Van Ossenzijl naar Sloten

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland. Een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. De tocht van Ossenzijl naar Sloten is het laatste deel.  

Sloten is een prachtig vestingstadje!

Grootste meer van Friesland

De vaartocht van Ossenzijl naar Sloten is zeer afwisselend. Je komt langs vlak weidelandschap, door Echtenerbrug en over het Tjeukemeer, het grootste meer van Friesland. Na de brug over de snelweg vaar je over de Grote Brekken. Via het mooie Brandemar bereik je het middeleeuwse vestingstadje Sloten.

De Canicula vaarroute rondje Noord Nederland

Specs van Ossenzijl naar Sloten: Je komt een sluis tegen met nauwelijks verval. Alle bruggen zijn beweegbaar. Bij de brug in Echtenerbrug moet je een paar euro’s tol betalen, volgens goede gewoonte in het klompje. Het Tjeukemeer kan bij winderig weer wat spoken.

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

   

Routebeschrijving: Vaar in noordelijke richting over de Ossenzijlersloot. Bij de splitsing stuurboord uit de Linde op. Na een paar bochten kom je bij de Linthorst Homansluis. Na de Oldetrijnsterbrug (BB) kom je op de Jonkers- of Helomavaart. Dit stuk is op een paar mooie molens na niet echt opwindend.

Als je wat meer tijd hebt kun je vanuit Ossenzijl ook via Schoterzijl naar Echtenerbrug (klik op onderstaande foto). Deze route is helaas niet voor iedereen geschikt in verband met de brughoogtes (H 2.60) en diepgang (1 meter).

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl

Rechts voor de Linthorst Homansluis kun je aanleggen bij de passantenhaven (met sanitair), ook na de sluis zijn aanmeerplaatsen. Even voorbij de bocht kun je stuurboord uit naar Oldemarkt met twee jachthavens, of een stukje Bovenlinde varen. 

Varen met de Canicula - Vaarroute van Ossenzijl naar Sloten
Poldermolen de Rietvink langs de Helomavaart
Attentie!

Wilde je toevallig toch al iets bij Bol.com kopen, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Select 2021Select 2021
 

Vervolg routebeschrijving: Ga aan het eind van de vaart bakboord uit en vrijwel meteen weer stuurboord uit. Je bent nu op de Pier Christiaanssloot en vaart door het tweelingdorp Delfstrahuizen/Echtenerbrug. Na de betaling van 3 euro mag je de Pier Christiaanbrug passeren en kom je op het Tjeukemeer. Het meer is op veel plaatsen erg ondiep. Je kunt daarom het beste de boeien volgen in westelijke richting.

Varen met de Canicula - vaarroute van Ossenzijl naar Sloten
Het passeren van de Pier Christaanbrug kost 3 euro

Het Tjeukemeer is met 22 vierkante kilometer het grootste binnenwater van Friesland. Het is niet overal even diep, aan de noordoostelijke gedeelte zelfs minder dan een meter. In het meer liggen de eilanden Tsjûkepolle, Marchjepolle en Ganzetippe. Er gaan veel verhalen over verdronken dorpen in het Tjeukemeer. Zo is de kerk van Rohel samen met het kerkhof in het meer verdwenen. Je kunt de grafstenen nog wel voelen op de bodem van het meer. Bron: Wikipedia.

   
Terug in Sloten

Vervolg routebeschrijving: Na het snelwegviaduct en de ophaalbrug in Follega kom je op de Follegasloot en vaar je op de Grote Brekken aan. Steek die recht over (hou de vaargeul aan) en denk daarbij om de binnenvaart, want je doorkruist hier het Prinses Margrietkanaal. Via een paar slootjes bereik je het mooie meertje Brandemar, waar je leuk kunt aanleggen. Voorbij het meertje stuurboord uit en je bereikt Sloten, waar je na de Nieuwe Langebrug met deze tocht van Ossenzijl naar Sloten het eind- en startpunt van ons Rondje Noord-Nederland bereikt.

Lees ook: Aanleggen in Sloten

Varen met de Canicula - Vaarroute van Ossenzijl naar Sloten
Een eenzaam skutsje op het Brandemar in het vroege voorjaar
Nóg een keertje rond?

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Nederland

Aanleggen in de buurt? Meer mooie aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina.

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Bootjes-aanlegkaart

Op de hieronder kaart kun je info vinden over vrijwel alle aanlegplaatsen waar we met de Canicula hebben aangemeerd. Je kunt ze bekijken door op de kaart op een bootje te klikken.

Ha lezer!

We hopen dat je de vaarroute van Ossenzijl naar Sloten leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, oktober 2018

De Canicula YouTube banner