere gevelstenen zijn inderdaad opmerkelijk. Vroeger werden ze gebruikt om te laten zien wie waar woonde of werkte. Na de invoering van de huisnummers verloren de gevelstenen hun functie. In Monnickendam vind je er nog tientallen. Al is dit waarschijnlijk geen historische…

Monnickendam gevelsteen - De Canicula

Palingroker

Bij de Lange Brug over de haven staat het beeld van De Palingroker. Vroeger stond de stad vol met palingrokerijen. Gerookte paling was een echte Monnickendamse delicatesse.

Monnickendam Palingrokerij - De Canicula
De geur van gerookte paling hing als een deken over de stad. Nu zijn er nog maar een of twee rokerijen. De voormalige rokerijen zijn nog te herkennen aan het rijtje kleine schoorstenen op het dak

Video van de wandeling door Monnickendam

Meer mooie jachthavens in de buurt bekijken?

Nog meer aanmeerplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!