De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Laat je inspireren!

Vaarroute Rondje Noord-Nederland

Op deze tocht vaar je van Sloten via Grou, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Groningen, Assen, Meppel, Zwartsluis en Ossenzijl terug naar Sloten. Het is een rondje van om en nabij anderhalve week. De routes worden in delen weer gegeven. In deze video geven we je alvast een voorproefje!

Specs: de tochten duren vier tot vijf uur bij 8 tot 9 kilometer per uur. De laagste vaste brug in het traject is 2.50 meter. Het tochtje naar het Paterswoldsemeer is voor grote schepen niet haalbaar, maar je kunt ook aanleggen langs het Noord-Willemskanaal of doorvaren naar Assen. Wil je meer info over de route? Mail dan naar marieke@decanicula.nl

Lees verder onder de kaart

Varen met de Canicula - Rondje Noord-Nederland

Van Sloten naar Grou, Leeuwarden en Dokkum

Op het eerste traject van het Rondje Noord-Nederland varen we over de Langweerder Wielen en de Kromme Knillis naar Grou. In deel twee komen we door het leuke waterdorp Wergea. Het Van Harinxmakanaal is wat saai, maar de tocht door Leeuwarden maakt veel goed. We vervolgen de tocht over de Bonkevaart via Oudkerk naar vestingstad Dokkum.

Via Electra en het Paterswoldsemeer naar Assen

Tijdens deze tocht kom je over het prachtige Lauwersmeer. Halverwege het Reitdiep leggen we aan in Electra. We vervolgen de tocht door de Groningse grachten naar het Paterswoldsemeer. Na een vaartocht door het afwisselende Noord-Drentse landschap komen we aan in de Drentse hoofdstad Assen.

Van Assen via Dieverbrug naar Zwartsluis

De Drentse Hoofdvaart telt 25 bruggen en zes sluizen. Het duurt dus wel even voordat je er doorheen bent. In Dieverbrug is een mooie passantenhaven aangelegd, maar het allerleukste lig je tussen de brug en de sluis. We komen langs Meppel, maar laten deze havenstad deze keer links liggen om door te varen naar Zwartsluis. Maar niets houdt je tegen om een stop in te lassen natuurlijk!

Van Zwartsluis en Ossenzijl naar Sloten

Je komt door de schilderachtige Arembergergracht, Jonen met z’n pontje en de Kalenbergergracht, één van de mooiste vaarwegen van Nederland! Vanaf Ossenzijl varen we via de Helomavaart naar Echtenerbrug. Daar steken we het Tjeukemeer over. Het duurt dan niet lang meer tot Sloten in zicht is.

Tip: Heb je nog geen zin om een eind te maken aan de vaartocht? Ga dan aan het eind van de Ossenzijlersloot bakboord uit richting Kuinre en eindig de dag in Schoterzijl. Daar lig je in een prachtig haventje én je kunt verdraaid lekker eten bij restaurant ’t Sluisje.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl

Aanleggen onderweg? Check deze leuke plaatsen! Meer aanlegplaatsen in Nederland vind je op de kaart onderaan de pagina.

Ha lezer!

We hopen dat je het vaarrondje Noord-Nederland leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, november 2018

En wil je reageren? Graag!