We komen met de Canicula vanaf Edam in Purmerend terecht. Langs de oever van rivier De Where liggen keurige passantenplaatsen dichtbij het centrum van de stad.

Ligplaatsen Where Purmerend - De Canicula
De ligplaatsen langs de Where
Aanleggen in Purmerend

Walstroompalen genoeg op de kade. Ze werken alleen met speciale munten die je voor euro’s kunt omwisselen bij het havengebouwtje van de Watersportvereniging Purmerend. Er is een vast watertappunt en er zijn douches en toiletten. Ze zijn ook voor passanten die aan de Beemsterburgwal en het Noordhollands Kanaal liggen.

Lees ook: onze vaarroute kris-kras door Noord-Holland

Het sanitair in het havenkantoor langs de Where
   
Vissersdorp

Purmerend is ontstaan als vissersdorp langs de oevers van de Where. Op het eerste gezicht is het geen opvallend stadje, al zijn de Grote Kerk en het voormalige stadhuis imposante gebouwen. 

Stadhuis, museum Purmerend - De Canicula
In het voormalig stadhuis van Purmerend is nu het gemeentemuseum gehuisvest
Shoppen

Purmerend heeft een gezellig centrum met een uitgebreid winkelbestand. Als het regent kun je overdekt shoppen in winkelcentrum Willem Eggert.

De Kerkstraat in Purmerend met de Grote Kerk op de achtergrond

Abonneer je hier gratis op ons YouTubekanaal

Meer water dan land

Vroeger bestond deze streek uit meer water dan land. Purmerend lag ingeklemd tussen de binnenzeeën Purmer, Schermer en Wijdewormer. Vier eeuwen geleden werden ze drooggelegd. Gelukkig voor ons pleziervaarders bestaan de oude vaarverbindingen nog steeds!

Kaart van Holland door Jacob van Deventer uit ca. 1540 (Westfries Archief, Hoorn)

Wat is er te doen in Purmerend

Pak een terrasje op de Koemarkt, het gezelligste plein van Purmerend. 

Van 1 april tot 1 oktober houdt Het Gilde Purmerend elke zaterdag om 14.00 uur een stadswandeling. Als je wilt kun je zelfs eten tijdens de wandeling!

Wil je liever zonder gids? Op deze website kun je een wandeling downloaden langs de geschiedenis van Purmerend. Dan kom je ook langs de plek waar ooit Slot Purmersteyn heeft gestaan…

Slot Purmersteyn Purmerend - De Canicula
Slot Purmersteyn op een schilderij van Jan van Kessel uit 1664
Slot Purmersteyn

Op veel plaatsen in Purmerend kom je de naam ‘Willem Eggert’ tegen. Wie was deze man? Hij leefde van plm. 1360 tot 1417 en was een schatrijke edelman en bankier. Hij had een hoge positie aan het hof. Als dank voor zijn diensten werd hij door graaf Willem VI van Holland benoemd tot heer van Purmerend en kreeg hij toestemming een kasteel te bouwen. Grappig weetje: Eggert schonk de boomgaard bij zijn huis in Amsterdam als bouwgrond voor de Nieuwe Kerk. Hij is dan ook na zijn dood in de Nieuwe Kerk bijgezet, in de speciaal voor hem gebouwde Eggertkapel. 

Meer aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Op de kaart onderaan de pagina kun je nog meer jachthavens bekijken waar we met de Canicula hebben aangelegd. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!