Dit Rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl voert over de oude rivier de Linde via Kuinre naar de massieve voormalige zeesluis bij Schoterzijl. Leg daar vooral aan in het pittoreske jachthaventje, want je kunt er heerlijk eten. Na Schoterzijl vervolgen we de tocht over de schilderachtige Kuinder of Tjonger en gaan via de Helomavaart terug naar Ossenzijl.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl

Specs Rondje Ossenzijl-Kuinre-Schoterzijl-Ossenzijl: Deze tocht is vanwege de brughoogtes alleen geschikt voor schepen lager dan 2.60 meter en met een maximale diepgang van 1 meter. Je komt twee sluizen tegen, in Kuinre en de Linthorst Homansluis vlak voor Ossenzijl. De tocht duurt ongeveer vier uur bij een snelheid van 8 tot 9 kilometer per uur.

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Download route in Waterkaarten app

Wij gebruiken de Waterkaarten app. Heb jij die app al geïnstalleerd en ben je ingelogd met een actief (proef)abonnement? Sla dan Stap 1 over en ga meteen naar Stap 2 om de route te downloaden. De vaarroute wordt dan automatisch geopend in de Waterkaarten app in de tab ‘Routes’.

Heb je de Waterkaarten app nog niet? Dan kun je de app hieronder downloaden en 7 dagen gratis uitproberen. Download eerst de app (Stap 1) en klik daarna op Stap 2 om de route in je tablet of mobiel te openen.

Waterkaarten App banner 1

Met een klik op de banner hieronder kun je nu de vaarroute openen op je tablet of je mobiele telefoon.

Waterkaarten App 2

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl
De Ossenzijlersloot in noordelijke richting. Aan de rechterkant van het water zijn aanlegplaatsen
Kronkelende rivier

Routebeschrijving: Vaar vanuit Ossenzijl in noordelijke richting over de Ossenzijlersloot. Op de splitsing bakboord uit de Linde op. De rivier kronkelt langs een paar eenzame boerderijen. Ter hoogte van Slijkenburg kun je de Tussenlinde richting Schoterzijl al bijna aanraken, maar tussen beide riviertjes loopt de Slijkenburgerdijk. We varen langs de opvallende, scheefgezakte kapel op het Katholieke kerkhof van Kuinre. Kuinre ligt wat verstild op de landtong tussen de riviertjes de Linde en de Kuinder of Tjonger. Niets wijst erop dat de plaats ooit een levendige havenstad was, gelegen aan de Zuiderzee.

"Mooie tocht, we zijn vertrokken uit Schoterzijl en even aangemeerd bij de drie musketiers in Ossenzijl, geluncht en onze boottocht voortgezet. We hebben deze boottocht gedaan omdat het ons fijn leek om een goede indruk te krijgen van de natuur op het water. Ossenzijl kende ik nog van 45 jaar geleden toen ik als jonge jongen daar op werkkamp was om riet te snijden. Nog bedankt voor het plaatsen van deze tip."<br />
Frans Heinrici via het mailformulier

Lees ook: De slechte kaart van Kuinre

   
Boter en biggen

Kuinre ligt smal, langgerekt en hoog op de dijk tussen het Nieuwe Kanaal en de Linde. De toren van de strenge St Nicolaaskerk steekt overal bovenuit, maar gezang klinkt er al lang niet meer, want de kerk is nu een woonhuis. In het midden van het dorp staat de voormalige Waag, waar rond 1775 veel gehandeld werd in boter en biggen. Later werd het karakteristieke pand gebruikt als gemeentehuis. De klok doet het nog. De honden ook… Wat we daarmee bedoelen hoor je vanzelf in de video…

Pittoresk jachthaventje

Vervolg routebeschrijving: Voorbij alle huizen (en een supermarkt!) kom je in de sluis. Er is weinig verval. Let op: tussen 12.00 en 13.00 uur wordt-ie niet bediend. Meteen na de sluis stuurboord uit de Tussenlinde op. Na een klein half uurtje kom je bij de voormalige zeesluis van Schoterzijl. Die staat altijd open. Meteen na de sluis kun je aanleggen in het pittoreske jachthaventje. Bovenop de dijk staat eethuis ’t Sluisje. De Hollandse pot die daar wordt geserveerd smaakt buitengewoon lekker. Je moet reserveren en op woensdag is het eethuisje gesloten.

Dutje

Vervolg routebeschrijving: Vaar in noordelijke richting over de Kuinder of Tjonger. Ga na de brug en jachthaven de Driesprong stuurboord uit de Helomavaart op. Afgezien van een paar molens langs het water is er weinig te zien op het stuk tot aan de Linthorst Homansluis. Dit is het moment dat ik meestal een dutje doe.

De Canicula YouTube banner

 

Varen met de Canicula - Vaarroute rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl - Nijetrijne
Een idyllisch plekje langs de Helomavaart
   
Nauwelijks oponthoud

Vervolg routebeschrijving: Even vóór paviljoen Driewegsluis kun je bakboord uit naar Oldemarkt. Daar zijn we helaas nog nooit geweest. Voorbij de bocht ligt de Linthorst Homansluis. Dit is een grote sluis met weinig verval, die doorgaans nauwelijks oponthoud geeft. Na de sluis is het nog maar een klein stukje terug naar de Ossenzijlersloot waar je bakboord uit terugvaart naar Ossenzijl.

In de kruising van de Linde met de Helomavaart, zo’n beetje naast de Linthorst Homansluis, ligt de Driewegsluis. Zoals de naam al aangeeft kun je in de sluis drie kanten op. Er zijn er niet veel van, omdat er maar weinig plaatsen zijn waar drie waterwegen bij elkaar komen die een sluis nodig hebben. De Driewegsluis wordt alleen bediend als er onderhoud nodig is aan de Linthorst Homansluis.

Aanleggen langs de route

Je kunt langs de route op diverse plaatsen aanleggen. Zonder voorzieningen langs de Ossenzijlersloot, halverwege de Linde en in Kuinre. Tussen Schoterzijl en de splitsing naar Echtenerbrug zijn twee aanlegplaatsen. Langs de Helomavaart vind je er ook twee. Bij de Linthorst Homansluis/Driewegsluis kun je leuk liggen achter het paviljoen. Passantenhavens onderweg vind je in Ossenzijl, Kuinre, Schoterzijl, Langelille en bij de Linthorst Homansluis/Driewegsluis.

Comfortabel slapen

Vaar je in een sloep en wil je comfortabel overnachten langs het water? Ossenzijl ligt naast het Nationaal Park Weerribben Wieden. Dat is een mooi gebied om met een fluisterbootje rond te varen. Die bootjes zijn te huur bij recreatiecentrum De Kluft. Als je daar ook een accomodatie boekt, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden.Booking.com

 

Driewegsluis De Canicula aanleggen
De Driewegsluis in de kruising van de Linde met de Helomavaart.

Ha lezer!

We hopen dat je het Rondje Ossenzijl-Kuinre-Schoterzijl-Ossenzijl leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via onderstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, november 2018 (update januari 2022)