Deze vaartocht voert over de Linde via Kuinre naar de oude zeesluis bij Schoterzijl. Leg daar vooral aan in het pittoreske jachthaventje, want je kunt er heerlijk eten. Na Schoterzijl vervolgen we de tocht over de schilderachtige Kuinder of Tjonger en gaan via de Helomavaart terug naar Ossenzijl.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl

Specs: Deze tocht is vanwege de brughoogtes alleen geschikt voor schepen lager dan 2.60 meter en met een maximale diepgang van 1 meter. Je komt twee sluizen tegen, in Kuinre en de Linthorst Homansluis vlak voor Ossenzijl. De tocht duurt ongeveer vier uur bij een snelheid van 8 tot 9 kilometer per uur.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl
De Ossenzijlersloot in noordelijke richting. Aan de rechterkant van het water zijn aanlegplaatsen

Routebeschrijving: Vaar vanuit Ossenzijl in noordelijke richting over de Ossenzijlersloot. Op de splitsing bakboord uit de Linde op. De rivier kronkelt langs een paar eenzame boerderijen. Ter hoogte van Slijkenburg kun je de Tussenlinde richting Schoterzijl al bijna aanraken, maar tussen beide riviertjes loopt de Slijkenburgerdijk. We varen langs de opvallende, scheefgezakte kapel op het Katholieke kerkhof van Kuinre.

 

"Mooie tocht, we zijn vertrokken uit Schoterzijl en even aangemeerd bij de drie musketiers in Ossenzijl, geluncht en onze boottocht voortgezet. We hebben deze boottocht gedaan omdat het ons fijn leek om een goede indruk te krijgen van de natuur op het water. Ossenzijl kende ik nog van 45 jaar geleden toen ik als jonge jongen daar op werkkamp was om riet te snijden. Nog bedankt voor het plaatsen van deze tip."
Frans Heinrici via het mailformulier
Het drama van Kuinre

Kuinre ligt wat verstild op op de landtong tussen de riviertjes de Linde en de Kuinder of Tjonger. Niets wijst erop dat de plaats ooit een levendige havenstad was, gelegen aan de Zuiderzee. Lees hier meer over het drama dat de inwoners overkwam…

   
Boter en biggen

Kuinre ligt smal, langgerekt en hoog op de dijk tussen het Nieuwe Kanaal en de Linde. De toren van de strenge St Nicolaaskerk steekt overal bovenuit, maar gezang klinkt er al lang niet meer, want de kerk is nu een woonhuis. In het midden van het dorp staat de voormalige Waag, waar rond 1775 veel gehandeld werd in boter en biggen. Later werd het karakteristieke pand gebruikt als gemeentehuis. De klok doet het nog. De honden ook…

Pittoresk jachthaventje

Vervolg routebeschrijving: Voorbij alle huizen (en een supermarkt!) kom je in de sluis. Er is weinig verval. Let op: tussen 12.00 en 13.00 uur wordt-ie niet bediend. Meteen na de sluis stuurboord uit de Tussenlinde op. Na een klein half uurtje kom je bij de voormalige zeesluis van Schoterzijl. Die staat altijd open. Meteen na de sluis kun je aanleggen in het pittoreske jachthaventje. Bovenop de dijk staat eethuis ’t Sluisje. De Hollandse pot die daar wordt geserveerd smaakt buitengewoon lekker. Op woensdag is het eethuisje gesloten.

Vervolg routebeschrijving: Vaar in noordelijke richting over de Kuinder of Tjonger. Ga na de brug en jachthaven de Driesprong stuurboord uit de Helomavaart op. Afgezien van een paar molens langs het water is er weinig te zien op het stuk tot aan de Linthorst Homansluis. Dit is het moment dat ik meestal een dutje doe.


Volg je de Canicula-vaarroute Rondje Noord-Nederland, ga dan na de brug bakboord uit de Pier Christaanssloot op richting Echtenerbrug. We varen van daaruit verder naar Sloten.

Varen met de Canicula - Vaarroute rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl - Nijetrijne
Een idyllisch plekje langs de Helomavaart
   

Vervolg routebeschrijving: Even vóór paviljoen Driewegsluis kun je bakboord uit naar Oldemarkt. Daar zijn we helaas nog nooit geweest. Voorbij de bocht ligt de Linthorst Homansluis. Dit is een grote sluis met weinig verval, die doorgaans nauwelijks oponthoud geeft. Na de sluis is het nog maar een klein stukje terug naar de Ossenzijlersloot waar je bakboord uit terugvaart naar Ossenzijl.

In de kruising van de Linde met de Helomavaart, zo’n beetje naast de Linthorst Homansluis, ligt de Driewegsluis. Zoals de naam al aangeeft kun je in de sluis drie kanten op. Er zijn er niet veel van, omdat er maar weinig plaatsen zijn waar drie waterwegen bij elkaar komen die een sluis nodig hebben. De Driewegsluis wordt alleen bediend als er onderhoud nodig is aan de Linthorst Homansluis.

Aanleggen langs de route

Je kunt langs de route op diverse plaatsen aanleggen. Zonder voorzieningen langs de Ossenzijlersloot, halverwege de Linde en in Kuinre. Tussen Schoterzijl en de splitsing naar Echtenerbrug zijn twee aanlegplaatsen. Langs de Helomavaart vind je er ook twee. Bij de Linthorst Homansluis/Driewegsluis kun je leuk liggen achter het paviljoen. Passantenhavens onderweg vind je in Ossenzijl, Kuinre, Schoterzijl, Langelille en bij de Linthorst Homansluis/Driewegsluis.

Varen met de Canicula - Vaarroute rondje Ossenzijl Kuinre Schoterzijl Ossenzijl
De Driewegsluis in de kruising van de Linde met de Helomavaart. Foto: Wikipedia/Tijmen Stam

Ha lezer!

We hopen dat je het Rondje Ossenzijl-Kuinre-Schoterzijl-Ossenzijl leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via onderstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, november 2018