Tijdens deze vaarroute Rondje Noord-Nederland vaar je van Sloten via Grou, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Groningen, Assen, Meppel, Zwartsluis en Ossenzijl terug naar Sloten. Deze vaarroute is 302 kilometer en duurt om en nabij anderhalve week, maar je kunt er natuurlijk net zo lang over doen als je wilt. De route wordt in delen weergegeven, ongeveer hoe we hem zelf hebben gevaren. Per pagina kun je doorklikken naar het volgende traject.

In één minuut!

In deze video hebben we een compilatie gemaakt van alle filmpjes van ons Rondje Noord-Nederland van nog géén minuut. Wil je de langere video’s bekijken? Die staan op de afzonderlijke routepagina’s! 

Specs: de tochten zijn verdeeld in tien trajecten. Ze duren vier tot vijf uur bij 8 tot 9 kilometer per uur. De laagste vaste brug in het traject is 2.50 meter. Het tochtje naar het Paterswoldsemeer is voor grote schepen niet haalbaar  maar je kunt in plaats van door de sluis Nijveensterkolk (4 meter breed, 18.4 meter lang,  1.4 meter drempeldiepte), aan het einde van het Hoornsediep – de toegang naar het Paterwoldsemeer – ook aanleggen langs het Noord-Willemskanaal of meteen doorvaren naar Assen. Dertien sluizen kom je tegen onderweg, ga je ook het Paterswoldsemeer nog op dan moet je ook dat heen-en-weertje erbij optellen.

Lees verder onder de kaart

Varen met de Canicula - Rondje Noord-Nederland

Een vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Download route in Waterkaarten app

Wij gebruiken de Waterkaarten app. Heb jij die app al geïnstalleerd en ben je ingelogd met een actief (proef)abonnement? Sla dan Stap 1 over en ga meteen naar Stap 2 om de route te downloaden. De vaarroute wordt dan automatisch geopend in de Waterkaarten app in de tab ‘Routes’.

Heb je de Waterkaarten app nog niet? Dan kun je de app hieronder downloaden en 7 dagen gratis uitproberen. Download eerst de app (Stap 1) en klik daarna op Stap 2 om de route in je tablet of mobiel te openen.

Met een klik op de banner hieronder kun je nu de vaarroute openen op je tablet of je mobiele telefoon.

De Nijveensterkolksluis is de enige verbinding tussen het Noord-Willemskanaal en het Paterswoldsemeer. Het initiatief voor de sluis werd genomen door de familie Scholten, de eerste landbouwindustriëlen van Nederland en grote liefhebbers van de watersport. Eerst stond er een soort overtoom, die de boten van het meer in het Hoornsediep takelde. De overtoom werd in 1927 vervangen door een sluis.

Rondje Noord-Nederland: van Sloten naar Dokkum

Op het eerste traject van het Rondje Noord-Nederland varen we vanuit Sloten over de Langweerder Wielen en de Kromme Knillis naar Grou. In deel 2 komen we door het leuke waterdorp Wergea. Het Van Harinxmakanaal is wat saai, maar de tocht door Leeuwarden met z’n mooie Prinsentuin en langs de banaanvormige Oldehove maakt veel goed. We vervolgen in deel 3 de tocht over een stuk Elfstedenroute, de Bonkevaart via het kleine plaatsje Oudkerk met z’n zelfbedieningsbrug naar de prachtige vestingstad Dokkum. Inderdaad, de plek waar Bonifacius heel lang geleden werd vermoord. Die gebeurtenis wordt op bijna alle straathoeken herdacht. Geloof je het niet? Ga zelf maar kijken.
 

Verder door Noord-Nederland: via het Lauwersmeer naar Assen

Tijdens deel 4 van dit Rondje Noord-Nederland tocht kom je over het prachtige Lauwersmeer. Het meer dat ooit zee was, maar in 1969 werd afgedamd om de kustlijn korter te maken en zo wateroverlast te voorkomen. Vanaf het Lauwersmeer varen we naar Zoutkamp, de toegang naar het Reitdiep. Halverwege het Reitdiep leggen we aan in Electra, naast het beroemde gemaal met de mooie naam de Waterwolf. We vervolgen de tocht in deel 5 door de Groningse grachten naar het Paterswoldsemeer ten zuiden van de stad Groningen. Na een vaartocht over het nog best jonge Noord-Willemskanaal varen we door het afwisselende Noord-Drentse landschap, waarna we aankomen in de Drentse hoofdstad Assen (6).

Met een klik op de banner kun je je gratis abonneren op ons YouTubekanaal

De Canicula YouTube banner

Dwars door Drenthe: over de Drentse Hoofdvaart

Deel 7: Vanuit Assen varen we door de Drentse Hoofdvaart. Die telt telt 25 bruggen en zes sluizen. Het duurt dus wel even voordat je er doorheen bent. Het valt overigens nog mee, in vroeger tijden waren er nóg meer. Halverwege de vaart ligt Dieverbrug, waar een mooie passantenhaven is aangelegd. Wij adviseren je er vlak voor aan te leggen, tussen de brug en de sluis, aan het gras en met zicht op winkeltjes en terrasjes. In deel 8 komen we langs Meppel, maar we laten deze havenstad deze keer links liggen om door te varen naar Zwartsluis. Maar niets houdt je tegen om een stop in te lassen, want Meppel is beslist een aanrader!

   

Finish Noord-Nederland: via Zwartsluis terug naar Sloten

Deel 9 is zo’n beetje het hoogtepunt van het Rondje Noord-Nederland. Vanuit Zwartsluis varen we door de Arembergergracht, Jonen met z’n pontje en de schilderachtige Kalenbergergracht, één van de mooiste vaarwegen van Nederland! Het is een druk bevaren vaarroute dwars door het natuurgebied de Weerribben-Wieden, maar eentje die je beslist niet mag missen. Vanaf Ossenzijl varen we in deel 10 via de Helomavaart naar Echtenerbrug. Daar steken we het grootste meer van Friesland, het Tjeukemeer over. Het duurt dan niet lang meer tot Sloten in zicht is.

Tip: Heb je nog geen zin om een eind te maken aan de vaartocht? Ga dan aan het eind van de Ossenzijlersloot niet stuurboord, maar bakboord uit richting Kuinre en eindig de dag in Schoterzijl. Daar lig je in een prachtig haventje én je kunt verdraaid lekker eten bij restaurant ’t Sluisje. Klik op de foto voor de routebeschrijving en vergeet niet te reserveren!

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl

 

Marieke, november 2018 [update juli 2023]

En wil je reageren? Graag!

Bootjes-aanlegkaart

Op de hieronder kaart kun je info vinden over vrijwel alle aanlegplaatsen waar we met de Canicula hebben aangemeerd. Je kunt ze bekijken door op de kaart op een bootje te klikken.