Van Ossenzijl naar Sloten

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland. Een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. De tocht tussen Ossenzijl en Sloten is het laatste deel.  

Lees verder onder de kaart

Varen met de Canicula - Vaarroute van Zwartsluis naar Ossenzijl

De vaartocht van Ossenzijl naar Sloten is zeer afwisselend. Je komt langs vlak weidelandschap, door Echtenerbrug en over het enorme Tjeukemeer. Na de brug over de snelweg vaar je over de Grote Brekken. Via het mooie Brandemar bereik je het middeleeuwse vestingstadje Sloten.

Specs: Je komt een sluis tegen met nauwelijks verval. Alle bruggen zijn beweegbaar. Bij de brug in Echtenerbrug moet je tol betalen. Het Tjeukemeer kan bij winderig weer wat spoken.

   

Routebeschrijving: Vaar in noordelijke richting over de Ossenzijlersloot. Bij de splitsing stuurboord uit de Linde op. Na een paar bochten kom je bij de Linthorst Homansluis. Na de Oldetrijnsterbrug (BB) kom je op de Jonkers- of Helomavaart. Dit stuk is op een paar mooie molens na niet echt opwindend.

Als je wat meer tijd hebt kun je vanuit Ossenzijl ook via Schoterzijl naar Echtenerbrug (klik op onderstaande foto). Deze route is helaas niet voor iedereen geschikt gezien brughoogtes (H 2.60) en diepgang (1 meter).

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl

Rechts voor de Linthorst Homansluis kun je aanleggen bij de passantenhaven (met sanitair), ook na de sluis zijn aanmeerplaatsen. Even voorbij de bocht kun je stuurboord uit naar Oldemarkt met twee jachthavens, of een stukje Bovenlinde varen. 

Varen met de Canicula - Vaarroute van Ossenzijl naar Sloten
Poldermolen de Rietvink langs de Helomavaart
Attentie!

Wilde je toevallig toch al iets bij Bol.com kopen, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Select 2021Select 2021
 

Vervolg routebeschrijving: Ga aan het eind van de vaart bakboord uit en vrijwel meteen weer stuurboord uit. Je bent nu op de Pier Christiaanssloot en vaart door het tweelingdorp Delfstrahuizen/Echtenerbrug. Na de betaling van 2 euro mag je de Pier Christiaanbrug passeren en kom je op het Tjeukemeer. Het meer is op veel plaatsen erg ondiep. Je kunt daarom het beste de boeien volgen in westelijke richting.

Varen met de Canicula - vaarroute van Ossenzijl naar Sloten
Het passeren van de Pier Christaanbrug kost 2 euro

Het Tjeukemeer is met 22 vierkante kilometer het grootste binnenwater van Friesland. Het is niet overal even diep, aan de noordoostelijke gedeelte zelfs minder dan een meter. In het meer liggen de eilanden Tsjûkepolle, Marchjepolle en Ganzetippe. Er gaan veel verhalen over verdronken dorpen in het Tjeukemeer. Zo is de kerk van Rohel samen met het kerkhof in het meer verdwenen. Je kunt de grafstenen nog wel voelen op de bodem van het meer. Bron: Wikipedia.

   
Terug in Sloten

Vervolg routebeschrijving: Na het snelwegviaduct en de ophaalbrug in Follega kom je op de Follegasloot en vaar je op de Grote Brekken aan. Steek die recht over (hou de vaargeul aan) en denk daarbij om de binnenvaart, want je doorkruist hier het Prinses Margrietkanaal. Via een paar slootjes bereik je het mooie meertje Brandemar, waar je leuk kunt aanleggen. Voorbij het meertje stuurboord uit en je bereikt Sloten, waar je na de Nieuwe Langebrug het eind- en startpunt van ons Rondje Noord-Nederland bereikt.

Varen met de Canicula - Vaarroute van Ossenzijl naar Sloten
Een eenzaam skutsje op het Brandemar in het vroege voorjaar
Nóg een keertje rond?

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Nederland

Aanleggen in de buurt? Meer mooie aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina.

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de vaarroute tussen Ossenzijl en Sloten leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, oktober 2018