Op deze tocht vaar je van Sloten via Grou, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Groningen, Assen, Meppel, Zwartsluis en Ossenzijl terug naar Sloten. Het is een rondje van om en nabij anderhalve week. De routes worden in delen weer gegeven. Lees verder onder de kaart.

Varen met de Canicula - Rondje Noord-Nederland

Specs: de tochten duren vier tot vijf uur bij 8 tot 9 kilometer per uur. De laagste vaste brug in het traject is 2.50 meter. Het tochtje naar het Paterswoldsemeer is voor grote schepen niet haalbaar, maar je kunt ook aanleggen langs het Noord-Willemskanaal of doorvaren naar Assen.

Van Sloten naar Grou, Leeuwarden en Dokkum

Op het eerste traject van het Rondje Noord-Nederland varen we over de Langweerder Wielen en de Kromme Knillis naar Grou. In deel 2 komen we door het leuke waterdorp Wergea. Het Van Harinxmakanaal is wat saai, maar de tocht door Leeuwarden maakt veel goed. We vervolgen in deel 3 de tocht over de Bonkevaart via Oudkerk naar vestingstad Dokkum.

   

Via Electra en het Paterswoldsemeer naar Assen

Tijdens deel 4 van deze tocht kom je over het prachtige Lauwersmeer. Halverwege het Reitdiep leggen we aan in Electra. We vervolgen de tocht in deel 5 door de Groningse grachten naar het Paterswoldsemeer. Na een vaartocht door het afwisselende Noord-Drentse landschap komen we aan in de Drentse hoofdstad Assen (6).

 

Van Assen via Dieverbrug naar Zwartsluis

Deel 7: De Drentse Hoofdvaart telt 25 bruggen en zes sluizen. Het duurt dus wel even voordat je er doorheen bent. In Dieverbrug is een mooie passantenhaven aangelegd, maar het allerleukste lig je tussen de brug en de sluis. In deel 8 komen we langs Meppel, maar we laten deze havenstad deze keer links liggen om door te varen naar Zwartsluis. Maar niets houdt je tegen om een stop in te lassen natuurlijk!

   

Van Zwartsluis en Ossenzijl naar Sloten

Deel 9 is het hoogtepunt van de tocht. Je komt door de schilderachtige Arembergergracht, Jonen met z’n pontje en de Kalenbergergracht, één van de mooiste vaarwegen van Nederland! Vanaf Ossenzijl varen we in deel 10 via de Helomavaart naar Echtenerbrug. Daar steken we het Tjeukemeer over. Het duurt dan niet lang meer tot Sloten in zicht is.

Tip: Heb je nog geen zin om een eind te maken aan de vaartocht? Ga dan aan het eind van de Ossenzijlersloot bakboord uit richting Kuinre en eindig de dag in Schoterzijl. Daar lig je in een prachtig haventje én je kunt verdraaid lekker eten bij restaurant ’t Sluisje. Klik op de foto voor de routebeschrijving.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl

Alvast een voorproefje van de tocht bekijken? Dat kan hier! 

Ha lezer!

We hopen dat je het vaarrondje Noord-Nederland leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via onderstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, november 2018

En wil je reageren? Graag!

Info over leuke aanlegplaatsen kun je bekijken door op een bootje te klikken op de kaart.